Nations League: Γιατί η παρουσία της Ελλάδας στο Μουντιάλ περνά... και από το Δουβλίνο!
Κάθε νίκη μετρά!
Το αποψινό παιχνίδι με την Ιρλανδία στο Δουβλίνο για το Nations League είναι κομβικής σημασίας για την εθνική Ελλάδος στην προσπάθειά της να επιστρέψει σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης και να βρεθεί στο Μουντιάλ της Αμερικής το 2026.
Μαθηματικά, η εθνική Ελλάδος επιθυμεί να "ντουμπλάρει" απόψε της νίκες της στον όμιλο του Nations League (με αντίπαλο την Ιρλανδία) για να ταξιδέψει στο Λονδίνο στις 10 Οκτωβρίου με το απόλυτο των έξι βαθμών και να διεκδικήσει απέναντι στα "λιοντάρια" ό,τι περισσότερο μπορεί για να μείνει "ζωντανή" στη διεκδίκηση της πρώτης θέσης του β’ ομίλου της διοργάνωσης.
Ουσιαστικά, όμως, το κυρίαρχο κίνητρο των διεθνών μας στο Δουβλίνο λέγεται Μουντιάλ! Κακά τα ψέματα, είναι πάρα πολλά τα δέκα χρόνια απουσίας που συμπληρώνει αισίως η εθνική μας ομάδα από τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Και, όπως ξεκαθάρισε και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα ηνία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, ο μεγάλος στόχος είναι να εξασφαλίσει η Ελλάδα την παρουσία της στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2026 στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και του Μεξικού.
Nations League: Γιατί έχει ανάγκη η Ελλάδα τις τέσσερις νίκες απέναντι σε Ιρλανδία, Φινλανδία
Γιατί, όμως, "καίγεται" η εθνική μας ομάδα να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες βαθμολογικές απώλειες στα τέσσερα παιχνίδια του ομίλου με Φινλανδία και Ιρλανδία, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων που θα φέρει με την Αγγλία; Γιατί χρειάζονται απαραίτητα 12 βαθμούς απέναντι σε Σκανδιναβούς και Βρετανούς ο Γιοβάνοβιτς και οι παίκτες του; Η απάντηση σχετίζεται με το μονοπάτι που θα συναντήσει η Ελλάδα στα προκριματικά του Μουντιάλ που θα εκκινήσουν τον Μάρτιο του 2025 και θα ολοκληρωθούν ένα χρόνο αργότερα.
Με την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου να διεξάγεται για πρώτη φορά με 48 αντί για 32 ομάδες, η Ευρώπη θα εκπροσωπηθεί στην Αμερική με 16 χώρες. Τα προκριματικά της UEFA θα πραγματοποιηθούν σε 12 ομίλους των 4 ή 5 ομάδων και οι 12 ομάδες που θα τερματίσουν στην πρώτη θέση κάθε γκρουπ θα προκριθούν αυτομάτως στα τελικά.
Για τα υπόλοιπα τέσσερα εισιτήρια θα μονομαχήσουν συνολικά 16 ομάδες. Οι 12 που θα τερματίσουν στη δεύτερη θέση των ομίλων της προκριματικής φάσης και άλλες 4 που θα εξασφαλίσουν μια θέση στη διαδικασία μέσω του Nations League. Ποιες θα είναι αυτές; Οι 4 με το ψηλότερο ranking εκτός από τις 24 που θα έχουν τερματίσει στις δύο πρώτες θέσεις των ομίλων.
Κάθε βαθμός στο Nations League είναι... χρυσάφι για το Μουντιάλ
Για την Ελλάδα, λοιπόν, είναι κομβικό να μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις αν όχι την πρώτη θέση του ομίλου των προκριματικών του Μουντιάλ, τουλάχιστον τη δεύτερη. Και για να αυξήσει τις πιθανότητες πιο ευνοϊκής κλήρωσης θα πρέπει να βρεθεί στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας, άρα να έχει πλασαριστεί μίνιμουμ στην 24η θέση του ranking της UEFA.
Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων της πρώτης αγωνιστικής του Nations League η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στο… όριο, καθώς με τη νίκη επί της Φινλανδίας αναρριχήθηκε στην 24η θέση 1463 πόντους. Για να αντιληφθείτε όμως… πόσο οριακές είναι η ισορροπίες, η 20ή Σλοβακία έχει 1486 πόντους και η 26 Σλοβενία 1459!
Αν η Ελλάδα βρεθεί στο δεύτερο γκρουπ της κλήρωσης, θα αποφύγει τουλάχιστον μία πολύ ισχυρή αντίπαλο (Ουκρανία, Τουρκία, Σουηδία, Πολωνία, Ουαλία, Ουγγαρία, Σερβία κ.α.) και θα ελπίζει απλά να μην "τραβήξει" από το πρώτο γκρουπ κάποιο μεγαθήριο, αλλά μια ομάδα που θα της επιτρέπει να διεκδικήσει ακόμη και απ’ ευθείας πρόκριση στα τελικά (π.χ. Δανία, Κροατία, Αυστρία, Ελβετία).
Γι’ αυτό κάθε νίκη στον όμιλο του Nations League θα πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες της χώρας μας να επιστρέψει σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης μετά το 2014. Αντίθετα κάθε στραβοπάτημα θα… αυξάνει τα αγκάθια ενόψει του υπεαρατλαντικού ταξιδιού που θα μας οδηγήσει σε Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά και Μεξικό.
* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".