Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αποτέλεσμα φιλικού παιχνιδιού μεγάλης ελληνικής ομάδας με μια από τις επονομαζόμενες… μπυραρίες κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου προετοιμασίας σε κάποια χώρα της κεντρικής Ευρώπης: 9-2!

Κι όμως, πρόκειται για αποτέλεσμα αναμέτρησης του UEFA Champions League με θύτη την Μπάγερν Μονάχου και θύμα όχι κάποια πρωτάρα της διοργάνωσης, αλλά την Ντινάμο Ζάγκρεμπ που βρισκόταν στην τέταρτη ψηλότερη θέση (βάσει ranking) του τρίτου γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση της League Phase.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d48vdfbhlb3t)

Το νέο format του UEFA Champions League και η σημασία της διαφοράς τερμάτων

Για να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι η πρώτη φορά που οι Βαυαροί… σπάνε τα κοντέρ με μια επιθετική τους επίδοση. Εδώ έχουν φιλοδωρήσει με 8 γκολ κοτζάμ Μπαρτσελόνα σε προημιτελικό, στους “Bad Blue Boys” θα… κώλωναν;

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-c4x0yjry57sx)

Συνολικά το Μόναχο αποτελεί… κρανίου τόπου για ουκ ολίγες ευρωπαϊκές ομάδες. Η “Allianz Arena” είναι ένα γήπεδο που όταν σε πάρει η κατηφόρα δύσκολα αποφεύγεις ιστορικές συντριβές. Ωστόσο, δεν θα είναι το μόνο που θα φιλοξενήσει φέτος τέτοιου είδους εκκωφαντικά αποτελέσματα.

Το νέο format των ευρωπαϊκών διοργανώσεων ουσιαστικά “υποχρεώνει” τις κορυφαίες ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου να αναζητούν με μανία όσο το δυνατόν περισσότερα γκολ στα παιχνίδια τους. Κι αυτό γιατί με δεδομένο ότι οι ομάδες αγωνίζονται απέναντι σε διαφορετικούς αντιπάλους, πρωταρχικό κριτήριο στις περιπτώσεις ισοβαθμίας είναι η διαφορά τερμάτων.

Μια φορά κι έναν καιρό η Μπάγερν (και η κάθε Μπάγερν) γνώριζε ότι η κατάκτηση της πρώτης θέσης του ομίλου που συμμετείχε ήταν σχεδόν τυπική διαδικασία. Οι συντριβές των αντιπάλων της, στηρίζονταν απλά στο… ονόρε και την τάση των Γερμανών να μην αφήνουν το πόδι από το γκάζι σεβόμενοι τους φίλους τους, αλλά και τους αντιπάλους τους.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cemob6fhfla9)

Πλέον, όμως, οι Βαυαροί δεν ανταγωνίζονται βαθμολογικά τρεις υποδεέστερες ομάδες, αλλά τα υπόλοιπα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου: Τη Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα, την Ατλέτικο Μαδρίτης, την Μάντσεστερ Σίτι, την Άρσεναλ, τη Λίβερπουλ, την Παρί Σεν Ζερμέν, τη Γιουβέντους, την Ίντερ, τη Μίλαν. Ποιος μπορεί να τους εγγυηθεί ότι στο τέλος της League Phase θα έχουν εξασφαλίσει μια θέση στην πρώτη οκτάδα που οδηγεί απ’ ευθείας στην πρόκριση στους “16”;

Από φέτος έχει μεγάλη σημασία η θέση που θα τερματίσει κάθε ομάδα στην πρώτη φάση του UEFA Champions League

Πολύ περισσότερο ποιος βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι η ομάδα του Βινσέντ Κομπανί θα τερματίσει στην 1η ή τη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα; Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι όσο ψηλότερα τερματίσει μια ομάδα στο φινάλε της League Phase, τόσο πιο βατό μονοπάτι θα έχει (θεωρητικά) τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά.

Τις επόμενες εφτά αγωνιστικές η Μπάγερν έχει να αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα (και μάλιστα στη Βαρκελώνη), την Παρί Σεν Ζερμέν, έχει να επισκεφτεί έδρες όπως το "Βίλα Παρκ" του Μπέρμιγχαμ, και το "Ντε Κάιπ" του Ρότερνταμ. Κανείς δεν της εγγυάται το οκτώ στα οκτώ όπως συνέβαινε ουκ ολίγες φορές μέχρι πέρσι με το "έξι στα έξι".

Ό,τι ισχύει με τους Γερμανούς, ισχύει και με όλα τα φαβορί της διοργάνωσης. Αν, για παράδειγμα, η Ρεάλ Μαδρίτης στραβοπατούσε στην πρεμιέρα της απέναντι στη Στουτγκάρδη, το βάρος μιας ήττας ή μιας ισοπαλίας θα ήταν πολύ πιο σημαντικό, σε σχέση με εκείνο που τις συνόδευε στην προγενέστερη φάση των ομίλων.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d48vc0c9c0wx)

Όλοι οι "μεγάλοι" λοιπόν θα κυνηγούν νίκες με όσο το δυνατόν περισσότερα γκολ διαφορά, όποτε τους το επιτρέπουν οι συνθήκες μιας αναμέτρησης.
Γι’ αυτό ας είμαστε προετοιμασμένοι και για άλλα ανάλογα αποτελέσματα στη συνέχεια της League Phase. Κι αν τα εφτά, τα οκτώ, τα εννιά και τα δέκα είναι σπάνιο να έρθουν… οι τεσσάρες, οι πεντάρες και οι εξάρες θα πέφτουν σύννεφο!

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".