Ο Γιάννης Αναστασίου έκανε μια πρώτη εκτίμηση στην "Κυριακάτικη Απογευματινή" για τις πιθανότητες απευθείας πρόκρισης Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού στο Europa και το Conference League

Μια ιδέα από τη League Phase των μεγάλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων λήφθηκε την περασμένη εβδομάδα, με τα πρώτα παιχνίδια στο Champions League. Ένα τριήμερο... όργιο 18 παιχνιδιών για 36 ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση. Μια κοινή βαθμολογιά στην οποία χάνει η μάνα το παιδί και τανάπαλιν. Θέλει χρόνο το μάτι, για να συνηθίσει. Να ασπαστεί το νέο καθεστώς, όσο συναρπαστικό κι αν μοιάζει.

Για τρεις ελληνικές ομάδες το μοτίβο θα είναι παρόμοιο. Αρχής γενησομένης από την προσεχή Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, όταν θα γίνουν εννιά παιχνίδια, με την επομένη να είναι προγραμματισμένα άλλα τόσα, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ, για την ακρίβεια ο ΠΑΟΚ, που ανοίγει τις ελληνικές υποχρεώσεις σε League Phase στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στη Γαλατά (25/9-22:00), και ο Ολυμπιακός, που παίζει στο "Ζερλάν" απέναντι στη Λιόν (26/9-22:00), εισφρέουν στο πλοίο για το ευρωπαϊκό ταξίδι με βλέψεις για μια πορεία στο Europa League.

Ο Παναθηναϊκός, από την πλευρά του, εκκινεί στο Conference League την επόμενη εβδομάδα, πηγαίνοντας στο Μαυροβούνιο για να παίξει με την Μπόρατς Μπάνια Λούκα (3/10-22:00).

Το σύστημα πρόκρισης


Από 36 ομάδες λαμβάνουν μέρος στις τρεις μεγάλες διοργανώσεις. Σε κάθε τουρνουά υπάρχει μία κοινή βαθμολογία. Οι πρώτες οκτώ προκρίνονται απευθείας στη φάση των «16», οι ομάδες από τις θέσεις 9 έως 16 κρατούν τη βαθμολογία τους, ενώ οι 17-24 μπαίνουν σε ποτ, αφού δεν θα έχουν βαθμούς. Οι ομάδες από τη θέση 25 έως τη θέση 36 αποκλείονται. Σημειώνεται πως εκείνες που θα φύγουν από το Europa League δεν υποβιβάζονται στο Conference League, αλλά τελειώνουν τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους.

Ο Γιάννης Αναστασίου εργάζεται στην Ομόνοια ως πρώτος τεχνικός και σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού από τον Φεβρουάριο και, ως επαγγελματίας προπονητής, φροντίζει να έχει καθημερινή σύνδεση τόσο με το ελληνικό όσο και με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Επιπλέον, ως γκασταρμπάιτερ, φορ σε Ελλάδα, Ολλανδία, Βέλγιο και προπονητής στην Ελλάδα, με αποκορύφωμα τη διετία 2013-15 στον Παναθηναϊκό -με τον οποίο κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος το 2014, με το θριαμβευτικό 4-1 επί του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ- αλλά και την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Αγγλία και τώρα την Κύπρο, μπορεί τουλάχιστον να εκτιμήσει τι να αναμένουμε από τις ελληνικές ομάδες στους κοινούς ομίλους του Europa και του Conference League.

Προφανώς, δεν πρόκειται για οπαδό ομάδας, ώστε να του αποδοθεί αισιοδοξία. Έτσι, όταν αναφέρει στην "Κυριακάτικη Απογευματινή" πως οι τρεις ελληνικές ομάδες μπορούν να περάσουν στους "16", δηλαδή να πάρουν θέση στην πρώτη οκτάδα των ομίλων τους, υπάρχει ρεαλισμός στη δήλωση: "Κοιτάζοντας τις κληρώσεις, όλοι έχουν δυνατότητες. Φυσικά, είναι και θέμα ημέρας, είναι συνδυασμός πραγμάτων. Θα είναι ευχής έργο να περάσουν οι ελληνικές ομάδες να περάσουν στους “16” και για τη βαθμολογία της Ελλάδας".

Οι απαιτήσεις μετά την κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό είναι, πια, κατατί αυξημένες. Όχι μόνο για τους «ερυθρόλευκους», που ανέβηκαν επίπεδο σε διοργάνωση με το Europa League, αλλά και για τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό, που είδαν τον τρόπο ώστε να φτάσουν μακριά. «Νομίζω ότι δείξαμε πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί είμαστε ικανή. Το Conference League είναι μεν η τρίτη ευρωπαϊκή διοργάνωση, αλλά δεν παύει να είναι μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Αυτή ταιριάζει στις ελληνικές ομάδες και άπαντες την βλέπουν σοβαρά, όπως και το Europa League. Είναι σημαντικό να αποκτήσουμε μία σταθερότητα, μία συνέχεια και αυτό νομίζω ότι θα είναι πολύ καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μαζί πρέπει να έρθει και η πρόκριση της εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου σε ένα μεγάλο τουρνουά. Καλώς ή κακώς, η εθνική ομάδα είναι ο δείκτης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Γιάννης Αναστασίου: "Ο Ολυμπιακός πρέπει να γίνει ομάδα"

Ο Γιάννης Αναστασίου κλήθηκε πρώτα να μιλήσει για τον Ολυμπιακό. Ο ίδιος ο προπονητής της Ομόνοιας συνυπολόγισε ότι "δεν είχε προκριματικά και προκρίθηκε κατευθείαν στη League Phase" στην ανάλυσή του, κυρίως διότι, όπως τονίζει, για να αποκτήσουν οι "ερυθρόλευκοι" αυτοματισμούς και χημεία, χρειάζεται να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα για να γίνει ένα συμπαγές σύνολο. "Το σημαντικό για τον Ολυμπιακό είναι ότι κράτησε τον προπονητή", σχολίασε αρχικά για την ανανέωση του συμβολαίου του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ πέρυσι, και μάλιστα σε ένα γενικότερο κλίμα δυσφορίας, μετά την ήττα με σκόρ 4-1 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Φάληρο.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4dsgb6wm91l)
Ο 51χρονος κόουτς τονίζει ότι θα του πάρει χρόνο για να γίνει ομάδα και να αποκτήσει σιγουριά. "Αυτό που μπορεί να κάνει φέτος είναι να γίνει ομάδα, δείχνει στα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος ότι θέλει δουλειά", είπε επιπλέον και στάθηκε στην απώλεια τριών δημιουργικών παικτών: "Ο Φορτούνης και ο Ποντένσε έφυγαν, όπως και ο Γιόβετιτς. Ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί κάποιο χρόνο, όμως το κακό είναι ότι στα ευρωπαϊκά παιχνίδια δεν συγχωρούνται τα λάθη και πρέπει να είναι έτοιμος. Νομίζω, όμως, ότι είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να προχωρήσει στη διοργάνωση".

Το πρόγραμμα του Ολυμπιακού

1η αγωνιστική (26/9 22:00): Λυών εκτός έδρας

2η αγωνιστική (3/10, 19:45): Μπράγκα εντός έδρας

3η αγωνιστική (24/10, 22:00): Μάλμε εκτός έδρας

4η αγωνιστική (7/11, 19:45): Ρέιντζερς εντός έδρας

5η αγωνιστική (28/11, 22:00): Στεάουα Βουκουρεστίου εκτός έδρας

6η αγωνιστική (12/12, 19:45): Τβέντε εντός έδρας

7η αγωνιστική (23/1, 19:45): Πόρτο εκτός έδρας

8η αγωνιστική (30/1, 22:00): Καραμπάγκ εντός έδρας

"Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται γκολ από τους φορ"

Πιο σταθερή ομάδα από τις τρεις που παίζουν στην Ευρώπη, πάντως, φαντάζει ο ΠΑΟΚ. Ο πρωταθλητής κράτησε έναν κορμό παικτών. Ο Έλληνας τεχνικός σχολίασε ότι ενισχύθηκε με τις προσθήκες που έκανε. "Ο ΠΑΟΚ αυτήν τη στιγμή έκανε κάποιες επενδύσεις, πήρε ποιοτικούς παίκτες. Γενικά, έχει μια σταθερά ο ΠΑΟΚ με τον προπονητή του και τον τρόπο που δουλεύει", είπε αρχικά. Ωστόσο, στάθηκε στο γεγονός, διότι είναι γεγονός, ότι δεν παίρνει πολλά από τους επιθετικούς του.



Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4c33hqnpqvd)
Φέτος ο ΠΑΟΚ έχει 26 γκολ, όμως μόνο δύο, το δεύτερο του Ταρίκ Τισουντάλι στο εντός έδρας 2-0 επί του Παναιτωλικού για τη 2η αγωνιστική της Super League και το τυχερό του Φιόντορ Τσάλοφ με τον Βόλο, έχουν πετύχει σέντερ φορ. "Νομίζω και ο ΠΑΟΚ πρέπει να πάρει περισσότερα από τους επιθετικούς του. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αυτό το πρόβλημα", σχολίασε, πάντως δεν παρέβλεψε να μιλήσει για τις δύο, χρονικά συγγενείς, σημαντικές ευρωπαϊκές πορείες που έκανε, δηλαδή την παρουσία στα προημιτελικά του Conference League το 2022 και το 2024. Αυτές οι διακρίσεις "είναι κάτι που πιστώνεται στον προπονητή. Νομίζω ότι και ο ΠΑΟΚ δείχνει σταθερότητα, όλοι οι παίκτες ειναι μαζί, δεμένοι και βγάζουν αυτοπεποίθηση".

Το πρόγραμμα του ΠΑΟΚ

1η αγωνιστική (25/9 22:00): Γαλατασαράι εκτός έδρας

2η αγωνιστική (3/10 22:00): Στεάουα Βουκουρεστίου εντός έδρας

3η αγωνιστική (24/10 19:45): Βικτόρια Πλζεν εντός έδρας

4η αγωνιστική (7/11 22:00): Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εκτός έδρας

5η αγωνιστική (28/11 19:45): RFS εκτός έδρας

6η αγωνιστική (12/12 19.45): Φερεντσβάρος εντός έδρας

7η αγωνιστική (23/1 22:00): Σλάβια Πράγας εντός έδρας

8η αγωνιστική (30/1 22:00): Ρεάλ Σοσιεδάδ εκτός έδρας


"Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται την πρόκριση για το μέλλον του"

Μετά την πρόκριση επί της Λανς στα playoffs, ο Παναθηναϊκός απογειώθηκε στις εταιρείες στοιχηματισμού σε ό,τι αφορά τα φαβορί για την κατάκτηση του Conference League. Πράγματι, με βάση τα ονόματα που συμμετέχουν, η διοργάνωση είναι βατή. Βέβαια, σε έναν επαγγελματία προπονητή αυτό δεν πρέπει να σημαίνει πολλά και το ίδιο ισχύει για τον Γιάννη Αναστασίου.

"Δεν λέει κάτι, είδαμε πέρυσι ότι οι ομάδες όπως οι Φενέρμπαχτσε και Άστον Βίλα ήταν φαβορί για το Conference. Όμως, μέσα στο γήπεδο ο Ολυμπιακός τις υπερκέρασε", σχολίασε αρχικά. Παρ’ όλα αυτά, υπερθεμάτισε στην αξία μίας ευρωπαϊκής πρόκρισης για τον Παναθηναϊκό. Όχι μόνο για μια ενδεχόμενη πορεία φέτος στην τρίτη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, αλλά και μελλοντικά: "Θα είναι σημαντικό για τον Παναθηναϊκό να πηγαίνει βήμα βήμα. Αρχικά, όμως, το σημαντικό είναι να μπορέσει να εξασφαλίσει την πρόκριση. Αυτό θα του δώσει και βαθμούς, προκειμένου να ανέβουν στη βαθμολογία το ελληνικό ποδόσφαιρο και ο ίδιος, ώστε να έχει καλύτερες κληρώσεις στο μέλλον".


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3sogbxq5mo1)
Όσον αφορά στο τι έχει δει έως τώρα από την ομάδα του Ντιέγκο Αλόνσο, δεν βιάζεται να βγάλει πρόκριση. Θεωρεί πως, παρά το γεγονός ότι δεν έχει πολύ χρόνο και πρέπει να παίξει, μπορεί στο μέλλον να δείξει σημάδια βελτίωσης. "Έχει ποιοτικούς παίκτες στο ρόστερ του, ο προπονητής είχε πολύ χρόνο να δουλέψει μαζί τους. Για την εικόνα του, τα βήματα δεν είναι ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Το πρώτο πράγμα πρέπει να σταθεροποιήσει την απόδοσή του", τόνισε. Για να συμβεί αυτό, όμως, θεωρεί πως "είναι κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν. Δεν υπάρχει πολύς χρόνος, όμως υπάρχουν παίκτες με ποιότητα, που έχουν τη νοητική αντίληψη προκειμένου να κάνουν αυτό που πρέπει".

Το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού

1η αγωνιστική (3/10 22:00): Μπόρατς Μπάνια Λούκα εκτός έδρας

2η αγωνιστική (24/10 19:45): Τσέλσι εντός έδρας

3η αγωνιστική (7/11 22:00): Τζουργκάρντεν εκτός έδρας

4η αγωνιστική (28/11 19:45): Ελσίνκι εντός έδρας

5η αγωνιστική (12/12 22:00): Νιου Σεντς εκτός έδρας

6η αγωνιστική (19/12 22:00): Ντινάμο Μινσκ εντός έδρας