Νέα σεζόν, νέο φορμάτ και οι λέξεις απρόβλεπτο και θέαμα είναι αυτό που συζητάει η UEFA για το τι περιμένει για το Champions League. Ακόμα και τον ύμνο άλλαξε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου κι εκείνο που θέλει είναι να βάλει δύσκολα στις μεγάλες ομάδες που πάντα είναι στα φαβορί.

Ανέκαθεν η UEFA επιζητούσε και τις ομάδες που θα μπορέσουν να κάνουν την έκπληξη. Αυτό περιμένει και φέτος με την διεξαγωγή του ενός ομίλου, αλλά και το γεγονός πως κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει 8 διαφορετικούς αντιπάλους, με τους μισούς από αυτούς να τους υποδέχεται και τους άλλους μισούς να τους παίζει εκτός έδρας.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις από 1 έως 8 θα περάσουν απευθείας στην φάση των "16". Αυτές που θα τερματίσουν στις θέσεις από 9 έως και 24 θα παίξουν στα playoffs, διπλά ματς, όπου θα διεκδικήσουν τα υπόλοιπα 8 εισιτήρια για τους «16». Αυτές που θα τερματίσουν απο την 9η έως και την 16η θα παίξουν με μια από αυτές που τερμάτισαν από την 17η έως και την 24η θέση! Οι υπόλοιπες ομάδες αποκλείονται τελείως από την Ευρώπη.


Η θέση στον όμιλο του Champions League παίζει μεγάλο ρόλο


Σημαντικό, το οποίο χρίζει μεγάλης ανάλυσης, είναι πως η θέση που θα τερματίσει η κάθε ομάδα στον όμιλο, θα την "συνοδεύει" στα νοκ άουτ. Κι αυτό γιατί πέραν της κλήρωσης που θα γίνει για τα playoffs, θα γίνει μια ακόμα (21 Φεβρουαρίου) και θα αφορά την φάση των «16», τα προημιτελικά και τα ημιτελικά.

Γιατί οι νοκ άουτ φάσεις θα έχουν την ίδια μορφή με την κλήρωση που γίνεται για ένα τουρνουά τένις. Δηλαδή θα υπάρξουν δύο διαδρομές και σε αυτές οι ομάδες θα μπαίνουν ανάλογα με την βαθμολογική θέση που είχαν στον όμιλο.

Για παράδειγμα η ομάδα που θα βρεθεί στην πρώτη θέση θα τοποθετηθεί στην μία διαδρομή και αυτή που θα τερματίσει στην 2η θέση, στην άλλη. Αυτό σημαίνει πως οι δύο συγκεκριμένες ομάδες θα μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπες μόνο αν φτάσουν στον τελικό. Κάτι ανάλογο ισχύει και γι’ αυτές που θα τερματίσουν στο 3 και το 4, καθώς θα κοντραριστούν με αυτές που θα είναι στην 1η και την 2η θέση μόνο στα ημιτελικά.

Επίσης στην κλήρωση για τους "16" οι ομάδες που θα τερματίσουν στις δύο πρώτες θέσεις θα κληρωθούν με μια από αυτές που τερμάτισαν στις θέσεις 15, 16, 17, 18 (αν έχουν προκριθεί από τα playoffs διαφορετικά θα κληρωθούν με τους νικητές των αγώνων τους). Ένα σύστημα με βάση το οποίοι η UEFA θέλει να αποφύγει τυχόν σκοπιμότητες των ομάδων στις τελευταίες αγωνιστικές της φάσης των ομίλων, κοινώς οι μεγάλοι να μην μπορούν να διαλέξουν αντίπαλο στη συνέχεια και όλα να είναι απρόβλεπτα.

Τα φαβορί και η Μπαρτσελόνα


Αναμένεται μια συναρπαστική διαδρομή η οποία σαφώς κι έχει φαβαρί, με τις στοιχηματικές εταιρείες να έχουν δώσει ήδη μια ξεκάθαρη εικόνα. Η Μάντσεστερ Σίτι δίνεται με απόδοση 3.25 για να φτάσει έως το τέλος του νέου Champions League και να κατακτήσει τον τίτλο. Η Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρεται στο 3.75.

Τρίτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου είναι η Άρσεναλ με απόδοση στο 10.00. Ακολουθεί η Μπάγερν Μονάχου με 13.00 αλλά και η Μπαρτσελόνα με 15.00. Η Λίβερπουλ προσφέρεται ως 6ο φαβορί για να πάρει το τρόπαιο με την απόδοση της να είναι στο 18.00. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Παρί Σεν Ζερμέν (20.00), Ατλέτικο Μαδρίτης, Λεβερκούζεν, Ίντερ, όλες με απόδοση 25.00.

Βέβαια σε αυτή την δεκάδα που δίνεται στα φαβορί βάση των στοιχηματικών εταιρειών θα πρέπει να προσεχθεί η Μπαρτσελόνα. Ο Χάνσι Φλικ έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, τουλάχιστον με τα πρώτα δείγματα που υπάρχουν και οι Καταλανοί στέλνουν συνέχεια μηνύματα πως φέτος μπορούν να κάνουν εξαιρετική πορεία σε Ισπανία και Ευρώπη.

Η τριάδα των Ραφίνια, Λαμίν Γιαμάλ, Λεβαντόφσκι, έχοντας και τον νεοαποκτηθέντα Ντάνι Όλμο να τους συμπληρώνει, φαντάζει ικανή για μεγάλα πράγματα. Δεν αποκλείεται να μπει σφήνα στην Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα και την Ρεάλ Μαδρίτης του γερόλυκου των πάγκων, Κάρλο Αντσελότι, ο οποίος έχει το υπερόπλο που λέγεται Κιλιάν Εμπαπέ και την επιθετική τριπλέτα της Εθνικής Βραζιλίας, τον Εντρίκ, Ροντρίγκο, Βινίσιους.

Σε κάθε περίπτωση το θέαμα αναμένεται να είναι πιο συναρπαστικό από ποτέ όπως επιθυμεί και η UEFA με βάση τις μεγάλες αλλαγές που έχει κάνει σε όλα τα επίπεδα, αναφορικά με το Champions League.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής