ΠΑΟΚ, μεταγραφές: Ο ηγέτης Λόβρεν και ο... μπελάς του Λουτσέσκου
Ο... διπλός εαυτός του ΠΑΟΚ
Ο ΠΑΟΚ προχώρησε σε μια εξαιρετική προσθήκη με την απόκτηση του πολύπειρου Κροάτη αμυντικού, Ντέγιαν Λόβρεν, αλλά πλέον η διαχείριση του ρόστερ σε Super League και Europa League μοιάζει με… πονοκέφαλο για τον Ραζβάν Λουτσέσκου.
Ένας γεννημένος ηγέτης! Μια σπουδαία προσωπικότητα που έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιβιώνει και να διακρίνεται ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες! Αυτός είναι ο Ντέγιαν Λόβρεν, το τελευταίο σπουδαίο μεταγραφικό απόκτημα ελληνικής ομάδας κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιρινού παζαριού.
Αν η συγκεκριμένη κίνηση είχε πραγματοποιηθεί από τον ΠΑΟΚ πριν από ένα μήνα (όταν ουσιαστικά οριστικοποιήθηκε η πώληση του Κωνσταντίνου Κουλιεράκη στη Βόλφσμπουργκ) θα κάναμε λόγο για… κόλπο γκρόσο των Θεσσαλονικέων. Η ανεξήγητη, όμως, χρονική καθυστέρηση στην απόκτηση κεντρικού αμυντικού για τέσσερις εβδομάδες δημιουργεί μια πολύ "λεπτή" καθημερινότητα την οποία καλείται να διαχειριστεί με επιτυχία ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Θυμίζουμε απλά ότι το γερμανικό “Kicker” έκανε λόγο για οριστική συμφωνία μεταγραφής του Κουλιεράκη από τις 16 Αυγούστου και ο Λόβρεν ανακοινώθηκε στο… παρά ένα του κλεισίματος του μεταγραφικού «παραθύρου», το βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου. 26 μέρες μετά!
Όταν μαθαίνεις να παίζεις με τον Λόβρεν, δυσκολεύεσαι... χωρίς την παρουσία του
Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται η αξία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Κροάτη επί σειρά ετών στόπερ της Λίβερπουλ, είναι αυτά που δυσκολεύουν την προσπάθεια του Λουτσέσκου, προκειμένου ο "Δικέφαλος του Βορρά" να παρουσιάσει το καλύτερο δυνατό του πρόσωπο τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων.
Αν ο Λόβρεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση και φτάσει στην Τούμπα "διψασμένος" για διακρίσεις, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα πάρει… σπίτι του φανέλα βασικού. Προσθέτουμε απλά έναν αστερίσκο δίπλα στο "αν", καθώς ο Κροάτης έχει να αγωνιστεί σε επίσημο παιχνίδι από τις 26 Ιανουρίου 2024, όταν φόρεσε τη φανέλα της Λιόν στην ήττα με 3-2 από τη Ρεν για τη Ligue 1. Έκτοτε… χάθηκε καθώς δεν χρησιμοποιήθηκε λεπτό από τον προπονητή του, παρότι στα περισσότερα παιχνίδια βρισκόταν κανονικά στον πάγκο.
Γιατί, όμως, η απόκτηση ενός τόσο έμπειρου και ικανού ποδοσφαιριστή μπορεί να προκαλέσει "πονοκέφαλο" στον Λουτσέσκου; Πολύ απλά, γιατί θα… μπαινοβγαίνει αναγκαστικά στην ενδεκάδα, καθώς δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Europa League, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η League Phase της διοργάνωσης στα τέλη Ιανουαρίου.
Ο ΠΑΟΚ και η ισχυρή προσωπικότητα του Ντέγιαν Λόβρεν
Ο Λόβρεν διαθέτει τόσο ισχυρή προσωπικότητα που γίνεται πολύ εύκολα αποδεκτός ως ηγέτης από τους συμπαίκτες του. Κατάφερε να το πετύχει σε έναν άκρως απαιτητικό σύλλογο όπως η Λίβερπουλ, έχετε καμιά αμφιβολία ότι θα το πράξει στον ΠΑΟΚ;
Σε όποια ομάδα κι αν έχει αγωνιστεί βοηθά τους παίκτες που βρίσκονται στο πλευρό του, να αγωνίζονται με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Το έπραξε κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας στη Λιόν, το επανέλαβε τον ένα χρόνο που αγωνίστηκε με τη Σαουθάμπτον στην Premier League και, φυσικά, συνέχισε στο ίδιο μοτίβο στη Λίβερπουλ, προτού ξεκινήσει η πτώση της χρηματιστηριακής του αξίας με τη μεταγραφή του στη Ζενίτ.
Αν, λοιπόν, ο Κροάτης πείσει τον Λουτσέσκου και είναι αναντικατάστατος στα παιχνίδια του πρωταθλήματος (κάτι που θα συμβεί δεδομένα αν βρίσκεται σε καλή κατάσταση) θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον ΠΑΟΚ να προσαρμόζεται με επιτυχία στα ευρωπαϊκά παιχνίδια χωρίς τον Λόβρεν στη σύνθεσή του. Μοιραία θα δημιουργείται μία αίσθηση ανασφάλειας στους συμπαίκτες του, ακριβώς επειδή θα αισθάνονται ασφαλείς αγωνιζόμενοι στο πλευρό του.
Φανταστείτε, για παράδειγμα, τον Ολυμπιακό του Μέλμπεργκ να υποχρεώνεται να αγωνίζεται στην Ευρώπη χωρίς τον Σουηδό. Ή την Λίβερπουλ των τελευταίων ετών να πρέπει να δίνει τα παιχνίδια της στο Champions League απόντος του Βίρτζιλ Φαν Ντάικ. Είναι εξαιρετική η προσθήκη του Λόβρεν για τον πρωταθλητή Ελλάδος, αλλά η καθυστέρηση της μεταγραφής δημιουργεί μοιραία… δύο διαφορετικούς κόσμους στους οποίους θα κληθούν να ισορροπούν για το επόμενο τετράμηνο ο Λουτσέσκου και συνολικά η ομάδα.
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".