Η δίψα των φίλων του Ολυμπιακού για επιστροφή της αγαπημένης τους ομάδας στο θρόνο του πρωταθλητή Ελλάδος, αποτυπώθηκε με την παρουσία 30.000 "ερυθρόλευκων" φιλάθλων στις εξέδρες του "Γεώργιος Καραϊσκάκης" σε ένα... μη εμπορικό παιχνίδι της Super League, όπως αυτό με τον Παναιτωλικό. 

olympiakos_panaitolikos_super_league_kosmos

Για πολλοστή φορά, όμως, αποδείχτηκε ότι ακόμη και τα θεωρητικά πιο βατά παιχνίδια που ακολουθούν διακοπή για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων κρύβουν πολύ επικίνδυνες παγίδες. 

Με τους "ερυθρόλευκους" να πετούν στα σκουπίδια ένα ολόκληρο ημίχρονο λόγω και του "συντηρητικού" σχήματος που εμπιστεύτηκε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ (έχοντας, ενδεχομένως, στο μυαλό του και το "βαρύ" πρόγραμμα του επόμενου μήνα), η ομάδα του Γιάννη Πετράκη έβαλε πολύ δύσκολα στους κατόχους του Conference League και τελικά απέδρασε από το Φάληρο με ένα πολύτιμο 0-0, υποχρεώνοντας τους γηπεδούχους στην πρώτη φετινή (και άκρως οδυνηρή) βαθμολογική τους απώλεια. 

Απογοητευτικός επιθετικά ο Ολυμπιακός του πρώτου ημιχρόνου

Με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να μην δίνει θέση στο αρχικό σχήμα ούτε στον Νταβίντ Κάρμο και να διατηρεί αναλοίωτα τα πρόσωπα που έφεραν το τρία στα τρία στην έναρξη του πρωταθλήματος, το πρώτο ημίχρονο ενδεχομένως να ήταν και το πιο προβληματικό των "ερυθρόλευκων" από το ξεκίνημα της σεζόν. 

Μια ομάδα που είχε διαρκώς την μπάλα στα πόδια της, αλλά δεν ήξερε τι να την κάνει. Η τριάδα χαφ των Στάμενιτς - Έσε - Τσικίνιο ενδεχομένως να ενδείκνυται για πιο ανταγωνιστικά παιχνίδια στα οποία ο Ολυμπιακός θα βρίσκει περισσότερους διαδρόμους προς την αντίπαλη περιοχή, αποδεινύεται όμως άκρως δυσλειτουργική για εντός έδρας αγώνες στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" απέναντι σε αντιπάλους που αμύνονται μαζικά και στήνουν πολυπρόσωπο "τείχος" μέσα και κοντά στην περιοχή τους. 

Το ίδιο έπραξε και ο Γιάννης Πετράκης, με τους Αγρινιώτες να εξουδετερώνουν με περίσσεια άνεση τις περισσότερες επιθετικές προσπάθειες των Πειραιωτών, οι οποίες στερούνταν σχεδόν ολοκληρωτικά φαντασίας και ποιότητας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι καθ' όλη τη διάρκεια των πρώτων 45 λεπτών, οι "ερυθρόλευκοι" απείλησαν ουσιαστικά δύο φορές όλες κι όλες την εστία του Λούκας Τσάβες με τον εξαιρετικό τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων να μπλοκάρει με άνεση την μπάλα σε συρτά σουτ του Έσε (23') και του Βέλντε (44'). 

Αντίθετα, αν υπήρχε μια ομάδα που έφτασε πιο κοντά στο γκολ αυτή ήταν ο Παναιτωλικός, αρχικά με τον Μαυρία (όταν στο 40' επιχείρησε να νικήσει με βολέ στην κίνηση τον Τζολάκη από πλάγια θέση, αλλά έστειλε την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι) και εν συνεχεία με τον Μπουζούκη που αστόχησε με κεφαλιά στο 43' από εξαιρετικά πλεονεκτική θέση. 

Όπως ακριβώς είχε συμβεί τόσο στην επίσκεψή της στην Τούμπα, όσο και στα άλλα δύο παιχνίδια με Λαμία και Πανσερραϊκό, η ομάδα του Πετράκη διατήρησε ανέπαφη την εστία της στο πρώτο μισό μιας αναμέτρησης. 

Το ντεμπούτο Γουίλιαν, Ολιβέιρα και η... τετραπλή αλλαγή του Μεντιλίμπαρ

Με τους παίκτες του Ολυμπιακού να... εγκαθίστανται για τα καλά στα καρέ του Τσάβες, οι "ερυθρόλευκοι" άρχισαν να πολιορκούν την εστία των φιλοξενούμενων, αλλά παρ' όλα αυτά δεν κατάφεραν μέχρι το 60' να δημιουργήσουν κλασσικές ευκαιρίες για γκολ, με εξαίρεση τη σωτήρια επέμβαση του Μλάντεν στο 57' (λίγο πριν περάσει η μπάλα τη γραμμή) σε πλασέ του Ελ Κααμπί. 

Βλέποντας την ομάδα του να χρειάζεται ενέσεις... ταλέντου στην επιθετική γραμμή, ο Μεντιλίμπαρ προχώρησε σε μια αρκετά ριψοκίνδυνη κίνηση στο 62' πραγματοποιώντας τετραπλή αλλαγή και δίνοντας το βάπτισμα του πυρός σε Ολιβέιρα και Γουίλιαν. 

Από την υπέρμετρα συντηρητική ενδεκάδα του πρώτου ημιχρόνου, οι Πειραιώτες αγωνίστηκαν στο τελευταίο ημίωρο με 4-4-2 και έξι (!) επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές: Ολιβέιρα, Ζέλσον, Γουίλιαν, Ελ Κααμπί, Γιάρεμτσουκ! 

Παράλληλα ο Βάσκος τεχνικός αντικατέστησε και τον Πιρόλα με τον Κάρμο, θέλοντας να θωρακίσει τα μετόπισθέν του και να μην επιτρέψει στους φιλοξενούμενους να απειλήσουν με αντεπιθέσεις. Με τον αρκετά δραστήριο Ολιβέιρα να... σουλουπώνει κάπως τη μεσαία γραμμή και να χάνει μεγάλη ευκαιρία στο 85', ο χρόνος έμοιαζε πλέον αμείλικτος για τους Πειραιώτες. 

Όπως ακριβώς είχε συμβεί και στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Athens Kallithea, ο Ολυμπιακός... έπαιζε με τη φωτιά! Κι αυτή τη φορά δεν βρήκε πυροσβέστη, όπως είχε συμβεί με τον Γιάρεμτσουκ για να... σβήσει τη φωτιά! Το παρολίγο πάθημα δεν είχε γίνει τελικά μάθημα! Και η σπουδαία χαμένη ευκαιρία του Ελ Κααμπί στο 90+2, έμοιαζε με... θεία τιμωρία για την κάκιστη νοοτροπία των "ερυθρόλευκων" σε δεύτερο διαδοχικό εντός έδρας παιχνίδι. 

Ολυμπιακός: Τζολάκης, Ροντινέι (82' Κοστίνια), Πιρόλα (62' Κάρμο), Ντόη, Ορτέγκα, Έσε, Στάμενιτς (62' Ολιβέιρα), Τσικίνιο (62' Τσικίνιο), Βέλντε (62' Γουίλιαν), Μάρτινς, Ελ Κααμπί. 
Παναιτωλικός: Τσάβες, Σιέλης, Μλάντεν, Λιάβας, Μαυρίας (77' Στάγιτς), Τορεχόν, Πέρεθ, Μπουζούκης (76' Λαχούντ), Μπελεβώνης (69' Λουίς), Ντίαζ (62' Ρόα), Λομόνακο (77' Μαϊντέβατς)