Γεννημένος στη Στοκχόλμη, στις 9 Οκτωβρίου 1993, ο Ρόμπιν Κουέισον, το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Άρη, κλοτσάει μια μπάλα από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Εντάχθηκε στην ακαδημία της τοπικής AIK το 2000 σε ηλικία επτά ετών. Δόθηκε δανεικός στη θυγατρική της ΑΙΚ, Βάσμπι Γιουνάιτεντ, σε ηλικία 18 ετών, το 2011. Πέτυχε συνολικά οκτώ γκολ σε 17 ματς στη Γ΄ κατηγορία της Σουηδίας. Αυτό ήταν αρκετό για τον τότε προπονητή της ΑΙΚ, τον Σουηδό Αντρέας Αλμ, για να ζητήσει την επιστροφή του στην ομάδα. Έτσι ο Κουέισον έγινε μέλος της πρώτης ομάδας από το 2012.

Κατέγραψε 63 εμφανίσεις στην κορυφαία κατηγορία της Σουηδίας και πέτυχε επίσης οκτώ γκολ. Είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων και τελικά αυτή που τον άρπαξε ήταν η Παλέρμο, ενώ τον ήθελαν η Στόουκ Σίτι, η Λιντς και η Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς. Βρέθηκε τελικά στη Serie A το 2014, ενώ είχε ήδη γίνει διεθνής με την Εθνική Σουηδίας, την οποία επέλεξε αντί της Γκάνας, στην οποία μπορούσε επίσης να αγωνιστεί. Άλλωστε είναι γιος μετανάστη από την Γκάνα, ενώ η μητέρα του είναι Σουηδή. Έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα της Σουηδίας σε φιλικό με τη Βόρεια Κορέα το 2013.

Ο Ρόμπιν Κουέισον από την Παλέρμο στη Μάιντς

Ακολούθησαν άλλα οκτώ γκολ με την Παλέρμο σε συνολικά 70 αγώνες και αυτή που στη συνέχεια τον πήρε ήταν η Μάιντς, με τη φανέλα της οποίας βρέθηκε στην Bundesliga. Στον γερμανικό σύλλογο υπέγραψε στις 31 Ιανουαρίου 2017 συμβόλαιο 4,5 ετών. Στις 17 Δεκεμβρίου 2019 σημείωσε το πρώτο χατ-τρικ στην καριέρα του σε μια νίκη με 5-0 επί της Βέρντερ Βρέμης. Στις 16 Μαΐου 2021 πέτυχε το μοναδικό γκολ της Μάιντς, σε μια ήττα από την Μπορούσια Ντόρτμουντ με 3-1. Ήταν όμως το 30ό του γκολ για τον σύλλογο του οποίου έγινε ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στην Bundesliga.

Στην Ιταλία είχε το παρατσούκλι ο "Σκανδιναβός Τσάβι". Έτσι τον έβλεπαν στην Παλέρμο, αν και η αλήθεια είναι ότι παίζει πολύ πιο μπροστά από τον Ισπανό μέσο με την τεράστια καριέρα στην Μπαρτσελόνα. Οι Γερμανοί έλεγαν πάντα ότι έμοιαζε περισσότερο στον Σερζ Γκνάμπρι, τον Γερμανό εξτρέμ που έπαιξε μεταξύ άλλων σε Μπάγερν Μονάχου και Βέρντερ Βρέμης. Είναι εξίσου γρήγοροι και οι δύο, με εξαιρετική ντρίμπλα και εξίσου ικανοί να σκοράρουν έξω από την περιοχή ή να μοιράζουν ασίστ στους συμπαίκτες τους επιθετικούς.

Ρόμπιν Κουέισον, ο "σαββατογεννημένος Γκνάμπρι"

Ήταν μάλιστα ένας «σαββατογεννημένος Γκνάμπρι», κάτι που έχει να κάνει με το μεσαίο όνομά του, που είναι «Kwamina» και αποτελεί κληρονομιά από την γκανέζικη καταγωγή, καθώς σημαίνει «γεννημένος το Σάββατο» στη γλώσσα της πατρίδας του πατέρα του. Η αλήθεια είναι ότι στις 9 Οκτωβρίου 1993, όταν γεννήθηκε, ήταν πράγματι Σάββατο. Οι Γερμανοί της Μάιντς πάντως τον λάτρεψαν. Έφυγε τον Ιούλιο του 2021 και πήγε στην Σαουδική Αραβία, όπου με τη φανέλα της Αλ Ετιφάκ πέτυχε 16 γκολ σε 65 αγώνες.

Δημοσιεύθηκε στην "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ".