Για την Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα το παραδοσιακό ντέρμπι του Βόρειου Λονδίνου έμοιαζε με δοκιμασία αντοχών στη μάχη του πρωταθλητισμού κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες. Με τον Ισπανό τεχνικό να παρατάσσει σχήμα ανάγκης χωρίς ουσιαστικά τη ραχοκοκαλιά της μεσαίας του γραμμής (λόγω των απουσιών των τραυματιών Όντεγκαρντ, Μερίνο και του τιμωρημένου Ράις), η απόδραση με τρεις βαθμούς από το "Tottehnam Hotspur Stadium" έμοιαζε με την υπέρτατη πρόκληση στο ξεκίνημα της σεζόν, μια εβδομάδα πριν από το μεγάλο ντέρμπι της Premier League με τη Μάντσεστερ Σίτι στο "Etihad", το βράδυ της Κυριακής 22/9. 

Στην αντίπερα όχθη η Τότεναμ του Άγγελου Ποστέκογλου είχε μια μοναδική ευκαιρία να... πάρει τα πάνω της μετά την εξαιρετικά μέτρια εκκίνηση των πρώτων τριών αγωνιστικών, εκμεταλλευόμενη τα τεράστια προβλήματα της συμπολίτισσας. 

To τελικό 0-1 υπέρ των "κανονιέρηδων" αποτελεί - βάσει συνθηκών - ένα από τα μεγαλύτερα παράσημα στην παρουσία του Μικέλ Αρτέτα στον πάγκο της Άρσεναλ, λίγες μόλις μέρες μετά την ανανέωση της συνεργασίας του με την ομάδα που του εμπιστεύτηκε τις τύχες της το 2019 και τον στήριξε ακόμη και σε στιγμές έντονης αμφισβήτησης. 

Με το σπουδαίο διπλό επί της "άσπονδης" συμπολίτισσάς της, η Άρσεναλ σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας και πλέον ετοιμάζεται να επισκεφτεί τη... φωλιά του δαιμονισμένου Έρλινγκ Χάαλαντ στο πρώτο crash test τίτλου απέναντι στη μόνιμη πρωταθλήτρια του Πεπ Γκουαρδιόλα. 

Για την Τότεναμ, αντίθετα, το ξεκίνημα της χρονιάς μοιάζει εφιαλτικό! Με μόλις 4 βαθμούς σε ισάριθμα παιχνίδια, τα σύννεφα στο Βόρειο Λονδίνο αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα και ο Άγγελος Ποστέκογλου, μάλλον δεν θα πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα ήσυχος! 

spurs_arsenal_premier_league_twitter

Τότεναμ και Άρσεναλ έμειναν "άσφαιρες" στο πρώτο ημίχρονο

Οι γηπεδούχοι θέλησαν να πιέσουν στο πρώτο δεκάλεπτο της αναμέτρησης, προκειμένου να αξιοποιήσουν τη λογική έλλειψη "χημείας" στα χαφ των "κανονιέρηδων", πλησίασαν δύο φορές στο γκολ με τον Κουλοσέφσκι (5' και 8') αλλά ο ιδιαίτερα φορμαρισμένος Ράγια κράτησε το μηδέν και βοήθησε σταδιακά τους συμπαίκτες του να κερδίσουν χρόνο και να βρουν τα πατήματά τους. 

Με τους φιλοξενούμενους να ισορροπούν το παιχνίδι και να εκδηλώνουν τις πρώτες τους επικίνδυνες επιθέσεις με αιχμή του δόρατος τον Μαρτινέλι (στο 18 μάλιστα ο Βικάριο επενέβη σωτήρια σε κεφαλιά του Χάβερτς), ο Αρτέτα είδε τους παίκτες του να φτάνουν σε απόσταση αναπνοής από το προβάδισμα στο σκορ, αλλά δυσκολευόταν να πιστέψει τη φλυαρία και την επιοπλαιότητα του Βραζιλιάνου στην τελική προσπάθεια. 

Όσο πλησίαζε η ανάπαυλα του ντέρμπι, τόσο μειώνονταν οι καλές στιγμές μπροστά στις δύο εστίες και... πολλαπλασιάζονταν τα νεύρα, με αποτέλεσμα οι δείκτες θεάματος να φτάσουν στο... ναδίρ μέχρι να σφυρίξει για τελευταία φορά ο Τζάρεντ Γκίλετ και να στείλει τους 22 ποδοσφαιριστές στα αποδυτήρια. 

Ο Γκάμπριελ έκανε τα πάντα στο Λονδίνο και έκρινε το ντέρμπι της Premier League

Με τις δύο ομάδες να αδυνατούν για διαφορετικούς λόγους να αναπτύξουν μια επίθεση της προκοπής (οι μεν γηπεδούχοι λόγω της συνολικά προβληματικής εικόνας τους στα φετινά τους παιχνίδια και οι φιλοξενούμενοι λόγω των σημαντικών απουσιών τους) το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου αμφότεροι οι Λονδρέζοι... ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν. 

Χωρίς ίχνος υπερβολής μέχρι το 60' δεν είχε υπάρξει ούτε... μισή φάση της προκοπής να απασχολήσει τους δύο τερματοφύλακες και τους θεατές. Πρωταγωνιστές της αναμέτρησης σε αυτό το διάστημα ήταν τα τέσσερα στόπερ που αναχαίτιζαν με απίστευτη ευκολία τις προσπάθειες των αντίπαλων επιθετικών. Ιδιαίτερα οι Σαλίμπα, Γκάμπριελ πιστοποιούσαν σε κάθε φάση ότι αποτελούν τους αθόρυβους "ακρογωνιαίους λίθους" της "μηχανής" του Αρτέτα στην προσπάθεια της Άρσεναλ να επιστρέψει στην κορυφή της Premier League, μετά το θρυλικό αήττητο πρωτάθλημα των "Invincibles" του Αρσέν Βενγκέρ το 2004. 

Ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός, μάλιστα, έμελλε να είναι και ο παίκτης που έλυσε το γόρδιο δεσμό του σκοραρίσματος στο 64' με - τι άλλο - δυνατή κεφαλιά μετά από εκτέλεση κόρνερ του Σάκα, σε μια ακόμη άριστη εκτέλεση στατικής φάσης, δουλεμένη στο προπονητικό κέντρο των επίδοξων πρωταθλητών Αγγλίας. 

Χωρίς ίχνος υπερβολής η εμφάνιση του Γκάμπριελ στο ντέρμπι πρέπει να διδάσκεται σε... σεμινάρια! Ο απόλυτος πρωταγωνιστής ενός θριάμβου που ενδεχομένως να αποδειχτεί κομβικός στη συνολική ισορροπία της σεζόν για τους Λονδρέζους!