Για ξεκαθαρίσουμε αρχικά το αυτονόητο για να μην… παρεξηγούμαστε: Το 1974 στην Κύπρο υπήρξε παράνομη εισβολή ενός κράτους σε ένα άλλο και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια προκλητικής κατοχής μεγάλου μέρους μιας χώρας από μια άλλη! Δεν το υποστηρίζουμε οι Έλληνες. Το επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία όλοι οι διεθνείς οργανισμοί από τον ΟΗΕ, μέχρι το συμβούλιο της Ευρώπης.

Το πανό, λοιπόν, που ανάρτησαν οι φίλοι του Παναθηναϊκού στη Μεγαλόνησο κατά τη διάρκεια του φιλικού αγώνα της ομάδας τους με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ δεν περιλάμβανε κάποιο μήνυμα πολιτικού περιεχομένου, όπως υποστήριξε στις δηλώσεις του ο Εργκίν Αταμάν. Κατέγραφε την ιστορική βίαιη παραβίαση των δικαιωμάτων και της ελευθερίας ενός ολόκληρου λαού, την οποία αναγνωρίζει ολόκληρη η ανθρωπότητα… εκτός από τους Τούρκους.

Όταν ο Αταμάν πήγε τα τρόπαια της Euroleague στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ

Για τον Εργκίν Αταμάν, ωστόσο, και για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών του δεν υπάρχει κανένα ψευδοκράτος στην Κύπρο. Δεν υπάρχει καμιά παράνομη εισβολή στο νησί.

Για τον Εργκίν Αταμάν και τους περισσότερους Τούρκους, ο Κεμάλ Ατατούρκ δεν είναι ένας δολοφόνος ή ένας αιμοσταγής γενοκτόνος, αλλά ο εθνικός τους ήρωας! Ο προπονητής του Παναθηναϊκού είναι ένας φανατικός Τούρκος πατριώτης, όπως αποκαλεί και ο ίδιος τον εαυτό του (κατ’ άλλους φανατικός Τούρκος εθνικιστής, όπως δήλωνε και ο Φατίχ Τερίμ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι τέσσερις μέρες μετά την κατάκτηση της δεύτερης διαδοχικής Euroleague από την Αναντολού Εφές, τον Μάιο του 2022, με πρωτοβουλία του Αταμάν και της διοίκησης του τουρκικής ομάδας, σύσσωμη η αποστολή των πρωταθλητών Ευρώπης επισκέφτηκε το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ για να φωτογραφίσει τα δύο τρόπαια, με τον νυν τεχνικό του Παναθηναϊκού, μάλιστα, να χρησιμοποιεί λόγια του Κεμάλ για να αναδείξει το μεγαλείο του επιτεύγματος της ομάδας του. To ίδιο ακριβώς είχε πράξει και ένα χρόνο νωρίτερα, χαιρετώντας μάλιστα στρατιωτικά... 

Anadolu Efes'ten, EuroLeague kupasıyla Antınkabir'e ziyaret

Πως είχε πάει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο το τρόπαιο της πρωταθλήτριας του ΝΒΑ στον Παρθενώνα; Για τους Τούρκους η Ακρόπολή τους είναι… το μαυσωλείο του Ατατούρκ.

κεμαλ_ατατουρκ_εργκιν_αταμαν_επισκεψη_εφες_

Όταν ο Σλούκας αρνήθηκε να κρατήσει το πανό για την επέτειο του θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ

Η παραδοχή του ίδιου του Τούρκου προπονητή ότι ουσιαστικά προκάλεσε την αποβολή του στο παιχνίδι με τη Μακάμπι ως αντίδραση στο πανό που ύψωσαν οι Κύπριοι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την προ ετών άρνηση του Κώστα Σλούκα να κρατήσει πανό στη μνήμη του Κεμάλ, κατά τη διάρκεια αγώνα της Φενέρ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-bydtiqeniicp)

"Οφείλω να σέβομαι τη χώρα στην οποία εργάζομαι, αλλά όφειλα να σεβαστώ και την καταγωγή μου και την ιστορία της χώρας μου. Η γιαγιά μου είναι από τη Σμύρνη. Διώχθηκε από τον Ατατούρκ. Ε, δεν μπορούσα να σηκώσω εγώ το πανό για την επέτειο από το θάνατό του. Η Τουρκία έχει την ιστορία της, σεβαστή, αλλά έχω κι εγώ τη δική μου", είχε υπογραμμίσει σε δηλώσεις του ο νυν αρχηγός του Παναθηναϊκού AKTOR, συμπληρώνοντας ότι "είχα γίνει ήρωας στην Ελλάδα, και με έβριζαν όλοι οι Τούρκοι".

Η δύσκολη συνύπαρξη Ελλήνων και Τούρκων... και στη μέση ο αθλητισμός

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει τώρα… από την ανάποδη με τον Εργκίν Αταμάν. Από το βράδυ της Δευτέρας αποθεώνεται ως "εθνικός ήρωας" στην πατρίδα του ενώ στη χώρα μας κατηγορείται ότι πρόσβαλλε την ιστορία της χώρας μας, αλλά και την ομάδα που τον πληρώνει.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d495y4599e69)

Όποιος περίμενε ότι ο πάντα "εκρηκτικός" σε όλες του τις αντιδράσεις, Αταμάν, δεν θα αντιδρούσε σε ένα πανό που ο ίδιος θεωρούσε ότι κατηγορούσε τη χώρα του, πιθανότατα δεν έχει ιδέα για τα "πιστεύω" του Τούρκου προπονητή.

@parapolitika

Ο Εργκίν Αταμάν ήταν έξαλλος με το πανό που ανέβηκε στην κερκίδα των φίλων του Παναθηναϊκού, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού του Παναθηναϊκού AKTOR με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ο Τούρκος τεχνικός των "πράσινων" έκανε ανάρτηση με την οποία υπονόησε ότι η διαμαρτυρία του στους διαιτητές, που οδήγησε στην αποβολή του, είχε για αιτία το πανό. #parapolitikagr #tiktokgreece #greece #sports #sportstiktok #ataman #cyprus

♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr - Parapolitika.gr



Προφανώς και δεν υπήρξε Έλληνας – ακόμη και οπαδός του Παναθηναϊκού – που να αισθάνθηκε ικανοποίηση με τη συμπεριφορά του και πολύ περισσότερο με τις δηλώσεις που ακολούθησαν. Και κάπου εκεί ξεκινά η… ισορροπία του τρόμου. Πως διαχωρίζεις τον αθλητισμό από τα "πιστεύω" δύο ολόκληρων λαών; Πως μπορείς να αποδεχτείς τα "πιστεύω" ενός προπονητή ή ενός αθλητή της ομάδας σου, που θεωρεί "εθνικό ήρωα" τον Κεμάλ Ατατούρκ; 

Πως μαθαίνεις να αποδέχεσαι την πατριωτική συνείδηση του… γείτονά σου που μαθαίνει την ιστορία με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν που το πράττουν τα παιδιά σου; Η συνύπαρξη Ελλήνων και Τούρκων δεν θα είναι ποτέ εύκολη! Και απλά η ιστορία με το πανό ήρθε να μας το θυμίσει…