Η Αθήνα και τα ιστορικά μνηνεία της αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Κάποια από αυτά συνδυάζονται και με αθλητικά γεγονότα. Ένας όμως είναι αυτό που βρίσκεται στην κορυφή. Το Καλλιμάρμαρμο ή Παναθηναϊκό στάδιο. Σε αυτό θα διεξαχθεί απόψε το τουρνουά "Παύλος Γιαννακόπουλος" με οικοδεσπότη τον Παναθηναϊκό AKTOR και προσκεκλημένες τις Παρτιζάν, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Αναντολού Εφές.

Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ιδέα του Πιερ Ντε Κουμπερτέν, έφερε και την αναμαρμάρωση του Παναθηναϊκού Σταδίου, ώστε τον Μάρτιο του 1896 να γίνουν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες, αφήντας πίσω την αρχαιότητα.

Σηματοδοτήθηκε η εκ νέου χρησιμοποίηση του ιστορικού αρχαιολογικού μνημείου, ξανά για αγώνες, με τον τότε έμπορο Γεώργιο Αβέρωφ να ήταν αυτός που "πλήρωσε το μάρμαρο" για να έχει αυτή την εικόνα το στάδιο. Εξού και η φράση... "ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο'!

Από τότε μέχρι σήμερα ουκ ολίγες αθλητικές εκδηλώσεις έγιναν εκεί με τις πλέον φαντασμαγορικές να αφορούν και το μπάσκετ. Στο πάνθεον θέλει να μπει και ο Παναθηναϊκός AKTOR με την διεξαξαγωγή του τουρνουά – θεσμός, "Παύλος Γιαννακόπουλος".

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4b9asv01o1t)

Ο Παναθηναϊκός AKTOR και η σύνδεση της "πράσινης" ιστορίας με το Καλλιμάρμαρο

Η τελευταία φορά που διεξήχθη στο Καλλιμάρμαρο αγώνας μπάσκετ, αφορούσε πάλι τον Παναθηναϊκό! Πιο συγκεκριμένα τη σεζόν 1981 – 82 ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το κύπελλο νικώντας τον ΠΑΟΚ με 65-63 στο κλειστό "Αλεξάνδρειο Μέλαθρο" της Θεσσαλονίκης. Στον ημιτελικό, οι "πράσινοι" αντιμετώπισαν την ΑΕΚ.

Το ματς διεξήχθη στο Καλλιμάρμαρο στάδιο και ήταν ο τελευταίος αγώνας μπάσκετ, που έγινε εκεί. Ο Παναθηναϊκός ήταν επιβλητικός και είχε άνετο έργο κόντρα στους "κιτρινόμαυρους", με την ομάδα του Κώστα Πολίτη να παίρνει μία αρκετά εύκολη νίκη με 109-80. Μια αναμέτρηση την οποία είδαν από κοντά περίπου 5.000 φίλαθλοι.

Η πρώτη αναφορά για αγώνα μπάσκετ στο ιστορικό στάδιο έρχεται από τον Αύγουστο του 1921. Και τότε πάλι είχε να κάνει με τον Παναθηναϊκό. Πιο συγκεκριμένα αντιμετώπισε τον Εθνικό, με τον ιδρυτή του, Γιώργο Καλαφάτη να ήταν στην πεντάδα, όπως και ο εμβληματικός, Απόστολος Νικολαΐδης με τους Ιωάννη Σταυρόπουλο, Λεωνίδα Καλογερόπουλο και Λουκά Πανουργιά.

Για την ομάδα του Εθνικού δεν υπήρξε αναφορά στα ονόματα που την αποτελούσαν. Βέβαια ο αγώνας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ! Ο λόγος; Η μπάλα... έσκασε και δεν υπήρχε άλλη για να την αντικαταστήσει.

Η ιστορική επιτυχία της ΑΕΚ τον Απρίλιο του 1968

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την 4η Απριλίου του 1968. Τότε που η ΑΕΚ νίκησε 89-82 την Σλαβια Πράγας για να στεφθεί κυπελλούχος Ευρώπης. Παιχνίδι που έγινε μπροστά σε 80.000 θεατές, κάτι που αποτέλεσε ρεκόρ γκίνες, ενώ οι αναφορές της εποχής τόνιζαν πως περιμετρικά του σταδίου ήταν άλλοι 40.000 φίλαθλοι!

1968  ΑΕΚ - ΣΛΑΒΙΑ ΠΡΑΓΑΣ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

Η ΑΕΚ μόλις 2 χρόνια αργότερα πραγματοποίησε μία ακόμα αξιόλογη πορεία στην Ευρώπη, φτάνοντας μέχρι και τα ημιτελικά όπου και αποκλείστηκε από τη γαλλική Βισί (60-78, 74-65), χρησιμοποιώντας ως έδρα το Παναθηναϊκό στάδιο.

Στον ίδιο χώρο στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδος ο Παναθηναϊκός, για τη σεζόν 1968-69. Ήταν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με την ΑΕΚ, λίγους μήνες μετά την ιστορική κατάκτηση της ευρωπαϊκής της κούπας.

Έτσι στις 20 Μαρτίου του 1969 οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες σε ένα ακόμη μεγάλο αθηναϊκό ντέρμπι. Ο αγώνας μπαράζ, έγινε ενώ στο στάδιο υπήρχαν δύσκολες καιρικές συνθήκες, με τη μπάλα να αναπηδά ίσα ίσα καθώς υπήρχε έντονη βροχόπτωση!

Το τέλος της κανονικής διάρκειας βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες με το σκορ στο 68-68, στέλνοντας το ματς στην παράταση. Ούτε αυτό όμως στάθηκε ικανό να κρίνει τον νικητή (74-74) με αποτέλεσμα να χρειαστεί και δεύτερο επιπλέον πεντάλεπτο! Εκεί ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πάρει τελικά τη νίκη επικρατώντας με 85-80.

Η διοργάνωση του κυπέλλου και ο Ολυμπιακός

Ο θεσμός του κυπέλλου στο μπάσκετ ανδρών της Ελλάδας άρχισε τη σεζόν του 1975-76, με τα πρώτα χρόνια μάλιστα να υπάρχει συμμετοχή πάνω από 100 ομάδων κάθε σεζόν, οι οποίες προσπαθούσαν να κάνουν το δικό τους ξεχωριστό "ταξίδι". Εκείνες τις πρώτες χρονιές, ο τελικός φιλοξενήθηκε στο Καλλιμάρμαρο τέσσερις φορές. Το 1980 πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος τελικός κυπέλλου στο Παναθηναϊκό Στάδιο και κατ’ επέκταση, ο τελευταίος τελικός σε ανοιχτό γήπεδο.

Ο Ολυμπιακός, όντας πιστός στο ραντεβού του ήταν ξανά εκεί, έχοντας να αντιμετωπίσει όπως πριν από 2 χρόνια την ΑΕΚ, στης οποίας τον πάγκο βρισκόταν πάλι ένας παίκτης που είχε γράψει ιστορία το 1968, ο Γιώργος Τρόντζος.

Στο ημίχρονο οι δύο πλευρές ήταν πολύ κοντά η μία με την άλλη, αλλά οι "ερυθρόλευκοι" στο τέλος του αγώνα πανηγύρισαν την 4η κατάκτηση μέσα σε 5 χρόνια (το ματς έληξε 85-80). Η μοναδική χρονιά που δεν πήραν τον τίτλο οι "ερυθρόλευκοι" ήταν το 1979. Στις 2 Ιουνίου της συγκεκριμένης χρονιάς ηττήθηκαν στον τελικό με 79-72 από τον Παναθηναϊκό.

Είχαν "κοπεί" 19.317 εισιτήρια όμως από τους λόφους γύρω από το Καλλιμάρμαρο μπήκαν ουκ ολίγοι, κυρίως πιτσιρικάδες και υπολογίζεται ότι την ώρα του αγώνα είχε γεμίσει πάνω από το μισό του γηπέδου!

Πως ο Παναθηναϊκός AKTOR "οδηγήθηκε" στο Καλλιμάρμαρο

Το τουρνουά "Παύλος Γιαννακόπουλος" θα διεξαχθεί για 6η φορά. Ξεκίνησε το 2018 με τον Παναθηναϊκό να είχε νικήσει τότε στον τελικό, την Φενέρμπαχτσε, με 85-80. Επίσης συμμετείχαν και οι Μακάμπι Τελ Αβίβ, Χίμκι.

Για φέτος οι "πράσινοι" θέλησαν να του δώσουν μια μεγαλύτερη ιστορική οντότητα. Πρώτη αφορμή έχει να κάνει με το γεγονός πως είναι οι πρωταθλητές Ελλάδας και Ευρώπης.

Η δεύτερη έχει να κάνει με το γεγονός πως στο ΟΑΚΑ γίνονται ακόμα εργασίες ανακαίνισης. Έτσι οι "πράσινοι" αιτήθηκαν από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, να τους δοθείς το Παναθηναϊκό Στάδιο. Η απάντηση ήταν άμεση και θετική. Μάλιστα ο Παναθηναϊκός πήγε το παρκέ του ΟΑΚΑ στο Στάδιο για την διεξαγωγή των αγώνων, καθώς στο κλειστό του Αμαρουσίου θα μπει γυάλινο δάπεδο.

Που θα δείτε τα παιχνίδια του "Παύλος Γιαννακόπουλος", πότε παίζει ο Παναθηναϊκός AKTOR 

Έτσι το 6ο φιλικό τουρνουά θα διεξαχθεί στο Καλλιμάρμαρο και πέραν του Παναθηναϊκού θα μετάσχουν οι Παρτιζάν, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Αναντολού Εφές. Το πρόγραμμα έχει ως εξής. Στις 19:00 θα διεξαχθεί το Αναντολού Εφές – Μακάμπι Τελ Αβίβ και στις 22:00 το Παναθηναϊκός – Παρτιζάν.

Τηλεοπτικά θα καλυφθεί από την ΕΡΤ3, αλλά και το ERT World, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν κι οι Έλληνες του εξωτερικού.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4b9eeu2qatt)

Οι φίλοι του Παναθηναϊκός AKTOR εξάντλησαν τα εισιτήρια μέσα σε 35 ώρες

Στα Στάδιο δεν θα πέφτει ούτε… καρφίτσα!  Πιο συγκεκριμένα τα 35.000 εισιτήρια πουλήθηκαν μέσα σε 35 ώρες. Φυσικά το θέμα της μετακίνησης μπορεί να αγχώνει, αλλά υπάρχουν πολλές προσβάσεις. Στο επίσημο σάιτ του Παναθηναϊκού Σταδίου, αναφέρονται τα εξής για την μετακίνηση, πέραν του προσωπικού οχήματος που μπορεί να πάρει κάποιος: «Το Παναθηναϊκό Στάδιο βρίσκεται σε ιδανικό σημείο στο κέντρο της Αθήνας σε απόσταση 1000μ. από τους σταθμούς του μετρό "Σύνταγμα", "Ακρόπολη" και "Ευαγγελισμός".

Μπορείτε να έρθετε με το λεωφορείο, το μετρό, το τραμ, το ταξί, το ποδήλατο  ή ακόμα και πεζοί. Ο στίβος και η στοά του Παναθηναϊκού Σταδίου είναι προσβάσιμοι για άτομα με κινητικές δυσκολίες. Αστική Συγκοινωνία – Λεωφορεία (2, 4, 10, 11, 90, 209, 550. Στάση αποβίβασης: Στάδιο. Μετρό: Γραμμές Μ2, Μ3. Στάσεις αποβίβασης "Ακρόπολη", "Σύνταγμα", "Ευαγγελισμός". Τρόλεϊ: Γραμμές 2, 4, 10 ,11. Στάση αποβίβασης: Στάδιο. Τραμ: Γραμμή 6. Στάση αποβίβασης: Ζάππειο.


*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή του Σαββάτου.