"Πίνοντας μια γουλιά φρέντο καπουτσίνο"… Ακόμη και η ίδια η Euroleague έσπευσε να προετοιμάσει τους φίλους του ευρωπαϊκού μπάσκετ για μια άκρως ελληνική σεζόν, με μια απίθανη ανάρτησή της στα social media, λίγη ώρα μετά την επισημοποίηση της μεταγραφής του σπουδαίου Τσεντί Οσμάν στον Παναθηναϊκό AKTOR.

Μια απόλυτα λογική και προβλέψιμη απάντηση από την πλευρά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, όχι μόνο για λόγους… εγωισμού, αλλά γιατί όσα κι αν καταλογίσει κανείς στον ιδιοκτήτη της "πράσινης" ΚΑΕ για τις κατά καιρούς "εκρήξεις" του στα social media, ένα στοιχείο του δεν αμφισβητείται ούτε από τους πιο σκληρούς επικριτές του: Ξέρει… καντάρια μπάσκετ!

Η ταυτόχρονη προσθήκη Βεζένκοφ, Φουρνιέ στον Ολυμπιακό έφερε τον Οσμάν στον Παναθηναϊκό AKTOR

Η ταυτόχρονη προσθήκη του Σάσα Βεζένκοφ και του Εβάν Φουρνιέ στον Ολυμπιακό αποτελεί μια τεράστια απειλή για τα κεκτημένα του "τριφυλλιού" και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι ο πρώτος που το γνωρίζει. Διόλου τυχαίο ότι μετά από την απόκτηση του Γάλλου σούπερ σταρ οι στοιχηματικές εταιρίες έδιναν φαβορί για την κατάκτηση της φετινής Euroleague τους "ερυθρόλευκους" του Πειραιά.

Το χρονικό της άφιξης του Φουρνιέ

Με τον ερχομό του Οσμάν το συγκεκριμένο χάντικαπ (τουλάχιστον σε επίπεδο θεωρητικής προσέγγισης της δυναμικής του ρόστερ κάθε ομάδας) έχει ισοσκελιστεί. Ο Παναθηναϊκός ξεχειλίζει πλέον από ποιότητα και στη μοναδική θέση που ενδεχομένως να επιδεχόταν μια μικρή ένεση αναβάθμισης, και μπορούμε άπαντες να υποστηρίζουμε κατηγορηματικά ότι μετά το 2009 για πρώτη φορά οι δύο "αιώνιοι" ετοιμάζονται να κυριαρχήσουν στην Euroleague, εμφανίζοντας έναν γαλαξία αστέρων!

Welcome Cedi Osman | Panathinaikos BC

Μην προσπαθήσετε να προχωρήσετε σε πρόωρες συγκρίσεις για το ποιο ρόστερ είναι καλύτερο ή χειρότερο. Τσάμπα κόπος…
Χωρίς ίχνος υπερβολής αγγίζουν και τα δύο την τελειότητα. Πόσο πιο πλήρη να ήταν; Απλά κανένα ρόστερ και καμιά πολυδάπανη επένδυση δεν εξασφαλίζει την επιτυχία σε μια διοργάνωση τόσο υψηλού ανταγωνισμού όπως είναι η Euroleague. Αυτό να το έχουν οι φίλοι των δύο ομάδων για τα καλά στο μυαλό τους.

Επηρεάζει η μεταγραφή Οσμάν τις αποφάσεις για το ρόστερ του Ολυμπιακού; 

Αν τα χρήματα αγόραζαν και πολύ περισσότερο εξασφάλιζαν την ευτυχία στο μπάσκετ ο Ολυμπιακός του Ίβκοβιτς δεν θα είχε καταφέρει ποτέ να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης απέναντι στην ζάμπλουτη ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Αντρέι Κιριλένκο το 2012 στην Πόλη. Ούτε φυσικά θα είχε φτάσει στην κορυφή ένα χρόνο νωρίτερα ο ανανεωμένος Παναθηναϊκός αποκλείοντας την πανίσχυρη Μπαρτσελόνα και μάλιστα μέσα στη Βαρκελώνη.

Εργκίν Αταμάν και Γιώργος Μπαρτζώκας έχουν μια κοινή εξαιρετικά δύσκολη αποστολή: Να βρουν διακριτούς ρόλους, χημεία και να "χτίσουν" υγιή αποδυτήρια σε δύο ομάδες που είναι πλέον γεμάτες μεγάλα αστέρια. Δεν είναι πάντα εύκολη η συγκεκριμένη διαχείριση! Κάθε άλλο…

Σε κάθε περίπτωση η ένταξη και του Τσεντί Οσμάν στο… πυρηνικό οπλοστάσιο του Παναθηναϊκού AKTOR θα έχει άμεση επίδραση στα πλάνα και του Ολυμπιακού. Μην έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Εννοείται ότι οι Πειραιώτες δεν πρόκειται να απαντήσουν με νέα μεταγραφική "βόμβα", αλλά είναι σίγουρο ότι θα το σκεφτούν πλέον δυο και τρεις φορές περισσότερο για να παραχωρήσουν κάποιον παίκτη τους.

Γιατί μαθηματικά το ρόστερ του Ολυμπιακού περιλαμβάνει 16 πρωτοκλασάτους αθλητές, αλλά και τρία μεγάλα ερωτηματικά: Τον Κίναν Έβανς, τον Μουσταφά Φαλ, αλλά και τον Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος που συχνά-πυκνά εμφανίζει προβλήματα τραυματισμών.

Με τον Έβανς να επιστρέφει στα παρκέ το 2025 μετά από δεύτερο σοβαρό τραυματισμό στην καριέρα του και τον Γάλλο να βρίσκεται αρκετά συχνά πλέον στα πιτς, δεν είναι τόσο εύκολο (τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο) να μετακομίσει, για παράδειγμα, ο Πετρούσεφ στο Βελιγράδι.

Σε έναν… πόλεμο των άστρων, όπως ο φετινός με τον Παναθηναϊκό σε όλα τα επίπεδα, κάθε απόφαση έχει πλέον πολύ μεγαλύτερο ειδικό βάρος!

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".