Για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μοιάζει με το τέλος μιας ανεκπλήρωτης υπόσχεσης. Για την ΑΕΚ μια κίνηση με τεράστιες προσδοκίες. Για τον Άντονι Μαρσιάλ ίσως είναι η ευκαιρία να βρει τον καλό του εαυτό.

Ο Γάλλος με ρίζες από τη Γουαδελούπη έφτασε από το Μονακό στο Μάντσεστερ το 2015 ως ένας από τους πιο περιζήτητους νεαρούς παίκτες στον πλανήτη. Ήταν μόλις 20 ετών και η μεταγραφή του είχε κοστίσει το απίθανο ποσό των 36.000.000 λιρών, το οποίο έφτασε με τα μπόνους στα 58.000.000 λίρες, σχεδόν 69.000.000 ευρώ. Ο Μαρσιάλ έκανε ονειρεμένο ντεμπούτο!

On This Day | Martial Debut Lights Up Old Trafford | United 3-1 Liverpool (2015)

Συστήθηκε με ένα γκολ κόντρα στη Λίβερπουλ και έγινε ο αγαπημένος των φιλάθλων στο Ολντ Τράφορντ, όταν ο σύλλογος έψαχνε για τον πρώτο του σούπερ σταρ στη μετά τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον εποχή. Με 18 γκολ και 11 ασίστ σε 56 συμμετοχές, o Λουίς Φαν Χάαλ έτριβε τα χέρια του για τον Μαρσιάλ και οι φίλαθλοι έπιναν… μπίρα στο όνομά του. Κάποιοι έψαχναν από τότε να βρουν αν ήταν εξτρέμ ή σέντερ φορ. Ο ίδιος ο Φαν Χάαλ αλλά και ο Ζοσέ Μουρίνιο έχουν πει ότι είναι "εννιάρι".

H κόντρα του Μαρσιάλ με τον Μουρίνιο: "Είναι ψυχικά αδύναμος" 

Ο Μαρσιάλ έγινε αναντικατάστατος στη Γιουνάιτεντ του Φαν Χάαλ, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη με τον Μουρίνιο στον πάγκο. Ο απολογισμός του σε δυόμισι χρόνια με προπονητή τον Πορτογάλο ήταν 27 γκολ και 18 ασίστ σε 106 συμμετοχές. Όχι κακός, αλλά σίγουρα χειρότερος από το ξεκίνημα.

Anthony Martial | Top 10 Goals | Manchester United

Οι Μουρίνιο και Μαρσιάλ δεν είχαν καλή σχέση. Ο Πορτογάλος είχε πει ότι ο νέος σταρ της ΑΕΚ ήταν ψυχικά αδύναμος και ότι δεν μπορούσε να ξεπεράσει μικρές ψυχολογικές αναποδιές. Τον Ιούλιο του 2018 η κόντρα τους κορυφώθηκε, όταν ο 23χρονος τότε Γάλλος αποχώρησε από την προετοιμασία στην Αμερική προκειμένου να παρευρεθεί στη γέννηση του παιδιού του, χωρίς να επιστρέφει μετά τον ερχομό της μικρής Σουάν στον κόσμο.

"Συγγνώμη, αλλά η οικογένειά μου θα είναι πάντα πρώτη", είχε γράψει στα social media o Μαρσιάλ. Ο Μουρίνιο είχε απαντήσει μετά τη φιλική ήττα της Γιουνάιτεντ με 4-1 από τη Λίβερπουλ: "Περίμενε το μωρό και αφού γεννήθηκε το μωρό -όμορφο μωρό, γεμάτο υγεία, δόξα τω Θεώ- θα έπρεπε να είναι εδώ και δεν είναι". Στον Μαρσιάλ επιβλήθηκε πρόστιμο, ο Μουρίνιο ζήτησε την πώλησή του και τάχθηκε υπέρ μιας συμφωνίας ανταλλαγής με τον Ιβάν Πέρισιτς της Ίντερ, κίνηση που δεν ενέκρινε η διοίκηση της Γιουνάιτεντ και αργότερα απέλυσε τον Πορτογάλο.

Αντονι Μαρσιάλ: Η σεζόν της εκτόξευσης και η ελεύθερη πτώση

Η σεζόν 2019-20 με προπονητή τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ ήταν η καλύτερη του Μαρσιάλ με 23 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Η επόμενη δεν ήταν ανάλογη. Αποβλήθηκε στην ήττα της Γιουνάιτεντ με 6-1 από την Τότεναμ, γιατί χτύπησε τον Έρικ Λαμέλα που θα βρει στην ΑΕΚ. Με μία ρήξη συνδέσμου στο γόνατο έχασε το υπόλοιπο της σεζόν.

Antony martial attack on Erik lamela😪 horrible

Πλέον έγινε η πέμπτη επιλογή στην επίθεση της Γιουνάιτεντ, πίσω από τους Κριστιάνο Ρονάλντο, Μάρκους Ράσφορντ, Έντινσον Καβάνι και Μέισον Γκρίνγουντ. Τον Ιανουάριο του 2022 δόθηκε δανεικός στη Σεβίλη (12 συμμετοχές, 1 γκολ, 1 ασίστ). Η επόμενη σεζόν ξεκίνησε με τραυματισμό στον αχίλλειο τένοντα, αλλά ολοκληρώθηκε με απολογισμό 29 συμμετοχές, 9 γκολ και 3 ασίστ. Η τελευταία του σεζόν ήταν και η χειρότερη με 19 ματς, 2 γκολ και 1 ασίστ σε 629 λεπτά.

* To κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".