Ο χρόνος για το νέο, 10ο, πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής μετρά αντιστρόφως. Επιπλέον, για να μην είναι ανακριβής η τοποθέτηση, θα μπορούσε να είναι η νέα πρόεδρος. Η σπουδαία, ως κολυμβήτρια, με επτά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Κίρστι Κόβεντρι, είναι υπουργός Τέχνης, Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Ζιμπάμπουε και θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα καθίσει στον πλέον περίβλεπτο προεδρικό θώκο. Το βέβαιο είναι πως ο Τόμας Μπαχ αποχωρεί έπειτα από 12 χρόνια. Ο Γερμανός αντικατέστησε στις αρχές του 2013 τον Βέλγο Ζακ Ρογκ. 

Ο Σεμπάστιαν Κόε είναι, ωστόσο, το φαβορί, παρ' ότι υπάρχει ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, γιος του προέδρου της ΔΟΕ από το 1980 έως το 2001, ως υποψήφιος. Ο Λόρδος Κόε, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, πριμοδότησε τα χρυσά μετάλλια στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως έγραψε σε ρεπορτάζ του από τον Απρίλιο ο Κώστας Μπελιάς. 

ΔΟΕ: Οι υπόλοιποι υποψήφιοι

Στο στίβο ο θρυλικός δρομέας μεσαίων αποστάσεων, με τα τέσσερα ολυμπιακά μετάλλια (δύο χρυσά) και κυρίως τις μονομαχίες του με το συμπατριώτη του, Στιβ Όβετ, το 1980 στη Μόσχα, να έχουν μείνει στη συλλογική μνήμη, δεν έχει πολλούς εχθρούς, αν και υπάρχουν εκείνοι που διαφωνούν για το δικαίωμα που έδωσε στις αθλητικές εταιρείες να προμηθεύουν τους αθλητές τους με παπούτσια με... ανθρακώνημα, τα οποία δίνουν ένα σημαντικό προβάδισμα κυρίως στους δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Επιπλέον, ο αποκλεισμός των τρανς αθλητριών, με ό,τι συνέβη κυρίως στην πυγμαχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, δεν δείχνει ζημιογόνος. 

Σημαντική υποψηφιότητα είναι και του Μορινάρι Γουατανάμπε, προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής από την Ιαπωνία. Οι υπόλοιποιοι υποψήφιοι είναι: ο πρίγκιπας Φεϊζάλ αλ Χουσεΐν από την Ιορδανία, ο Γιόχαν Ελίας από τη Μεγάλη Βρετανία (πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας) και ο Νταβίντ Λαπαρτιάν από τη Γαλλία (πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας).

Οι υποψηφιότητες "σφραγίστηκαν" στις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά φυσικά υπάρχει δρόμος έως ότου βγει ο νέος πρόεδρος. Στην Ολομέλεια της ΔΟΕ, που θα γίνει τον Ιανουάριο στη Λοζάνη, οι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν τα προγράμματά τους. Στις 18 Μαρτίου θα αρχίσει η 143η Σύνοδος της ΔΟΕ στην Αρχαία Ολυμπία, η οποία θα... γεμίσει με αθανάτους. Για τις 21 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί η ημερομηνία λήξης, στην οποία θα οριστικοποιηθεί και ο νέος πρόεδρος. Ή, ακόμα καλύτερα, η νέα πρόεδρος.