Πόσες φορές έχετε δει στο παρελθόν το όνομα της ΑΕΚ να προβάλλεται στο BBC και τους New York Times; Η απόκτηση ενός σημαντικού ποδοσφαιρικού brand όπως ο Άντονι Μαρσιάλ ήταν αρκετή για να προβληθεί η "Ένωση" σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Υπό αυτή την έννοια η επένδυση του Μάριου Ηλιόπουλου στο πρόσωπο ενός ποδοσφαιριστή που (κακά τα ψέματα) κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν θα μπορέσει να βοηθήσει τη νέα του ομάδα αγωνιστικά, έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

BREAKING: Former Man United forward Anthony Martial set to sign for AEK Athens

H μεταγραφή του Μαρσιάλ στην ΑΕΚ κάνει ήδη απόσβεση σε επίπεδο branding

Μην υποτιμάτε καθόλου τη συγκεκριμένη διάσταση οποιασδήποτε μεταγραφής. Ακόμη και σήμερα που έχουν περάσει δύο χρόνια από την άφιξη του Μαρσέλο στον Πειραιά, ο Ολυμπιακός εισπράττει οφέλη από τη συγκεκριμένη κίνηση. Μπορεί ο Βραζιλιάνος να μην προσέφερε το παραμικρό, αγωνιστικά, στους "ερυθρόλευκους", πλην όμως σε επίπεδο branding άφησε πίσω του ανεκτίμητη κληρονομιά.

Προφανώς και ο Μαρσιάλ δεν μπορεί να συγκριθεί ως μέγεθος (εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων) με τον κορυφαίο ίσως ακραίο αμυντικό στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, πλην όμως δεν παύει να είναι ένας αθλητής με τεράστια ακτινοβολία που μια φορά και έναν… όχι τόσο μακρινό καιρό, αποτελούσε τον μεγάλο αστέρα ενός συλλόγου-μέλους της "βαριάς βιομηχανίας" της αθλητικής showbiz, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μην μπερδεύουμε, λοιπόν, τις συζητήσεις. Η υποδοχή που επεφύλαξαν οι φίλοι της ΑΕΚ στον Μαρσιάλ, το πολυσυζητημένο βίντεο της παρουσίας του σε ρόλο συνοδηγού στο αγωνιστικό αυτοκίνητο του Μάριου Ηλιόπουλου και όλες οι πρώτες εικόνες του από την παρουσία του στην Αθήνα, έχουν μεταδοθεί και έχουν σχολιαστεί σε χώρες που μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν γνώριζαν καν τι εστί Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως.

Η σύγκριση Μαρσιάλ - Εσιέν που αποτυπώνει την αλήθεια για το "στοίχημα" του Μαρσιάλ

Από σήμερα, βέβαια, σιγά-σιγά η συζήτηση θα μεταφερθεί στο κατά πόσο ο Άντονι Μαρσιάλ είναι σε θέση πλέον να ανταποκριθεί στην πίεση που ασκεί στο ανθρώπινο σώμα η καθημερινότητα ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή.

Γιατί αυτό είναι το μοναδικό ερώτημα που θα κρίνει αν η καριέρα του στην Ελλάδα θα διαρκέσει τρία χρόνια, ή τρεις μήνες, όπως συνέβη με την περίπτωση του Μαρσέλο. Οι πρώτες εικόνες και οι πρώτες δηλώσεις του Γάλλου άσου "φωτογραφίζουν" έναν συνειδητοποιημένο ποδοσφαιριστή που αντιλαμβάνεται ότι έχει να διαχειριστεί την τελευταία ευκαιρία για να σώσει την καριέρα του. Αυτό είναι ένα άκρως θετικό σημάδι για τους φίλους της "Ένωσης". Άλλωστε, ακόμη και η τριετής διάρκεια στο συμβόλαιό του αντανακλά τη διάθεση ενός αθλητή που έχει κίνητρο για ένα εντυπωσιακό comeback.

O Άντονι Μαρσιάλ… έβαλε ζώνη! | AEK F.C.

Το ζητούμενο με την  περίπτωση του Άντονι Μαρσιάλ δεν είναι τόσο το "θέλω", όσο το "μπορώ". Δεν αφορά τόσο τη δική του διάθεση να επαναφέρει τον εαυτό του στο ψηλότερο δυνατό επίπεδο, αλλά κατά πόσο το κορμί του μπορεί να ακολουθήσει τις επιταγές της καρδιάς και του μυαλού του. Μόνο αυτό έχει σημασία!

Όλα τα υπόλοιπα διορθώνονται. Ακόμη κι ένας παίκτης που βασανίζεται από ψυχολογικά προβλήματα ή έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί να μεγαλουργήσει αν αισθανθεί σημαντικός σε ένα περιβάλλον που θα τον αγκαλιάσει.

Οι δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος, ωστόσο, είναι άλλη υπόθεση. Για να αντιληφθείτε πόσο πολύ ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς ο Μαρσιάλ την τελευταία τριετία αρκεί μια απλή σύγκριση των στατιστικών του με τα αντίστοιχα του Μίκαελ Εσιέν πριν έρθει ο Γκανέζος στη χώρα μας το 2015 για να αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό.

Την τριετία που είχε προηγηθεί ο Εσιέν δεν αγωνίστηκε (κυρίως λόγω προβλημάτων υγείας) σε 42 αγώνες με Ρεάλ, Τσέλσι και Μίλαν. Την τριετία 2021-2024 ο αντίστοιχος αριθμός αγώνων που δεν έπαιξε ο Μαρσιάλ σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σεβίλλη ήταν… 69!

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".