Ο Ντένις Τσερίσεφ, που κάποτε ήταν συμπαίκτης με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Γκάρεθ Μπέιλ και τον Μαρσέλο, έχοντας περάσει από το Μπερναμπέου και τόσα άλλα γήπεδα, ο πρώτος Ρώσος που έπαιξε στη Ρεάλ Μαδρίτης, θα αγωνίζεται στη χώρα μας και στη Νέα Σμύρνη φορώντας τη φανέλα του Πανιωνίου.

Στα γήπεδα της Super League 2 και συγκεκριμένα στον Πανιώνιο θα δούμε τον Ντένις Τσερίσεφ αυτόν που κάποτε αποτέλεσε τον μουντιαλικό ήρωα της Ρωσίας, ο οποίος κουβαλά μαζί του εμπειρίες από τους 163 αγώνες που έπαιξε στη La Liga.

Ο Τσερίσεφ γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1990, δηλαδή πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, στο Νίζνι Νόβγκοροντ, περισσότερα από 400 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Προφανώς θυμάται ελάχιστα από όσα έζησε στην πόλη που βρίσκεται στη συμβολή των δύο μεγαλύτερων ποταμών του ευρωπαϊκού τμήματος της Ρωσίας, του Οκά και του Βόλγα, η οποία για πολλά χρόνια ήταν γνωστή με το όνομα Γκόρκι, προς τιμήν του συγγραφέα Μαξίμ Γκόρκι που επίσης γεννήθηκε εκεί.

Η “σφαίρα του Γκόρκι” κάποτε στην Ισπανία

Η οικογένεια μετακόμισε στην Ισπανία το 1996, όταν ο Ντένις ήταν 6 ετών, επειδή ο πατέρας του, Ντμίτρι, ένας εξαιρετικός και ιδιαίτερα γρήγορος επιθετικός, που οι Ισπανοί αποκαλούσαν “σφαίρα του Γκόρκι”, υπέγραψε στη Σπόρτινγκ Χιχόν. Έπειτα από έξι χρόνια στις ακαδημίες της Χιχόν και της Μπούργος ο Ντένις μετακόμισε στη Ρεάλ και αργότερα ο πατέρας του ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας Νέων των Μαδριλένων.

Ο νέος σταρ του Πανιωνίου δεν υπήρξε ποτέ αυτό που λέμε πανάκριβη μεταγραφή. Η υψηλότερη μεταγραφή του ήταν μια μετακίνηση αντί 7.000.000 ευρώ από τη Ρεάλ Μαδρίτης στη Βιγιαρεάλ.

Ντένις Τσερίσεφ: “Περισσότερο Ισπανός παρά Ρώσος”

Πάντα δήλωνε “περισσότερο Ισπανός παρά Ρώσος”. Είναι ένας παίκτης που όντως διαθέτει δυτική νοοτροπία. Αυτό άλλωστε έπαιξε σημαντικό ρόλο και στις προσπάθειες που έκαναν οι Ρώσοι να τον πείσουν να επιλέξει τη δική τους εθνική ομάδα και να μην περιμένει την Εθνική Ισπανίας. Είναι τελείως διαφορετικός από την υπόλοιπη ρωσική ομάδα, γιατί μεγάλωσε σε εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Έμαθε ποδόσφαιρο σε υψηλού επιπέδου ακαδημία -αυτή της Ρεάλ- και έχει συνηθίσει να παίζει σε ένα από τα κορυφαία στον κόσμο πρωταθλήματα. Όλοι κατανοούν ότι ο ρυθμός και η ποιότητα της La Liga δεν συγκρίνονται με τη ρωσική Premier League. Ο Τσερίσεφ ήταν ακριβώς ο τύπος του ποδοσφαιριστή που η Ρωσία έψαχνε απελπισμένα για πολύ καιρό, από τότε που οι παίκτες της σταμάτησαν να μετακομίζουν στη Δυτική Ευρώπη, καλομαθημένοι από τους παχυλούς μισθούς στην πατρίδα τους.

Denis Cheryshev | Russia 2018 | FIFA World Cup

Βέβαια για να φτάσει ο Τσερίσεφ στην Εθνική Ρωσίας χρειάστηκε η συνωμοσία του σύμπαντος. Ο Φάμπιο Καπέλο, που ήταν προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης το 2006, ανέλαβε την Εθνική Ρωσίας το 2012 και τότε θυμήθηκε αυτόν τον πιτσιρικά που έπαιζε στην ομάδα Νέων των Μαδριλένων. Πήρε μάλιστα μία μάλλον ασυνήθιστη απόφαση, να καλέσει τον Τσερίσεφ στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το 2014, χωρίς να τον συμπεριλάβει στην ομάδα, απλώς για να προπονηθεί και να αποκτήσει εμπειρία στο τουρνουά. Τον προέτρεψε επίσης να φύγει από τη Ρεάλ, καθώς ο παίκτης που είχε να ανταγωνιστεί στην αριστερή πλευρά ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Κάρλο Αντσελότι στο πρώτο πέρασμά του από τον πάγκο της Ρεάλ, εκείνη την εποχή, ήθελε να κρατήσει τον Ρώσο και να τον μετατρέψει σε αριστερό μπακ ώστε να έχει δεύτερη επιλογή στη συγκεκριμένη θέση, πίσω από τον Μαρσέλο, αυτόν που χρόνια αργότερα ήρθε στη χώρα μας για τον Ολυμπιακό.

Ο Ντένις Τσερίσεφ άκουσε τον Φάμπιο Καπέλο

Ο Τσερίσεφ άκουσε τελικά τη συμβουλή του Καπέλο, που προφανώς κάλυπτε και τις δικές του επιθυμίες, αρνήθηκε να ακολουθήσει την προτροπή του Αντσελότι και πήγε δανεικός αρχικά στη Σεβίλη και στη συνέχεια στη Βιγιαρεάλ, με την οποία έκανε μία εξαιρετική σεζόν με 26 ματς και 4 γκολ και η Ρεάλ τον επανέφερε στις τάξεις της. Τότε βρέθηκε να πρωταγωνιστεί σε ένα γραφειοκρατικό φιάσκο.

Denis Cheryshev ● Real Madrid ● Goals

Τον Δεκέμβριο του 2015 έπαιξε σε έναν αγώνα της Ρεάλ εναντίον της Κάντιθ για το Copa del Rey. Σκόραρε μάλιστα, όμως δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στο ματς, καθώς κουβαλούσε κάρτες από την προηγούμενη σεζόν, οπότε αγωνιζόταν στη Βιγιαρεάλ. Η ομοσπονδία απέβαλε τη Ρεάλ από τη διοργάνωση και ο Τσερίσεφ μπήκε στο στόχαστρο των οπαδών που θεώρησαν ότι είχε μερίδιο ευθύνης.

Ο Ντένις Τσερίσεφ και η Εθνική Ρωσίας

Η Βιγιαρεάλ τον αγόρασε με 7.000.000 ευρώ το καλοκαίρι του 2016. Από το 2015 ο Καπέλο είχε απολυθεί από την Εθνική Ρωσίας, αλλά μία καλή σεζόν με τη Βιγιαρεάλ το 2018 είχε ως αποτέλεσμα να τον θυμηθεί ο προπονητής της Εθνικής, Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ, για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Τον κάλεσε και έβαλε τέσσερα γκολ, γνωρίζοντας την αποθέωση. Βέβαια και εδώ είχε την τύχη με το μέρος του. Ο Άλαν Τζαγκόεφ, που αργότερα ήρθε και αυτός στα μέρη μας για τη Λαμία, έμοιαζε βασικός και αναντικατάστατος, αλλά τραυματίστηκε στην πρώτη αναμέτρηση της Ρωσίας, αυτή με αντίπαλο τη Σαουδική Αραβία. Ο Τσερτσέσοφ κοίταξε στον πάγκο και έκανε νόημα στον Τσερίσεφ. Αυτός τελικά μπήκε στο ματς στο 24ο λεπτό και στο 43ο έκανε το 2-0 για την ομάδα του.

Ακολούθησε η καθοδική πορεία του, τραυματισμοί τον κράτησαν εκτός Εθνικής και του επέτρεψαν ελάχιστες συμμετοχές με τη Βαλένθια, η οποία για να τον αποκτήσει πλήρωσε στη Βιγιαρεάλ 6.000.000 ευρώ. Την τελευταία διετία βρέθηκε στη Β΄ Ιταλίας, όπου αγωνίστηκε φορώντας τη φανέλα της Βενέτσια.

Δημοσιεύθηκε στην "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ".