Το πρώτο της παιχνίδι στο Nations League ετοιμάζεται να δώσει η Εθνική Ελλάδος, με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να κάνει το ντεμπούτο του. Η διοργάνωση έχει αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και δίνει την ευκαιρία σε ομάδες να διεκδικήσουν την πρόκρισή τους για το Μουντιάλ 2026.

Το νέο σύστημα διεξαγωγής του Nations League

Μία από τις διοργανώσεις που "ταιριάζει" θα έλεγε κανείς στην Ελλάδα είναι το Nations League, με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να φτάνει πολύ κοντά στο Euro 2024 εξαιτίας της, αλλά την τελευταία στιγμή η Γεωργία ήταν που χαμογέλασε και βρέθηκε στα γήπεδα της Γερμανίας.

Πλέον ξεκινάει ξανά από την αρχή, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη League B, μετά την περσινή της άνοδο και έχει μπροστά της όπως αναμενόταν δυσκολότερα ονόματα. Η αρχή θα γίνει το Σάββατο (07/09 - 21:45) με την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς να υποδέχεται στο "Γ. Καραϊσκάκης" τη Φινλανδία.

Ξεκάθαρο φαβορί για την πρώτη θέση και την άνοδο είναι η Αγγλία, αλλά η χώρα μας μπορεί να διεκδικήσει το δικό της εισιτήριο για τη League A, αν καταφέρει να τερματίσει στη δεύτερη θέση. Το καινούργιο format απασχολεί και τις τέσσερις ομάδες του κάθε ομίλου που είτε παλεύουν για υποβιβασμό είτε άνοδο.

Η πρώτη θέση ανεβαίνει κατευθείαν, η δεύτερη αντίστοιχα παλεύει με τον τρίτο της πιο πάνω κατηγορίας, ενώ η τρίτη και η τέταρτη θέση ασχολείται με το κομμάτι του υποβιβασμού, χωρίς να έχει ελπίδες να ανέβει στην παραπάνω κατηγορία απ' ό,τι βρίσκεται.

Στη League A που δεν υπάρχει η δυνατότητα της ανόδου για τις πρώτες θέσεις υπάρχει μία διαφοροποίηση με τους δύο πρώτους κάθε ομίλου να προχωρούν στα προημιτελικά διπλών αγώνων, για τα τέσσερα εισιτήρια του Final Four.

Το Nations League δίνει εισιτήρια για το Μουντιάλ 2026 - Ο δύσκολος δρόμος της Ελλάδας

Η διοργάνωση του Nations League θεσπίστηκε με στόχο να δίνει εισιτήριο στις ομάδες για το Euro ή για το Παγκόσμιο Κύπελλο αντίστοιχα και για να μην υπάρχουν αδιάφοροι αγώνες. Εκείνη που ξεκινάει σήμερα αφορά το Μουντιάλ 2026, αλλά έχει διαφορές με τα προηγούμενα χρόνια.

Τα προκριματικά του Μουντιάλ, όπως είναι γνωστό, θα δώσουν δώδεκα εισιτήρια απευθείας στους νικητές των προκριματικών ομίλων. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στη 2η θέση θα δώσουν Playoffs μαζί με τους τέσσερις καλύτερους νικητές ομίλου στο Nations League που δεν βρίσκονται μεταξύ των δώδεκα νικητών ή δεύτερων των προκριματικών ομίλων του Μουντιάλ.

Αυτές οι 16 ομάδες που θα προκύψουν ουσιαστικά, θα χωριστούν σε τέσσερα μονοπάτια και ύστερα από δύο μονούς αγώνες -που θα θυμίζουν Final Four- θα αναδειχθούν οι τέσσερις νικητές που θα πάρουν και τα τελευταία εισιτήρια που δικαιούται η Ευρώπη για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026.

Με την Ελλάδα να έχει στον όμιλό της την Αγγλία, αυτόματα η αποστολή της χώρας μας είναι δύσκολη. Σε περίπτωση που τα καταφέρει, όμως, θα έχει κι έναν δεύτερο δρόμο για το Μουντιάλ, αλλιώς θα πρέπει να πάρει την πρόκριση μέσω των προκριματικών που θα ξεκινήσουν στις 21 με 22 Μαρτίου 2025.