Από τη σεζόν 2011-12, όταν ο Άκης Μάντζιος κάθισε για πρώτη φορά σε πάγκο ομάδας της Super League έχει πανηγυρίσει ουκ ολίγες πετυχημένες θητείες στους συλλόγους που εργάστηκε. Ένα... απωθημένο είχε όλα αυτά τα χρόνια: Να κερδίσει τον Ολυμπιακό!

Τι κι αν είχε αντιμετωπίσει τους "ερυθρόλευκους" με εννέα (!) διαφορετικές ομάδες; Ουδέποτε είχε δει τους παίκτες του να του χαρίζουν τρίποντο απέναντι στον "κακό του δαίμονα". Όταν, όμως, αντίκρισε μόλις στο 3ο λεπτό του αποψινού ντέρμπι στο "Κλεάνθης Βικελίδης" τον Ντιαντί να κερδίζει κατά κράτος στο σπριντ τον Ορτέγκα και τον Μανού Γκαρθία να νικάει με σουτ στην κίνηση τον Τζολάκη, μάλλον είχε καταλάβει βαθιά μέσα του ότι... η ώρα του εξορκισμού είχε φτάσει! Ήταν η δική του βραδιά! 

Ματ του Άρη με σφραγίδα Άκη Μάντζιου

Μια εβδομάδα μετά την ήττα στο "Γεντί Κουλέ" από τον ΟΦΗ, ο Άρης πάτησε ξανά γερά στα πόδια του πανηγυρίζοντας σπουδαία νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό με 2-1, μεταφέροντας την πίεση πλέον για τα καλά στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη, πέντε μόλις μέρες πριν την έναρξη των υποχρεώσεων των Πειραιωτών στο UEFA Europa League με την εξαιρετικά δύσκολη αποστολή τους το βράδυ της Πέμπτης στη Λιόν. 

Γιατί αν ο Μάντζιος έζησε ένα... όνειρο που περίμενε 13 ολόκληρα χρόνια, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ βιώνει ένα "εφιαλτικό" deja vu της περσινής του σεζόν στον πάγκο της Σεβίλλης, τέσσερις μόλις μήνες μετά την κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τροπαίου. Μπορεί ο Βάσκος να μην γεύεται το πικρό ποτήρι διαδοχικών ηττών (όπως συνέβη στη La Liga μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, όταν οι Ανδαλουσιάνοι μετρούσαν μόνο 2 νίκες σε 8 παιχνίδια), σίγουρα όμως τα διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα απέναντι σε Παναιτωλικό και Άρη μεγιστοποιούν τα "πρέπει" που βαραίνουν τα επόμενα παιχνίδια των κατόχων του Conference League, εντός και εκτός συνόρων. 

Και το πρόγραμμα του Ολυμπιακού τις επόμενες εβδομάδες μοιάζει αμείλικτο με ευρωπαϊκά παιχνίδια απέναντι σε Λιόν, Μπράγκα και ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. 

Η ταχύτητα του απίθανου Ντιαντί και η "τρύπα" στην άμυνα του Ολυμπιακού

Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι η αποψινή βραδιά ανήκει στον Άκη Μάντζιο. Ο Έλληνας τεχνικός εκμεταλλεύτηκε στο ακέραιο όλες τις παθογένειες που εμφανίζει ο Ολυμπιακός από το ξεκίνημα της σεζόν, ιδιαίτερα όταν καλείται να αντιμετωπίσει "κλειστές" και συμπαγείς άμυνες. 

Τι έκανε, λοιπόν, ο προπονητής των γηπεδούχων; Δημιούργησε ένα "τείχος" στα καρέ του Κουέστα και προσπάθησε να χτυπήσει τους φιλοξενούμενους στην κόντρα, ποντάροντας στην ταχυτητα του απίθανου 18χρονου Κλέιτον Ντιαντί. Ο νεαρός Σενεγελάζος ήταν απλά ασταμάτητος! Ταλαιπώρησε αφάνταστα τον Ορτέγκα, υπέγραψε ουσιαστικά το γρήγορο γκολ που άλλαξε με το "καλησπέρα" τις ισορροπίες της αναμέτρησης και έκανε ακόμη και τους φίλους του Άρη να... τρίβουν τα μάτια τους με τα σπριντ του! 

diadi_ortega_aris_olympiakos_super_league

Η δεύτερη παράμετρος που έγειρε την πλάστιγγα προς την πλευρά των "κίτρινων" ήταν η προσωπική μονομαχία των δύο Γκαρθία που βρέθηκαν στον αγωνιστικό χώρο. Του Μανού και του Ντάνι! Την ώρα που ο Ισπανός αμυντικός μέσος του Ολυμπιακού εμφανίστηκε ανέτοιμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός τόσο σημαντικού παιχνιδιού, ο συμπατριώτης του ήταν καταλυτικός. 

Η "μαγική" ασίστ του στη φάση του δεύτερου γκολ που... έκοψε στα δύο την άμυνα των Πειραιωτών, βγάζοντας σε θέση βολής τον Μορόν (στο 41') έμελλε να αποδειχτεί και η ενέργεια που "κλείδωσε" το θρίαμβο της ομάδας της Θεσσαλονίκης. 

Τι είχε να αντιπαραθέσει ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο; Δύο εξαιρετικές εκτελέσεις φάουλ του Τσικίνιο (21' και 36') και μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Ελ Κααμπί στη 19'. Η αδύναμη κεφαλιά του Μαροκινού στα χέρια του Κουέστα ήταν και η μοναδική περίπτωση στην οποία οι φιλοξενούμενοι επιχείρησαν αξιόλογη τελική προσπάθεια εντός περιοχής. Απόδειξη της κυριαρχίας του Μάντζιου σε τακτικό επίπεδο! 

"Άναψαν" τα πνεύματα, οργή στον Ολυμπιακό, αποβλήθηκαν Μουρίκης, Κοβάσεβιτς

Η ανάπαυλα, πάντως, βρήκε τα πνεύματα να έχουν ανάψει για τα καλά στο χορτάρι του "Κλεάνθης Βικελίδης", με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού να διαμαρτύρονται έντονα για μη υπόδειξη οφσάιντ του Μορόν, αλλά για το φάουλ σε βάρος του Ντόη που υπέδειξε ο Παϊρέτο στη φάση από την οποία ξεκίνησε το δεύτερο γκολ των Θεσσαλονικέων με τον Ιταλό ρέφερι να αποβάλλει διαδοχικά Μουρίκη και Κοβάσεβιτς. 

apovoli_kovacevic_aris_olympiakos_super_league

Το σενάριο στην επανάληψη δεν διαφοροποιήθηκε στο ελάχιστο. Η αντικατάσταση των Βέλντε, Ντάνι Γκαρθία με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και η ταυτόχρονη είσοδος του διδύμου Ολιβέιρα, Γουίλιαν δεν αποδείχτηκε αρκετή για να γίνει πιο απειλητικός ο Ολυμπιακός και πλέον η διαχείριση του σκορ έμοιαζε με... βούτηρο στο ψωμί του Μάντζιου. 

Οι Πειραιώτες "πολιορκούσαν" τα καρέ του Κουέστα... στριφογυρίζοντας διαρκώς γύρω κοντά στην περιοχή των γηπεδούχων, ωστόσο και πάλι ο Άρης ήταν η ομάδα που έφτασε μια ανάσα από το γκολ, όταν στο 65' ο Μορόν βρέθηκε σε τετ α τετ μετά από λάθος του Κάρμο, αλλά το "σκαφτό" πλασέ του βρήκε το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Τζολάκη. Ο "κανονιέρης" των γηπεδούχων βρέθηκε μάλιστα ξανά πρόσωπο με το πρόσωπο με το 3-0 και στο 84' αλλά ο Έλληνας πορτιέρο τον σταμάτησε με τα πόδια. 

Με το 4-4-2 στο οποίο κατέφυγε ξανά ο Μεντιλίμπαρ για να λύσει τον επιθετικό γόρδιο δεσμό της ομάδας του να μη δίνει και πάλι λύσεις και το δίδυμο Ελ Κααμπί - Γιάρεμτσουκ να μοιάζει αρκετά μπερδεμένο, η βραδιά έμελλε να ολοκληρωθεί με "κίτρινη" ξαστεριά και... "ερυθρόλευκη" συννεφιά, παρά το γκολ του Μαροκινού στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων (90+5') με κοντινό πλασέ. 

Άρης: Κουέστα, Φρίντεκ, Μπράμπετς, Βέλεθ, Μάγιο, Μόντσου, Σιφουέντες (90+6' Ζουλ), Μανού Γκαρθία (75' Νταρίντα), Ντιαντί (76' Σαβέιρο), Σίστο, Μορόν (85' Ζαμόρα)
Ολυμπιακός: Τζολάκης, Ροντινέι, Ντόη (77' Μπιανκόν), Κάρμο, Ορτέγκα, Γκαρθία (46' Ολιβέιρα), Έσε, Μαρτίνς (77' Κοστίνια), Τσικίνιο (69' Γιάρεμτσουκ), Βέλντε (46' Γουίλιαν), Ελ Κααμπί