Υπέρβαση. Αυτή τη λέξη χρησιμοποίησε ο νέος μας ομοσπονδιακός τεχνικός, Ιβάν Γιοβάνοβιτς για την Εθνική Ελλάδος. Αυτό έχει ανάγκη η "γαλανόλευκη" μια υπέρβαση, κάτι το διαφορετικό για να επιστρέψει ξανά στις επιτυχίες. Στόχος όλων η επιστροφή σε μεγάλη διοργάνωση μετά από 10 ολόκληρα χρόνια και το Μουντιάλ του 2026 είναι το μεγάλο "θέλω" αλλά και ταυτόχρονα "πρέπει" στις τάξεις της Ελλάδας.

Στη νέα... εποχή του Γιοβάνοβιτς, η Εθνική μας ομάδα ξεκίνησε με το... δεξί τις υποχρεώσεις της στη League B του δευτέρου ομίλου στο Nations League όπου με δυο πρόσωπα σε κάθε ημίχρονο επικράτησε με 3-0 της Φινλανδίας, μια νίκη που είχε ανάγκη για πολλούς λόγους μπροστά στα μάτια των περίπου 18.000 Ελλήνων που βρέθηκαν στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" για να την καμαρώσουν, να την χειροκροτήσουν και να την αποθεώσουν! Η αποτελεσματικότητά της ήταν αυτό που έκανε και τη διαφορά και έπειται συνέχεια!

ellada_finlandia_nationsleague_nikh


Και έτσι έγινε. Ο Φώτης Ιωαννίδης ήταν "on fire" και πέτυχε δυο γκολ, ενώ ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης από στόπερ κινήθηκε σε ρόλο... φορ για το 0-2 πανηγυρίζοντας με την... ψυχή του το πρώτο του γκολ με το εθνοσημο το οποίο όμως εντέλει χρεώθηκε ως αυτογκόλ στον Κάλμαν, ενώ ο Xρήστος Ζαφείρης πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τα γαλανόλευκα. Πλέον, η Εθνική μας στρέφει το βλέμμα της στο επικείμενο παιχνίδι με την Ιρλανδία στο "Aviva Stadium" όπου θέλει να παρουσιάσει ακόμη καλύτερο και πιο πειστικό πρόσωπο για να συνεχίσει στις υψηλές... πτήσεις, στα χαμόγελα για να έρθει το 2/2!

Ο Ιωαννίδης "ξεμπλόκαρε" επιθετικά την Εθνική Ελλάδος

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρέταξε την Εθνική μας ομάδα με τους Βλαχοδήμο, Ρότα, Μαυροπάνο, Κουλιεράκη, Τσιμίκα, Μπουχαλάκη, Μάνταλο, Μπακασέτα, Χατζηγιοβάνη, Μπακασέτα, Πέλκα και Ιωαννίδη. Μια "φρέσκια" ενδεκάδα με νέα πρόσωπα που έμενε να φανεί στον αγωνιστικό χώρο η χημεία και οι συνεργασίες που θα μπορούσα να βγουν. Στα πρώτα λεπτά, οι δυο ομάδες προσπαθούσαν να βρουν τα πατήματά τους και η "γαλανόλευκη" είχε ένα σχετικά νωρθό ξεκίνημα.

Η πρώτη καλή στιγμή στο παιχνίδια μάλιστα σημειώθηκε από την Φινλανδία η οποία απείλησε στο 12ο λεπτό με σουτ του Άντμαν το οποίο κατέληξε λίγο δίπλα από το αριστερό δοκάρι της εστίας του Βλαχοδήμου. Όσο κυλούσαν τα λεπτά η Εθνική προσπαθούσε να ανεβάσει τις γραμμές της και να επιβάλλει τον ρυθμό της στο παιχνίδι ωστόσο έμοιαζε "βραχυκλωμένη" επιθετικά.

Κάπου εκεί, ο Γκάλβεζ έκανε το καλύτερο "δώρο" που θα μπορούσε στην "γαλανόλευκη" για να της δώσει... φτερά! Με ένα ολέθριο λάθος και κακό γύρισμα προς τον συμπαίκτη του και γκολκίπερ των Φινλανδών, Χρεαντέσκι έδωσε την ευκαιρία στον Ιωαννίδη που πάντα πιέζει και διαβάζει σωστά αυτές τις φάσεις να κλέψει τη μπάλα και να πλασάρει σε κενή εστία για το 1-0 εν μέσω έξαλλων πανηγυρισμών.

iwannidhs_goal

 

Η Εθνική πήρε... αέρα δυο τερμάτων και έβαλε τις βάσεις γα νίκη

To γκολ του επιθετικού του Παναθηναϊκού μπορεί να έδωσε επιθετική... πνοή στην Ελλάδα όμως ο ρυθμός εξακολουθούσε να κινείται σε... ρηχά νερά. Οι Έλληνες διεθνείς δεν έκαναν γρήγορες επιθέσεις αντιθέτως προσπαθούσαν να τις χτίσουν σε πιο αργό τέμπο κάτι που επέτρεπε στους φιλοξενούμενους να διαβάζουν γρήγορα τις φάσεις και να κλείνουν τους χώρους.

Η ατομική ποιότητα όμως δεν θα μπορούσε να... κρυφτεί όπως και η τρομερή φόρμα στην οποία βρίσκεται ο Κουλιεράκης! Στο 37ο λεπτό ο Ιωαννίδης διάβασε εξαιρετικά την αντεπίθεση της Εθνικής, μοίρασε στα αριστερά στον Τσιμίκα ο οποίος με ιδανικό γύρισμα στην περιοχή βρήκε τον στόπερ της Βόλφσμπουργκ που με τη σειρά του σαν άλλος... φορ με κοντινή προβολή έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 2-0! Εντέλει το τέρμα του χρεώθηκε ως αυτογκόλ στον Κάλμαν.


Μια υποδειγματική επίθεση των Έλληνων διεθνών και ένα γκολ που σήμαινε πολλά για να μπουν οι βάσεις για τη νίκη. Στη συνέχεια βέβαια η Ελλάδα έδειξε να έχει κενά διαστήματα και έκανε λάθη με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κίδυνοι στα καρέ της και οι φιλοξενούμενοι να πάρουν μέτρα στον αγωνιστικό χώρο.


Απείλησε η Φινλανδία, δοκάρι για την Εθνική με τον Ιωαννίδη

Στο 43', η Φινλανδία απείλησε με σουτ του Κάλμαν το οποίο εξουδετέρωαν σωτήρια Μπουχαλάης και Μαυροπάνος, στο 45+1' χρειάστηκε μια σωτήρια επέμβαση του Κουλιεράκη ξανά σε σουτ του Κάλμαν μετά από νέα αδράνεια της Εθνικής μας, ενώ λίγο πριν πάρουν οι δυο ομάδες τον δρόμο για τα αποδυτήρια, ο Πέλκας στο 45+2' δοκίμασε σουτ το οποίο κατέληξε αρκετά άουτ.


Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς θέλησε να φρεσκάρει την ενδεκάδα του με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους και ο Σέρβος τεχνικός πέρασε στο ματς τον Κωνσταντέλια στη θέση του Χατζηγιοβάνης. Ο παίκτης του ΠΑΟΚ μάλιστα έδειξε από... νωρίς τις διαθέσεις του, έδωσε ταχύτητα στο παιχνίδι της Εθνικής και λίγο έλειψε να χριστεί δημιουργός όταν και στο 46' έδωσε τη μπάλα στον Ιωαννίδη ο οποίος εξαπέλυσε σουτ το οποίο τράνταξε το αριστερό δοκάρι της αντίπαλης εστίας και πέρασε άουτ.

Η Ελλάδα έδειχνε εμφανώς πιο βελτιωμένη σε σχέση με το πρώτο μέρος, έβγαζε μεγαλύτερη ενέργεια στην επίθεση και κυκλοφορούσε πιο γρήγορα τη μπάλα. Στο 61' είχε καλή στιγμή με γύρισμα του Τσιμίκα στον Πέλκα όμως την προσπάθεια του μπλόκαρε η άμυνα της Φινλανδίας στη συνέχεια όμως οι γηπεδούχοι έδειχναν να είναι "μπλοκαρισμένοι" επιθετικά.


"Σεληνιασμένος" ο Ιωαννίδης "σφράγισε" τη νίκη με δεύτερο προσωπικό του γκολ

Η Φινλανδία από την δεν απειλούσε και περίμενε να βγει στην κόντρα, από την μία έπαιρνε εύκολα τη μπάλα σε κάποιες περιπτώσεις όμως η εστία του Βλαχοδήμου έμεινε για τα... καλά ανενόχλητη. Κι ενώ η Εθνική δεν έφτανε σε κάποια τελική, δυο ακόμη κινήσεις του Γιοβάνοβιτς φρέσκαραν την ενδεκάδα. Σιώπης και Ζαφείρης μπήκα στον γήπεδο και έδωσαν νέα δυναμική, με τον δεύτερο να πραγματοποιεί το πολυαναμενόμενο ντεμπουτο του με το εθνόσημο.

zafeirhs_ethniki




Λίγα δευτερόλεπτα πριν αποχωρήσει με αλλαγή από τον αγωνιστικό χώρο ο Ιωαννίδης θέλησε να βάλει για ακόμη μια φορά την κλάση του και να "σφραγίσει" για τα... καλά την επικράτηση της Εθνικής. Στο 76ο λεπτό ο Μπακασέτας με άψογη εκτέλεση κόρνερ βρήκε τον συμπαίκτη του στον Παναθηναϊκό ο οποίος του νίκησε όλους στον... αέρα στην καρδιά της περιοχής και με κεφαλιά έδωσε... αέρα τριών τερμάτων (3-0) στην Ελλάδα.


Σκόραρε, αποθεώθηκε και δευτερόλεπτα αργότερα βγήκε από το ματς εν μέσω αποθέσωσης και έντονων πανηγυρισμών για να παραχωρήσει τη θέση του στον Βαγιαννίδη. Όσο κυλούσαν τα λεπτά, η Εθνική δεν κατέβασε στροφές, πίεσε για ένα τέταρτο γκολ, το "άγγιξε" με τον Βαγιαννίδη στο 90' όμως δεν μπόρεσει να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα από κοντά κι έτσι το τελικό 3-0 παρέμεινε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή που βρήκε ένα ολόκληρο γήπεδο στο... πόδι να αποθεώνει την Εθνική.

ΕΛΛΑΔΑ: 
Βλαχοδήμος, Ρότα, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης (65’ Σιώπης), Μάνταλος (65’ Ζαφείρης), Μπακασέτας (77’ Βαγιαννίδης), Χατζηγιοβάνης (46’ Κωνσταντέλιας), Πέλκας, Ιωαννίδης (77’ Παυλίδης)

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Χραντέσκι, Πέλτολα, Ιβάνοβ, Χόσκονεν, Καμαρά (82’ Γουάλτα), Άντμαν (62’ Κέσκινεν), Λουντ (62’ Γένσεν), Σούλερ (45’ Νισίλα), Σταχλ, Γκάλβεζ, Κάλμαν (62’ Πογιάνπαλο)