ΑΕΚ, μεταγραφές: Ο Πιερό, ο Φοφανά και τα ερωτηματικά για ένα αδιανόητο... αυτογκόλ!
"Βόμβες" με... χρονοκαθυστέρηση
Με την ΑΕΚ να προχωρά στην απόκτηση του θηριώδους Φραντζί Πιερό και να εμφανίζεται κοντά και στο δανεισμό του Φοφανά τα ερωτηματικά για την αδιανόητη μεταγραφική αδράνεια ενός ολόκληρου οργανισμού αναζητούν ακόμη απαντήσεις!
Το ημερολόγιο γράφει αισίως 11 Σεπτεμβρίου 2024. Σε λίγες ώρες εκπνέει η φετινή μεταγραφική περίοδος με την ΑΕΚ να αποκτά κυριολεκτικά στο… παρά ένα τον σέντερ φορ που τόσο πολύ της έλειψε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών προκριματικών του Conference League.
Με τον Φραντζί Πιερό, τον θηριώδη επιθετικό της Μακάμπι Χάιφα που συστήθηκε στο ελληνικό κοινό μέσα από τις συναντήσεις των Ισραηλινών με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, να ντύνεται στα κιτρινόμαυρα, τα ερωτηματικά για την κωλυσιεργία ενός ολόκληρου μηχανισμού από τις 17 Ιουνίου, αντί να εξασθενούν πολλαπλασιάζονται.
Γιατί δεν αγόρασε έναν Πιερό η ΑΕΚ όταν πούλησε τον Πόνσε;
Ο Πιερό είναι μια εξαιρετική περίπτωση φορ. Με αίσθηση του γκολ, επιβλητική παρουσία στην αντίπαλη περιοχή και προερχόμενος από μια"γεμάτη" σεζόν στο Ισραήλ που ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με 16 τέρματα.
Στα 29 του χρόνια, μάλιστα, έρχεται στην "Ένωση" για να πραγματοποιήσει ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην καριέρα του, άρα κουβαλά στις αποσκευές του και το απαιτούμενο κίνητρο.
Είναι προφανές ότι στη μεταγραφική ατζέντα της ΑΕΚ υπήρχαν και άλλες εφάμιλλες επιλογές του επιθετικού από την Αϊτή. Πως είναι δυνατόν να μην ενεργοποιήθηκε ούτε μία, στα μέσα Ιουνίου όταν η "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ ανακοίνωνε την πώληση του Εζεκίελ Πόνσε στο Χιούστον;
"Περίμενε κάτι καλύτερο στον αγορά η ομάδα", είναι ένα επιχείρημα το οποίο θα έστεκε αν η ΑΕΚ διέθετε έστω ένα δεύτερο φορ πίσω από τον Λιβάι. Έναν επιθετικό που να μην λογιζόταν ως βασική επιλογή, τύπου Φαν Φέερτ. Ούτε αυτός δεν υπήρχε!
Άγνωστο για ποιο λόγο οι ίδιοι άνθρωποι που πέρσι θεωρούσαν απαραίτητη την παρουσία τεσσάρων φορ στο ρόστερ (Λιβάι, Πόνσε, Αραούχο, Φαν Βέερτ) επέλεξαν να… βγάλουν το καλοκαίρι με έναν! Κι αυτό γνωρίζοντας ότι ο Γκαρσία αντιμετωπίζει αρκετά συχνά προβλήματα τραυματισμού που τον κρατάνε ανενεργό στα πιτς!
Η ΑΕΚ αποφάσισε να μην πάρει ούτε έναν Φαν Βέερτ
Απόλυτα θεμιτό να περιμένει η ΑΕΚ τις τελευταίες μέρες της ευρωπαϊκής αγοράς για να αρπάξει από τα μαλλιά την ευκαιρία και να φέρει στη Νέα Φιλαδέλφεια έναν παίκτη τύπου Γουίλιαν, ή ακόμη και Ουναχί, όπως το έπραξαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός.
Αυτό που είναι ακατανόητο είναι πως άφησαν Ηλιόπουλος ( ο έχων τη μικρότερη ευθύνη ως πρωτόπειρος στα ποδοσφαιρικά δρώμενα) Αλμέιδα και Κονέ την ομάδα με έναν κλασσικό φορ! Δεν πρέπει να έχει υπάρξει μεγαλύτερο μεταγραφικό αυτογκόλ τις τελευταίες σεζόν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Μεταγραφές που πιστεύεις ότι θα σου βγουν και αποδεικνύονται… φούσκες, έχουμε ζήσει ουκ ολίγες. Το ίδιο και λανθασμένες αξιολογήσεις παικτών, για την απόκτηση των οποίων ξοδεύονται εκατομμύρια και τελικά εξελίσσονται σε "μαύρη τρύπα".
Εσκεμμένη απόφαση για διατήρηση της… γύμνιας σε μια τόσο νευραλγική θέση, όπως αυτή του σέντερ φορ, δεν θυμόμαστε να έχει υπάρξει στα χρονικά. Γιατί ακόμη κι αν δεχτούμε ότι η ΑΕΚ ήθελε να περιμένει μέχρι τα τέλη Αυγούστου για να επιλέξει τον αντί-Πόνσε, μπορούσε κάλλιστα να έχει προχωρήσει στην αγορά του αντί-Αραούχο, ή του αντί-Φαν Φέερτ. Να έχει βρει δηλαδή έναν επιθετικό που θα μπορούσε να αποτελέσει τον τρίτο πόλο στα θέση του γκολτζή.
Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και η "Ένωση" πλήρωσε αυτή την ακατανόητη απόφαση με έναν επώδυνο αποκλεισμό που θα κουβαλά στις πλάτες της για πέντε ολόκληρα χρόνια στην προσπάθειά της να αναρριχηθεί στο ranking των διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFA.
Τα αυτογκόλ που μπαίνουν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, μπορείς να τα ξεπεράσεις ιδιαίτερα όταν επιτυγχάνονται στα πρώτα λεπτά μιας αναμέτρησης. Το μεταγραφικό αυτογκόλ με την ετεροχρονισμένη αγορά επιθετικού, θα στοιχειώνει δυστυχώς και για τα επόμενα χρόνια την προσπάθεια ευρωπαϊκής αναγέννησης της ΑΕΚ. Και η απόκτηση του Πιερό, και πιθανότατα και του Φοφανά δεν αποκαθιστούν το μέγεθος της ζημιάς!
* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".