Προκάλεσε σοκ στην ποδοσφαιρική πιάτσα η ισοπαλία του Ολυμπιακού με τον Παναιτωλικό στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", αλλά ήταν πράγματι ένα τόσο απρόσμενο αποτέλεσμα;

Η απάντηση είναι "όχι"! Το είχαμε επισημάνει και μετά την αγχωτική νίκη των "ερυθρόλευκων" απέναντι στην Athens Kallithea: "Θα υπάρξουν πολλά παιχνίδια στο Φάληρο με ασθενέστερους αντιπάλους, στα οποία οι Πειραιώτες θα δυσκολευτούν πολύ για να φτάσουν στην κατάκτηση των τριών βαθμών".

Ολυμπιακός - Athens Kallithea 2 - 1 | Highlights - Stoiximan Super League - 26/8/24 | COSMOTE SPORT

Ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ... μισεί τις "κλειστές" άμυνες

Ο λόγος είναι απλός: Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είναι ένας πολύπειρος και εξαιρετικός προπονητής, ο οποίος όμως στηρίζεται σε μια συγκεκριμένη ποδοσφαιρική φιλοσοφία την οποία εξέλιξε με την πάροδο των ετών, βρισκόμενος κυρίως στους πάγκους μικρομεσαίων ισπανικών ομάδων: Της Βαγιαδολίδ, της Οσασούνα, της Λεβάντε, της Εϊμπάρ, της Αλαβές.

Ακόμη και στο σύντομο πέρασμά του από τη Σεβίλλη, οι Ανδαλουσιάνοι έδιναν μάχη για την παραμονή τους όταν κλήθηκε να τους αναγεννήσει. Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, είναι η πρώτη ομάδα πρωταθλητισμού που αναλαμβάνει στην καριέρα του.

Ολυμπιακός - Παναιτωλικός 0 - 0 | Highlights - Stoiximan Super League - 15/9/24 | COSMOTE SPORT HD

Αυτομάτως για πρώτη φορά βρίσκεται αντιμέτωπος με "κλειστές" άμυνες που δεν βολεύουν τον τρόπο ανάπτυξης των ομάδων του. Ο Μεντιλίμπαρ στηρίζει τη φιλοσοφία του στην ασφυκτική πίεση, την αξιοποίηση ελεύθερων χώρων, τις γρήγορες αντεπιθέσεις, το άμεσο transition από την άμυνα στην επίθεση, ακόμη κι αν αυτό πραγματοποιείται με "βαθιές" μεταβιβάσεις από τα στόπερ ή τον τερματοφύλακα. Θυμηθείτε, απλά, πόσο μεγάλη ήταν η συμμετοχή του Τζολάκη στην επιθετική ανάπτυξη του Ολυμπιακού, στον ιστορικό τελικό με τη Φιορεντίνα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Βάσκος δεν είναι θιασώτης του build up, ή του "τσούκου-τσούκου". Είναι ένας προπονητής παλιάς κοπής, λάτρης του αποτελεσματικού ποδοσφαίρου. Κι ακριβώς επειδή αυτού του είδους το ποδόσφαιρο ενδείκνυται για νοκ άουτ παιχνίδια, ο Μεντιλίμπαρ ανήκει από τον Μάιο σε μια πολύ περιορισμένη ελίτ προπονητών που έχουν κατακτήσει back to back ευρωπαϊκά τρόπαια! Και το έπραξε με δύο ομάδες που αναγέννησε μεσούσης μιας αγωνιστικής σεζόν, σε μια περίοδο που ουδείς τολμούσε να τις χαρακτηρίσει – όχι φαβορί – αλλά ούτε καν αουτσάιντερ για να κατακτήσουν το Europa και το Conference League.

Η ουσία του προβλήματος που πρέπει να λύσουν Ολυμπιακός και Μεντιλίμπαρ

Αν ανατρέξουμε στο πολύ μικρό δείγμα γραφής που πήραμε πέρσι από τον Ολυμπιακό του Μεντιλίμπαρ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, θα θυμηθούμε ότι ξεκίνησε τη θητεία του στον "ερυθρόλευκο" πάγκο με επιβλητική τεσσάρα στην Τούμπα επί του ΠΑΟΚ και μετά από εφτά μέρες… έφτυσε αίμα να κερδίσει τον Αστέρα Τρίπολης στο Καραϊσκάκη, με το τελικό 2-1 να διαμορφώνεται με ανατροπή στο τελευταίο δεκάλεπτο και με λυτρωτή τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί.

Ολυμπιακός - Αστέρας Τρίπολης 2 - 1 | Highlights - Stoiximan Super League - 25/2/24 | COSMOTE SPORT

"Θα δώσουμε πολλά τέτοια παιχνίδια μέσα στη σεζόν και πρέπει να βρούμε λύσεις για να τα διαχειριστούμε με επιτυχία", τόνισε ο Ισπανός "φιλόσοφος" μετά το τέλος της αναμέτρησης με τον Παναιτωλικό και τα λόγια του εμπεριείχαν και δόσεις αυτοκριτικής. Δεν είναι αφελής ο Μεντιλίμπαρ, κάθε άλλο! Πρόκειται για έναν από τους πιο έξυπνους ανθρώπους που έχουν εργαστεί ποτέ στη χώρα μας.

Ξέρει καλύτερα από τον καθένα ότι το πρόβλημα στα "εύκολα" παιχνίδια δεν οφείλεται στα κενά που άφησαν πίσω τους παίκτες όπως ο Ποντένσε ή ο Φορτούνης, αλλά στην αναγκαιότητα καλύτερης προσαρμογής και του ιδίου και των ποδοσφαιριστών του σε αναμετρήσεις που δεν βολεύουν την αγωνιστική φιλοσοφία του σημερινού Ολυμπιακού.

Χρειάζεται μεγαλύτερος πλουραλισμός στην τροφοδοσία του σέντερ φορ. Απαιτείται βελτίωση των ποσοστών αξιοποίησης των στατικών φάσεων. Καλύτερες και πιο προσεκτικές επιλογές στην αντίπαλη περιοχή.

Ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ λατρεύει το ρόλο του αουτσάιντερ και τα παιχνίδια που βρίσκει χώρους, πρέπει να μάθει να ανταποκρίνεται καλύτερα ως φαβορί απέναντι σε "κλειστές" άμυνες.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".