Μια φράση που επιβάλλεται να γίνει βίωμα στη συνείδηση κάθε "αχόρταγου" φιλάθλου που… τρελαίνεται την περίοδο των μεταγραφών και ζητεί ολοένα και περισσότερες προσθήκες από την αγαπημένη του ομάδα: "Δεν θέλω να γεμίζω την ντουλάπα μου με όσο το δυνατόν περισσότερα ρούχα, θέλω να έχω σε αυτή μόνο αυτά που χρειάζομαι να φοράω". Υπογραφή, Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ!

Κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η φετινή σεζόν, όχι μόνο για τον Ολυμπιακό αλλά για όλες τις ελληνικές ομάδες. Ποιες μεταγραφές θα "πιάσουν", ποιες θα αποδειχτούν… φύκια αντί για μεταξωτές κορδέλες. Αν υπήρχε, όμως, ένα βραβείο ορθολογικής διαχείρισης δυναμικού ομάδας κατά τη διάρκεια μιας μεταγραφικής περιόδου, αυτό δεδομένα θα πέρναγε στα χέρια του Βάσκου τεχνικού και φυσικά του Βαγγέλη Μαρινάκη και των στελεχών του Ολυμπιακού που δέχτηκαν με κλειστά μάτια τις δικές του εισηγήσεις.

Το πλάνο του Μεντιλίμπαρ στο οποίο στηρίχτηκε η κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό

Το μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στον πρόεδρο της "ερυθρόλευκης" ΠΑΕ και τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς στο φινάλε της περσινής σεζόν ήταν ένα: "Το μόνο που χρειάζομαι είναι να διατηρηθεί όσο το δυνατόν πιο ανέγγιχτος ο βασικός κορμός της ομάδας".

Στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου, λοιπόν, τα δεδομένα για το ρόστερ των κατόχων του Conference League, είναι τα εξής:

1) Ο Ολυμπιακός διατήρησε τα 8/11 της ενδεκάδας που τον οδήγησε στην ιστορική κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού διασυλλογικού τροπαίου στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου: Τζολάκης, Ροντινέι, Κάρμο, Ρέτσος, Ορτέγκα, Έσε, Τσικίνιο, Ελ Κααμπί κρατώνας μάλιστα ανέπαφη τη «σπονδυλική στήλη» του άξονα του (Τζολάκης, Κάρμο, Έσε, Τσικίνιο, Ελ Κααμπί).

2) Κάθε παίκτης με ενεργή συμμετοχή στην περσινή ονειρεμένη διαδρομή αντικαταστάθηκε με ποδοσφαιριστή ανάλογων στοιχείων. Βέλντε αντί Ποντένσε, Ντάνι Γκαρθία αντί Ιμπόρα, Γουίλιαν αντί Φορτούνη, Ολιβέιρα αντί Όρτα, Γιάρεμτσουκ αντί Γιόβετιτς.

3) Για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός δεν χρειάστηκε να "κόψει" ούτε έναν (!) παίκτη από την ευρωπαϊκή του λίστα. Ούτε έναν! Ο Μεντιλίμπαρ, λοιπόν, θα δουλεύει με την ίδια ομάδα παικτών για όλα τα παιχνίδια και δεν θα χρειάζεται να προετοιμάζει άλλη ομάδα για τη Super League και άλλη για το Europa.

4) Με την αποφόρτιση του ρόστερ και τον ελεγχόμενο αριθμό μεταγραφών, τα παιδιά της "χρυσής γενιάς" των πρωταθλητών Ευρώπης της Κ19 ξέρουν ότι θα έχουν σημαντικό ρόλο στο ροτέισον της χρονιάς. Ό,τι δεδομένα θα χρειαστούν!

Ολυμπιακός: Η βασική ενδεκάδα του Μεντιλίμπαρ είναι έτοιμη από τον... Ιούλιο! 

Μην έχετε καμία αμφιβολία! Δεν υπάρχει προπονητής στον κόσμο που ολοκληρώνει το σχεδιασμό μιας ομάδας, χωρίς να έχει στο μυαλό του τη βασική ενδεκάδα του. Τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν κατά τη διάρκεια μιας σεζόν, αλλά η κεντρική ιδέα υπάρχει. Το ίδιο συμβαίνει και με την περίπτωση του Μεντιλίμπαρ.

Αναρωτιούνται πολλοί "μα είναι δυνατόν να μην πάρει δεκάρι ο Ολυμπιακός"; Το πλάνο του Βάσκου είναι σαφές, λιτό και απέριττο και στηρίζεται στην περσινή πετυχημένη συνταγή που φυσικά… δεν είχε δεκάρι: Πρώτο λόγο για την ενδεκάδα έχουν οι οκτώ περσινοί και τρεις αντικαταστάτες των Ιμπόρα, Φορτούνη, Ποντένσε.

Ο Ντάνι Γκαρθία ήρθε στον Πειραιά για να αντικαταστήσει τον συμπατριώτη του και οι Γουίλιαν, Βέλντε, Ζέλσον θα μπουν στα παπούτσια των δύο παικτών που αγωνίζονταν πέρσι στα άκρα της "ερυθρόλευκης" επίθεσης.

Σε ότι αφορά τον αριστερό μπακ, ο Μεντιλίμπαρ απαντούσε πάντα στις… επιθυμίες του κόσμου: "Ο Αποστολόπουλος τα πήγε περίφημα στο πιο υψηλό επίπεδο. Γιατί να τον αλλάξω και να μην τον βοηθήσω να εξελιχθεί περισσότερο;"…

Σε κάθε λογικό ή παράλογο μεταγραφικό "θέλω", ο Βάσκος είχε μια λογική ποδοσφαιρική απάντηση! Και κάπως έτσι ο Ολυμπιακός έζησε το πιο λογικό μεταγραφικό του καλοκαίρι!

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".