ΠΑΟΚ, μεταγραφές: Ντέγιαν Λόβρεν, ο πρόσφυγας που σώθηκε από το ποδόσφαιρο
Ιστορίες εμφυλίου
Ο Ντέγιαν Λόβρεν έμαθε από μικρή ηλικία να επιβιώνει στις πιο δύσκολες συνθήκες - Ο βομβαρδισμός του χωριού του και το ποδόσφαιρο που έσωσε το μεγάλο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΟΚ όταν επέστρεψε στην Κροατία!
Ο ΠΑΟΚ απέκτησε τον θρύλο της Κροατίας και της Λίβερπουλ, Ντέγιαν Λόβρεν, που ιδιαίτερες ποδοσφαιρικές συστάσεις δεν χρειάζεται. Ο 35χρονος αμυντικός Ντέγιαν Λόβρεν που έφερε στις μεταγραφές ο ΠΑΟΚ στην εκπνοή μάλιστα της μεταγραφικής περιόδου έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στα γήπεδα, ξεκινώντας από τις Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Ίντερ Ζάπρεσιτς και συνεχίζοντας στις Λιόν, Σαουθάμπτον, Λίβερπουλ και Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.
Έχει μεταξύ άλλων στο βιογραφικό του έναν τελικό Μουντιάλ με την Εθνική Κροατίας το 2018, καθώς και έναν ημιτελικό το 2022 και κυρίως ένα Champions League και ένα πρωτάθλημα Αγγλίας με τα χρώματα της Λίβερπουλ.
Πολύ πριν από το ποδοσφαιρικό ταξίδι του Λόβρεν ξεκίνησε το ταξίδι της ζωής του. Πιο δύσκολο, με φοβερά εμπόδια. Γεννήθηκε στη Ζένιτσα στις 5 Ιουλίου 1989. Ο πατέρας του, Σάσα Λόβρεν, και η μητέρα του, Σίλβα Τργκόβτσιβιτς, είναι Κροατοβόσνιοι. Ο Ντέγιαν πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο χωριό Κράλιεβα Σούτιεσκα, λίγο έξω από τη Ζένιτσα.
Πριν από τον ΠΑΟΚ, ο Ντέγιαν Λόβρεν γνώρισε τον πόλεμο
Το1993 ήταν μόλις τεσσάρων ετών, όταν άρχισε ο βομβαρδισμός του χωριού. Ο ίδιος έχει πει: "Θυμάμαι, με πήρε η μητέρα μου και πήγαμε στο υπόγειο. Δεν ξέρω πόση ώρα καθόμασταν εκεί, νομίζω ότι ήταν μέχρι να σταματήσουν οι σειρήνες. Μετά θυμάμαι τη μητέρα μου, τον θείο μου, τη γυναίκα του θείου μου. Πήραμε το αυτοκίνητο και οδικώς φτάσαμε στη Γερμανία. Αφήσαμε τα πάντα, το σπίτι, το μαγαζί, τα φαγητά μας".
Συνολικά 11 ήταν τα μέλη της οικογένειας του Λόβρεν που έκαναν το ταξίδι των 17 ωρών, μέσα από πολλά σημεία ελέγχου, πριν εγκατασταθούν τελικά στο μικρό ξύλινο σπίτι του παππού του, ο οποίος ζούσε ήδη στο Μόναχο. Από εκεί μάθαιναν τις εξελίξεις στην πατρίδα. Τον θάνατο του ξαδέλφου του που έμεινε πίσω, το δημόσιο μαχαίρωμα μέχρι θανάτου του θείου του. Στην Κράλιεβα Σούτιεσκα αρχικά δεν υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ Βόσνιων, Σέρβων και Κροατών. Οι Κροάτες αποτελούσαν το 92% του συνολικού πληθυσμού, από το 1464 οι Φραγκισκανοί διατήρησαν τον Χριστιανισμό στην περιοχή και την επίθεση εξαπέλυσε η μουσουλμανική κοινότητα.
Ο ΠΑΟΚ δεν ήταν το όνειρο του Ντέγιαν Λόβρεν, ήταν όμως η Μπάγερν
Ο Λόβρεν λατρεύει τη Γερμανία παρά το γεγονός ότι η οικογένεια αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει. Εκεί γνώρισε το ποδόσφαιρο. Σε ηλικία έξι ετών βρέθηκε στο προπονητικό κέντρο της Μπάγερν και φωτογραφήθηκε με τον Βιθέντε Λιζαραζού και τον Λόταρ Ματέους. Το όνειρό του, που από ό,τι φαίνεται θα μείνει ανεκπλήρωτο, ήταν να φορέσει τη φανέλα της ομάδα του Μονάχου.
Η παραμονή στη Γερμανία ήταν μονίμως κάτι "εύθραυστο". Κάθε έξι μήνες οι γονείς του έπρεπε να κάνουν αίτηση για άδεια παραμονής στη χώρα. Τελικά μετά το τέλος του πολέμου αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Κροατία. Το ποδόσφαιρο αποδείχθηκε η σωτηρία του Ντέγιαν. Το σχολείο στην Κροατία ξεκίνησε ως μια δύσκολη υπόθεση για τον πιτσιρικά, ο οποίος είχε γερμανική προφορά και αδυνατούσε να γράψει και να μιλήσει κροατικά. Αυτά όμως που έκανε στο γήπεδο παίζοντας με τους φίλους του και στην ομάδα του σχολείου είχαν ως αποτέλεσμα να κερδίσει τον σεβασμό και κυρίως να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Κάπως έτσι οι καλύτερες ημέρες διαδέχθηκαν τα δύσκολα χρόνια για το νέο αστέρι του ΠΑΟΚ.
* To κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".