Επτά υποψήφιοι για μια από τις καλύτερες θέσεις εργασίας στον παγκόσμιο αθλητισμό που κατά παράδοση προκύπτει κάθε 12 χρόνια. Πρόκειται για τη θέση του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, την οποία κατέχει ο Γερμανός δικηγόρος Τόμας Μπαχ.

Ο αντικαταστάτης του θα προκύψει στη μυστική ψηφοφορία που θα γίνει τον Μάρτιο του 2025, το πιθανότερο στην Πύλο και όχι στην Αρχαία Ολυμπία. Ο 10ος πρόεδρος της ΔΟΕ θα μπορούσε να είναι για πρώτη φορά γυναίκα, για πρώτη φορά από την Αφρική ή την Ασία ή ο πρώτος Βρετανός σε αυτή τη θέση. Όποιος και αν είναι, θα αναλάβει έναν οικονομικά σταθερό οργανισμό που απαιτεί επιδέξιες κινήσεις στις αρένες του αθλητισμού και της πολιτικής. Οι υποψήφιοι είναι επτά.

Ο πρίγκιπας Φεϊσάλ Αλ Χουσεΐν, μέλος της ΔΟΕ από το 2010, στο εκτελεστικό της συμβούλιο από το 2019 και ιδρυτής της αθλητικής φιλανθρωπικής οργάνωσης "Generations for Peace". Ο μεγαλύτερος αδελφός του είναι ο βασιλιάς Αμπντουλάχ Β΄ της Ιορδανίας.

Ο Σεμπάστιαν Κόε, μέλος της ΔΟΕ από το 2020, πρόεδρος του Παγκόσμιου Στίβου από το 2015, Ολυμπιονίκης στα 1.500 μέτρα ανδρών το 1980 και το 1984, βουλευτής του βρετανικού Κοινοβουλίου από το 1992 έως το 1997 και υπεύθυνος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012.

Η Κίρστι Κόβεντρι, μέλος της ΔΟΕ από το 2013, στο εκτελεστικό συμβούλιο για δεύτερη φορά από το 2023, Ολυμπιονίκης στα 200 μέτρα ύπτιο γυναικών το 2004 και το 2008, υπουργός Αθλητισμού στην κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε από το 2018 και πρόεδρος της επιτροπής της ΔΟΕ για την επίβλεψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032.

Ο Γιόχαν Ελίας, μέλος της ΔΟΕ από τον Αύγουστο, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκι και Σνόουμπορντ από το 2021, ιδιοκτήτης της φίρμας αθλητικού εξοπλισμού Head, Σουηδός και Βρετανός πολίτης.

Ο Νταβίντ Λαπαρτιάν, μέλος της ΔΟΕ από το 2022, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ποδηλασίας από το 2017, πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Γαλλίας και επικεφαλής για την υποψηφιότητα των Γαλλικών Άλπεων, στις οποίες θα διεξαχθούν οι Χειμερινοί Αγώνες του 2030. Επίσης, πρόεδρος της επιτροπής Esports της ΔΟΕ, που διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες Esports στη Σαουδική Αραβία.

Υποψήφιος για την προεδρία της ΔΟΕ και ο γιος του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ

Υποψήφιος και o Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ τζούνιορ, μέλος της ΔΟΕ από το 2001, αντιπρόεδρος από το 2022 και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου από το 2012 έως το 2020, ιδρυτής επενδυτικής τράπεζας με έδρα την Ισπανία, δημιουργός του Ιδρύματος Σάμαρανκ για την προώθηση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Κίνα, στη μνήμη του πατέρα του, ο οποίος ήταν πρόεδρος της ΔΟΕ από το 1980 έως το 2001. Αυτός που τον Σεπτέμβριο του 1997 διάβασε «Άτενς» ανοίγοντας τον φάκελο στη Λωζάννη και η Αθήνα επιλέχθηκε να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Τέλος, ο Μορινάρι Γουατανάμπε, μέλος της ΔΟΕ από το 2018, ο Ιάπωνας πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής από το 2017.

Ποιος είναι ο ρόλος και τα χρήματα που εισπράττει ο πρόεδρος της ΔΟΕ

Στην εκλογική σύνοδο της ΔΟΕ οι υποψήφιοι και οι συμπατριώτες τους δεν μπορούν να ψηφίσουν, κάτι που περιορίζει σε 95 τους ψηφοφόρους. Ανάμεσά τους μέλη ευρωπαϊκών και ασιατικών βασιλικών οικογενειών, συμπεριλαμβανομένου του εμίρη του Κατάρ, διπλωμάτες και νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένης της πρώην προέδρου της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένης της Νίτα Αμπάνι, της οποίας ο σύζυγος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ινδίας, και αρχηγοί αθλητικών φορέων.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ έχει ουσιαστικά εκτελεστικό ρόλο, καθώς διευθύνει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που απασχολεί εκατοντάδες υπαλλήλους σε μια σύγχρονη έδρα δίπλα στη λίμνη της Γενεύης στη Λωζάννη της Ελβετίας. Έναν οργανισμό του οποίου τα έσοδα ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ κάθε τέσσερα χρόνια από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και από τους χορηγούς των Θερινών και των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Η ΔΟΕ ισχυρίζεται ότι επιστρέφει το 90% των εσόδων στον αθλητισμό.

Ο πρόεδρος μένει στη θέση του έως 12 έτη, με μια πρώτη θητεία οκτώ ετών και την ευκαιρία για αυτόματη επανεκλογή για άλλα τέσσερα. Υπάρχει πάντως το όριο ηλικίας 70 ετών και αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι από τους επτά υποψηφίους θα πρέπει να ζητήσουν ειδική εξαίρεση κατά τη διάρκεια της θητείας τους για να ολοκληρώσουν μια πλήρη οκταετή θητεία.

Επί των ημερών του νέου προέδρου θα ληφθούν μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις. Η πρώτη από αυτές είναι η επιλογή της χώρας που θα διοργανώσει τους τους Θερινούς Αγώνες του 2036, με ισχυρούς διεκδικητές την Ινδία και το Κατάρ. Επίσης, η ανανέωση της συμφωνίας για τα τηλεοπτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ. Ο Μπαχ κινήθηκε γρήγορα το 2014 για να ανανεώσει τη συμφωνία με το NBC μέχρι το 2032. Ένα άλλο σημαντικό θέμα αφορά τη Ρωσία. Πότε και πώς μπορεί να επανενταχθεί πλήρως στον διεθνή αθλητισμό χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα σύντομο τέλος στην εισβολή στην Ουκρανία.

Αν ψάχνετε να βρείτε τον μισθό του πρόεδρου, λογικά θα σας εκπλήξει το γεγονός ότι από τη ΔΟΕ περιγράφεται ως εθελοντής. Εργάζεται δηλαδή αφιλοκερδώς, με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να αναφέρει ότι "δεν πρέπει να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τη λειτουργία της Επιτροπής από τις προσωπικές του αποταμιεύσεις".

Το 2013 αποφασίστηκε ο πρόεδρος να εισπράττει "ένα ενιαίο ετήσιο σταθερό ποσό που να συνδέεται με τον πληθωρισμό". Αυτό ανήλθε σε 275.000 ευρώ το 2023, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της ΔΟΕ. Πληρώθηκαν επίσης οι φορολογικές υποχρεώσεις του προέδρου, εν προκειμένω του Τόμας Μπαχ, ύψους 145.000 ευρώ.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".