Η μεγάλη απόκλιση στην ερμηνεία των διαιτητών για τα χέρια των αμυντικών μέσα στην περιοχή, ενώ η μπάλα πάει προς το τέρμα, οδήγησε την UEFA στην έκδοση νέας οδηγίας. Συγκεκριμένα, περιστατικό όπως αυτό στον προημιτελικό της Γερμανίας με την Ισπανία στο Euro 2024, το πιθανότερο είναι ότι ο διαιτητής θα το καταλογίζει πέναλτι. 

Τότε, η μπάλα από το σουτ του Τζαμάλ Μουσιάλα βρήκε το χέρι του Μαρκ Κουκουρέγια. Ήταν στο 107' του παιχνιδιού και ο διαιτητής δεν σφύριξε πέναλτι επειδή ο Ισπανός αμυντικός είχε το χέρι κάθετα στο σώμα του. Αυτό, σύμφωνα με την UEFA, ο ρεφερί θα πρέπει να το καταλογίσει. 




Το ίδιο δείχνει να ισχύει και στην περίπτωση του χεριού του Αρόλντ Μουκουντί στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό. Ο αμυντικός της ΑΕΚ έχει το χέρι πολύ κοντά στο σώμα του, αλλά δημιουργεί, κιόλας, ένα διαγώνιο σχηματισμό. Η φάση είναι θέμα ερμηνείας του διαιτητή. Η UEFA ξεκαθαρίζει ότι, ενώ ως τώρα η ερμηνεία έρεπε στο να μη σφυρίζει την ποινή, από τούδε και στο εξής πρέπει να δίνει την παράβαση. 

Αυτό που αναφέρει η UEFA, ουσιαστικά, είναι ότι παρ' ότι το χέρι είναι κοντά στο σώμα και παραμένει ακίνητο, επηρεάζει το μέγεθος. Ως εκ τούτου, για να μη σφυρίζει ο διαιτητής χέρι σε αυτήν τη φάση, θα πρέπει τα χέρια να είναι πίσω στην πλάτη, κολλημένα στο σώμα ή πολύ κοντά του. Δεν θα πρέπει, πάντως, να απέχουν του σώματος όσο στις περιπτώσεις των Κουκουρέγια και Μουκουντί. 




Η νέα οδηγία, πάντως, θα φέρει νέα... εκπαίδευση για τους αμυντικούς. Το ίδιο θα ισχύει και για τους διαιτητές. Η προηγούμενη ερμηνεία, εξάλλου, έδειχνε το δρόμο της... φειδούς στους καταλογισμούς πέναλτι. 

UEFA: Τι αναφέρει η οδηγία

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες της UEFA, η επαφή χέρι με μπάλα που σταματά ένα σουτ στο τέρμα θα πρέπει να τιμωρείται πιο αυστηρά και στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να δίνεται πέναλτι, εκτός εάν το χέρι του αμυντικού είναι πολύ κοντά στο σώμα ή σε επαφή με το σώμα Σε αυτή την περίπτωση (Κουκουρέγια), ο αμυντικός σταματάει το σουτ στο τέρμα με το χέρι του, το οποίο δεν είναι πολύ κοντά στο σώμα, κάνοντας τον εαυτό του μεγαλύτερο, οπότε θα έπρεπε να είχε δοθεί ένα πέναλτι.