Νέο UEFA Champions League και νέα εποχή, καθώς το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη αλλάζει, με τις ευλογίες φυσικά της UEFA. Το Champions League, αυτό που η Ρεάλ Μαδρίτης έχει 15 φορές, γίνεται σίγουρα μεγαλύτερο. Μένει να διαπιστώσουμε αν το ποδόσφαιρο γίνεται καλύτερο, αν δηλαδή η UEFA έχει δίκιο και η Ευρώπη βγει ποδοσφαιρικά κερδισμένη.

Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να ξεχάσουμε το Champions League που ξέραμε. Προφανώς ένα άλλο ποδόσφαιρο, έχουν στο μυαλό τους οι αξιωματούχοι της UEFA, για την Ευρώπη.

Αν το ρητό του Γάλλου δομινικανού ιερέα Ανρί Ντιντόν, "Citius, Altius, Fortius" -πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά- υιοθετήθηκε από τον Πιερ ντε Κουμπερντέν και έγινε το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων, λογικά το "bigger, better" -μεγαλύτερο, καλύτερο- είναι αυτό που ταιριάζει στη νέο Champions League που αρχίζει με τη διευρυμένη του μορφή την Τρίτη.

Champions League και «συναρπαστικό μέλλον» για το ποδόσφαιρο

Η UEFA προβάλει τη διοργάνωση "συναρπαστικό μέλλον" του ποδοσφαίρου με περισσότερες ομάδες να παίζουν περισσότερους αγώνες και περισσότερα χρηματικά έπαθλα να προσφέρονται. Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία δημιουργήσει ουσιαστικά μια διαφημιστική εκστρατεία γύρω από τη νέα μορφή, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος, στην αρχή τουλάχιστον, οι οπαδοί να βρουν το νέο format μπερδεμένο σε σύγκριση με το παλιό μοντέλο. Προς στιγμήν ξεχάστε αυτό που τα τελευταία 21 χρόνια ξέραμε ως Champions League με 32 ομάδες, χωρισμένες σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων. Η νέα έκδοση των 36 ομάδων σε ένα γιγάντιο τουρνουά αποτελεί ουσιαστική ην απάντηση της UEFA στην απειλή των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών συλλόγων να αποχωρίσουν και να δημιουργήσουν τη δική τους Super League. Ας δούμε με τη βοήθεια των αριθμών τι μας αφήνει το παλιό Champions League και τι μας φέρνει το νέο.

36 είναι πλέον οι ομάδες –ήταν 32- που μετέχουν στη διοργάνωση με την UEFA να θεωρεί ότι περισσότεροι σύλλογοι, σημαίνει μεγαλύτερος ανταγωνισμός.

5 είναι οι ομάδες που προκρίνονται απευθείας από τη Serie A και τη Bundesliga, που είναι οι μεγάλοι ωφελούμενοι από την αλλαγή στο format του Champions League. Μια λιγότερη έχουν η Αγγλία, η Ισπανία και η Γαλλία. Πλέον οι χώρες που κατακτούν τις πρώτες δύο θέσεις στο ετήσιο UEFA ranking κερδίζουν επιπλέον εισιτήριο για τη League Phase.

16 συνολικά είναι οι Εθνικές ομοσπονδίες, των οποίων ομάδες παίρνουν μέρος στη διοργάνωση.

Champion League και το πιο γρήγορο γκολ

6 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα χρειάστηκε ο Μοχάμεντ Σαλάχ στις 12 Οκτωβρίου 2022 για να πετύχει το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία του Champion League. Τα κατάφερε στην εκτός έδρας νίκη της Λίβερπουλ επί των Ρέιντζερς με 7-1.

8 αγώνες θα παίξει κάθε ομάδα στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, τέσσερα εντός και τέσσερα εκτός έδρας, με διαφορετικούς αντιπάλους.

#UCL, #UEL & #UECL NEW FORMAT | How does it work?

189 είναι συνολικά οι αγώνες που θα διεξαχθούν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ενώ μέχρι τώρα ήταν 125 σε 189.

15 αγώνες –ίσως 17, ανάλογα με το όσο ψηλά θα τερματίσουν στην φάση του πρωταθλήματος- θα δώσουν οι δύο ομάδες που θα φτάσουν στον μεγάλο τελικό. Μέχρι τώρα οι φιναλίστ έπαιζαν σε  13 αγώνες.

60 ευρώ είναι η υψηλότερη τιμή για τα εισιτήρια των φίλαθλων της φιλοξενούμενης ομάδας στη διοργάνωση σύμφωνα με σχετική απόφαση της UEFA σε μια προσπάθεια το ποδόσφαιρο να γίνει πιο προσιτό σε όλους τους φιλάθλους.  Η μέγιστη τιμή των εισιτηρίων θα μειωθεί περαιτέρω τη σεζόν 2025/26, σε 50 ευρώ.

Champions League και αυτός που ξεπέρασε τον Οφορίκουε

17 ετών και 40 ημερών ήταν ο Ισπανός με καταγωγή από τη Γουινέα, Ανσού Φατί, στις 10 Δεκεμβρίου 2019, όταν στην εκτός έδρας νίκη της Μπαρτσελόνα με 1–2 επί της Ίντερ, έγινε ο νεότερος σκόρερ του Champions League. Τότε είχε ξεπεράσει τον Πίτερ Οφορίκουε, ο οποίος κατείχε το ρεκόρ από την ήττα του Ολυμπιακού με 5–1 από τη Ρόζεμποργκ τη σεζόν 1997–98.

43 ετών, οκτώ μηνών και οκτώ ημερών ήταν ο Ιταλός τερματοφύλακας Μάρκο Μπαλότα όταν στις 11 Δεκεμβρίου 2007 πήρε μέρος για τελευταία φορά σε αγώνα Champions League. Υπερασπίστηκε την εστία της Λάτσιο στον αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης και έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που πήρε μέρος στη διοργάνωση.

41 είναι οι ασίστ που μοίρασε στα 20 χρόνια που αγωνίστηκε –ένα εκ αυτών ως παίκτης προπονητής- στο τουρνουά ο Ράιαν Γκιγκς, ο οποίος- κατέχει το ρεκόρ στη συγκεκριμένη κατηγορία. 

45 είναι τα γκολ που έχει πετύχει η Μπαρτσελόνα, η οποία κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων τερμάτων σε μία σεζόν. Επιτεύχθηκαν την περίοδο 1999-00 και σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι η μορφή της διοργάνωσης έδινε τη δυνατότητα για περισσότερους αγώνες με τους Καταλανούς να παίζουν στις 16 από τους 17 πιθανές αναμετρήσεις.

Champions League, Μέσι, Ρονάλντο και χρήματα

120 γκολ έχει πετύχει ο Λιονέλ Μέσι ως παίκτης της Μπαρτσελόνα –από τα 129 που έχει σκοράρει στη διοργάνωση της οποία είναι δεύτερος σκόρερ- και κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων γκολ για έναν σύλλογο

140 είναι τα γκολ που έχει πετύχει ο Κριστιάνο Ρονάλντο και είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο UEFA Champions League.

11 εκατομμύρια ευρώ θα εισπράξει ως πριμ κάθε μια από τις ομάδες που θα φτάσει στη φάση των «16». Το ποσό αυξάνεται σε 12,5 εκατομμύρια ευρώ για τους προημιτελικούς και 15 εκατομμύρια ευρώ  για την πρόκριση στα ημιτελικά.

18,5 εκατομμύρια ευρώ είναι το μπόνους που θα πάρει κάθε μια από τις δύο ομάδες που θα προκριθεί στον τελικό του Champions League.

2,1 εκατομμύρια ευρώ είναι το πριμ νίκης στο Champions League και 700.000 ευρώ για την ισοπαλία.

2,467 δισεκατομμύρια ευρώ –περίπου κατά 25% αύξηση από πέρυσι- είναι το πόσο που θα μοιράσει η UEFA στις ομάδες που μετέχουν στο Champions League και στο Super Cup.

FC Bayern's Allianz Arena | More than a stadium! 🔴⚪

25 εκατομμύρια ευρώ είναι το πριμ που θα εισπράξει στο τέλος της διοργάνωσης, η ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο.

30 χιλιοστά και ποτέ παραπάνω είναι το ύψος που πρέπει να έχει ο χλοοτάπητας στα ματς του Champions League και ελέγχεται την προηγούμενη του αγώνα από τον παρατηρητή της ΟΥΕΦΑ.

30 εκατομμύρια ευρώ είναι το συνολικό πόσο που καταβλήθηκε στους συλλόγους που συμμετείχαν στα πλέι οφ και αποκλείστηκαν. Κάθε ένας από τους επτά συλλόγους πήρε 4,29 εκατ. ευρώ.

75 εκατομμύρια ευρώ κόστισε σύμφωνα με το transfermarkt στην Ατλέτικο Μαδρίτης η μεταγραφή του Χούλιαν Αλβάρες, τον οποίο φυσικά θα δούμε στο Champions League. Πρόκειται για την πιο ακριβή μεταγραφή του καλοκαιριού.

Το Champions League, η Ρεάλ Μαδρίτης και οι άλλοι

23 ομάδες έχουν κατακτήσει το Champions League, 13 από αυτές περισσότερες από μία φορές. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ο πιο επιτυχημένος σύλλογος στην ιστορία της διοργάνωσης, με 15 τρόπαια. Η Ρεάλ είναι και η μόνη ομάδα που έχει πέντε συνεχόμενες κατακτήσεις, στις τις πρώτες πέντε διοργανώσεις.

25 είναι ο ανώτερος αριθμός παικτών που μπορεί να έχει μία ομάδα που μετέχει στη διοργάνωση στη Λίστα Α΄ που έχει δηλώσει στην ΟΥΕΦΑ ενώ στη λίστα Β΄ περιλαμβάνονται παίκτες από τις Β΄ ομάδες. Στο φύλο αγώνα αναγράφονται 23 παίκτες και 15 αξιωματούχοι της ομάδας.

183 συμμετοχές σε αγώνες της διοργάνωσης με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Γιουβέντους έχει ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ρέκορντμαν και σε αυτή την κατηγορία. Δεύτερος με 177 είναι ο Ίκερ Κασίγιας με τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Πόρτο.

Champions League και τελικός στο Μόναχο

70.000 θεατές είναι η χωρητικότητα της Allianz Arena του Μονάχου, στην οποία πρόκειται να διεξαχθεί ο τελικός της διοργάνωσης το Σάββατο, 31 Μαΐου 2025. 

53 από τις 55 ομοσπονδίες-μέλη της UEFA συμμετείχαν με τις 81 ομάδες τους από την προκριματική φάση του φετινού Champions League. Εκτός έμειναν το Λιχτενστάιν που δεν διοργανώνει εγχώριο πρωτάθλημα και η Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

5 από τις 36 συμμετέχουσες στο Champions League και συγκεκριμένα η Άστον Βίλα, η Μπολόνια, η Μπρεστ, η Χιρόνα και η Σλόβαν Μπρατισλάβας θα κάνουν το ντεμπούτο τους σε φάση ομίλων του Champions League. Δύο από αυτές, συγκεκριμένα η Μπρεστ και η Χιρόνα έκαναν επίσης το ντεμπούτο τους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

7,5 κιλά ζυγίζει το τρόπαιο του Champions League, έχει ύψος 73,5 κιλά και υπεύθυνη για την κατασκευή του είναι η εταιρεία Bertoni. Είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ασήμι.

3 λεπτά διαρκεί η πλήρης έκδοση του ύμνου του Champions League, ο οποίος ακούγεται πάντα πριν από κάθε αγώνα. Αποτελεί δημιουργία του συνθέτη Τόνι Μπρίτεν ο οποίος εμπνεύστηκε από το "Zadok the priest" του Τζόρτζ Φρίντιχ Χάιντελ, που γράφτηκε για την ενθρόνιση του Άγγλου Βασιλιά Γεωργίου Β’ το 1727.

UEFA Champions League Anthem

200 εισιτήρια είναι υποχρεωτικό να είναι διαθέσιμα για τη φιλοξενούμενη  ομάδα, τα 50 από αυτά πρέπει να παρέχονται δωρεάν και 20 εξ αυτών σε θέσεις VIP.

28 συνεχόμενες παρουσίες στο Champions League συμπληρώνει φέτος η Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς δεν έχει απουσιάσει από την περίοδο 1997–98.

995 λεπτά έκανε να δεχθεί η Άρσεναλ που κατέχει το σχετικό ρεκόρ στη διοργάνωση. Ένα ρεκόρ που επιτεύχθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2005 έως τον Μάιο του 2006.

58 πέναλτι έχει κερδίσει η Ρεάλ Μαδρίτης, περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα, ενώ σε βάρος της έχουν δοθεί 35 και πάλι αριθμός ρεκόρ.

23 είναι οι ομάδες ηττήθηκαν και στους έξι αγώνες στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης με τη μορφή που αυτή είχε μέχρι πέρυσι. Η Ντιναμό Ζάγκερμπ είναι η μόνη που υπέστη έξι ήττες δύο φορές.

Δημοσιεύθηκε στην "Κυριακάτικη Απογευματινή".