Υπάρχει ένας άγραφος νόμος στην "αιώνια" αντιπαλότητα που ενώνει Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στο πέρασμα των δεκαετιών: Οι επιτυχίες του ενός… θρέφουν τα κύτταρα του άλλου. Όσο χαώδης κι αν είναι η απόσταση που χωρίζει τους δύο μεγαλύτερους συλλόγους της χώρας, η μοίρα τους μοιάζει να συνδέεται με ένα ιδιότυπο… αλληλεξαρτώμενο DNA.  

Μην πάτε μακριά, πάρτε παράδειγμα τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό μπάσκετ. Η περίφημη απόφαση του «ερυθρόλευκου» #mexritelous ουσιαστικά αδρανοποίησε ολόκληρο τον οργανισμό των "πράσινων", με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να φτάσει στο… ναδίρ της ευρωπαϊκής του ιστορίας και για μια διετία να αποτελεί σάκο του μποξ στη Euroleague.

Η κυριαρχία του Ολυμπιακού "αναγέννησε" τον Παναθηναϊκό AKTOR

Η αναγέννηση του Ολυμπιακού και η εκτόξευση των Πειραιωτών στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ αποτέλεσαν το μεγαλύτερο κίνητρο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου το καλοκαίρι του 2023, προκειμένου να ρίξει… πακτωλό εκατομμυρίων στο τραπέζι για να εξασφαλίσει την υπογραφή του σπουδαίου Εργκίν Αταμάν και κορυφαίων παικτών, όπως ο Κώστας Σλούκας, ο Κέντρικ Ναν και ο Ματίας Λεσόρ, που έφεραν το έβδομο αστέρι στο ΟΑΚΑ.

Κι αυτό ακριβώς το επικό comeback ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που ώθησαν φέτος τον Γιώργο και τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο να αναθεωρήσουν τη δική τους στρατηγική και να εκτοξεύσουν το μπάτζετ προκειμένου να φέρουν στο λιμάνι τον Σάσα Βεζένκοφ και τον τεράστιο Εβάν Φουρνιέ.

Ενδεχομένως ένα εκ των δύο φιλόδοξων και άκρως δαπανηρών project να μείνει χωρίς τίτλο στο τέλος της σεζόν. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι μέχρι να μάθουμε τι θα συμβεί Μάιο και Ιούνιο του 2025 θα ζήσουμε μια… μεθυστική σεζόν εντός παρκέ, με δύο ομαδάρες που είναι δεδομένο ότι θα εκτοξεύσουν όχι μόνο το ενδιαφέρον γύρω από το μπάσκετ, αλλά θα προκαλούν ντελίριο ενθουσιασμού σε κάθε τους εμφάνιση.

Το έβδομο του Παναθηναϊκού AKTOR έφερε.. κοσμογονία στον Ολυμπιακό και τη Euroleague

Απ’ όποια πλευρά κι αν προσεγγίσει κανείς την «επική» μονομαχία που μας περιμένει, μοιάζει πιο εντυπωσιακή απ’ όλες όσες έχουν προηγηθεί στο παρελθόν. Ακόμη κι από την "τιτανομαχία" των "αιώνιων" στο Final 4 του Βερολίνου το 2009, όταν για τελευταία φορά Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θεωρούνταν στην εκκίνηση μιας σεζόν ως τα απόλυτα φαβορί για την κατάκτηση της ευρωπαϊκής κούπας.

Αυτό ακριβώς ισχύει φέτος. Οι δύο "αιώνιοι" ξεκινούν τη χρονιά ως τα απόλυτα φαβορί για να φθάσουν έως το τέλος της διαδρομής και να μας χαρίσουν –επιτέλους– τον πρώτο ελληνικό "εμφύλιο" τελικό στην ιστορία της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να τοποθετήσουμε και μια τρίτη ομάδα δίπλα τους στην pole position, αυτή δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τη "βασίλισσα της Ευρώπης" Ρεάλ Μαδρίτης, "κλείσει", δεν "κλείσει" τον Τσεντί Οσμάν. Μέχρις εκεί, όμως…

Εννοείται ότι οι "αιώνιοι" δεν… τρέχουν μόνοι τους! Κάθε άλλο! Η φετινή Euroleague μοιάζει ακόμη πιο ανταγωνιστική από την περσινή. Η Μπαρτσελόνα του Πάντερ, η Μονακό του Κορκμάζ, η Φενέρ των μεγάλων επενδύσεων, οι φιλόδοξοι Σέρβοι της Παρτιζάν και του Ερυθρού Αστέρα, όλες εκκινούν τη χρονιά με τεράστιες φιλοδοξίες.

Τα ρόστερ που έχουν δημιουργήσει όμως οι δύο ελληνικές ομάδες, αλλά και το ειδικό βάρος των προπονητών που θα τα διαχειριστούν, δείχνουν ότι Παναθηναϊκός AKTOR και Ολυμπιακός θα διεκδικήσουν με μεγάλες αξιώσεις την 1η και τη 2η θέση της κανονικής περιόδου, που ουσιαστικά θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για τη μονομαχία τους στον μεγάλο τελικό του Final 4.

Μια ευχή, μόνο, μπορεί να γίνει για τη χρονιά που ξεκινά. Να μη… σκεπάσει τα πάντα η τοξικότητα! Να μπορέσουμε να απολαύσουμε μια ιστορική γιγαντομαχία όπως της αξίζει. Μόνο αυτό!

* To κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".