Η εκδήλωση που έγινε στο Καλλιμάρμαρο για τα 20 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 δεν προσέλκυσε πολύ κόσμο. Περιείχε, όμως, τα στοιχεία της συγκίνησης. Η ανακοίνωση του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, τα έργα, η Θάλεια Προκοπίου ως πρωθιέρεια της τελετής Αφής στην Αρχαία Ολυμπία, το τρέξιμο του Νίκου Κακλαμανάκη.

Εκείνο το απόγευμα της Πέμπτης, 19 Σεπτεμβρίου, έβρεχε στην Αθήνα. Δεν επιδεχόταν, όμως, αναβολής το εγχείρημα. Και παρ' ότι δεν μάζεψε τον ποθητό κόσμο, όσοι βρέθηκαν στο χώρο του Παναθηναϊκού Σταδίου, δεν θα το ξεχάσουν εύκολα.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4bb6sw4wcux)
Από τους εθελοντές, τις αποστολές για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και του 2024, μέχρι τους διεθνείς ποδοσφαιριστές της εθνικής Ελλάδος και τον Ότο Ρεχάγκελ, που κλήθηκαν στο υπόστεγο, η ατμόσφαιρα δημιουργούσε ρίγος.

Συγχρόνως, έγιναν συναντήσεις που ο χρόνος τις καθιστούσε όλο και πιο σπάνιες. Η Σοφία Μπεκατώρου και η Αιμιλία Τσουλφά είχαν καιρό να τα πουν. Στέκονταν κοντά στην είσοδο μετά την παρέλαση και μιλούσαν, προφανώς όχι για το χρυσό της Αθήνας αλλά, πιθανώς για το πώς έχουν κυλήσει τώρα οι ζωές τους.

Συνηθίζει ο θεατής, που οι επιτυχίες έχουν εντυπωθεί, να αναλογίζεται ότι ο ομφάλιος λώρος που δένει τους αθλητές οι οποίοι κάποτε πανηγύρισαν μαζί, έχει τη μυρωδιά του καμπανίτη. Περισσότερο, όμως, είναι το κρύο πρωινό μιας Δευτέρας του Μαρτίου ή η μελαγχολική πρώτη προπόνηση μετά την αλλαγή σε χειμερινή ώρα εκείνες οι στιγμές που δένουν τους αθλητές.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Γκιώνης των... δύο ομάδων

Η Ζωή Φίτσιου, επί παραδείγματι, δήλωσε προσφάτως στα "Π" ότι είχε ξεκαθαρίσει στη Μιλένα Κοντού, με την οποία ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, πως η καθημερινότητά τους θα πρέπει να είναι απολαυστική και όχι ένα μαρτύριο μέχρι να έρθει το ρεπό της εβδομάδας. Η έφηβη Κοντού είχε συμφωνήσει και το πλήρωμα μπόρεσε και βρήκε την τομή που ως επί το πλείστον κρατούσε εγρήγορες τις δύο κωπηλάτες. Φάνηκε αυτό και στους Ολυμπιακούς.

Κοντού και Φίτσιου βγήκαν από το Καλλιμάρμαρο με βαλίτσες. Στάθηκαν λίγο στην έξοδο και μίλησαν με το άλλο ζευγάρι του διπλού σκιφ που πήρε το χάλκινο, δηλαδή τον Πέτρο Γκαϊδατζή και τον Αντώνη Παπακωνσταντίνου. Άλλο ένα ταξίδι, άλλο ένα ζόρι.

Ο Παναγιώτης Γκιώνης, από τη μεριά του, δεν είχε μαζί του βαλίτσες. Αλλά τούς... έριχνε στ' αυτιά. Τρεις ημέρες μετά την εκδήλωση, επρόκειτο να κάνει ένα μακρινό ταξίδι στην Κίνα, για να λάβει μέρος σε τουρνουά.

Ο 44χρονος αθλητής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης φορούσε τη φόρμα της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Μόνο εκείνος, όμως, από όλους, θα μπορούσε να εμφανιστεί με εκείνη της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 και να είναι το ίδιο αληθές. Αυτό σημαίνει, εξάλλου, να έχεις πάει σε έξι Ολυμπιακούς Αγώνες: να κάνουν εκδήλωση για τα 20 χρόνια και εσύ να είσαι μέρος και του τότε και του τώρα.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3xcyaeo5arl)
Πολύ βιαστικά, ο Γκιώνης μίλησε για την καριέρα του στο parapolitika.gr. "Μ' αρέσει ακόμη πάρα πολύ το πινγκ πονγκ", είπε αρχικά, αλλά έπειτα είπε, "δεν ξέρω αν μπορώ να φτάσω ως το Λος Άντζελες. Θα είμαι 48 ετών". Δεν ήταν βέβαια παραμυθία το σχόλιο του υπογράφοντα, ότι η Οκσάνα Τσουσοβίτινα από το Ουζμπεκιστάν ήταν 46 όταν πήγε στο Τόκιο το 2021 για τους όγδοους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας της. Μάλιστα, δεν προκρίθηκε στο Παρίσι κυρίως διότι τραυματίστηκε πριν το πρωτάθλημα της χώρας της.

Ουδείς Έλληνας αθλητής έχει πάει σε επτά Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά κάποιος πρέπει να το κάνει. Κι όσο υπάρχουν τα ψηλά σπιν, τα τσοπ και οι άμυνες τρία μέτρα μακριά από το τραπέζι, ο Γκιώνης θα έχει πάντα πιθανότητες.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Δώρα με το δώρο

Οι αθλητές, πάντως, που βγήκαν από την κανονική έξοδο, εκείνη που "δείχνει" τη Βασιλέως Κωνσταντίνου, και είχαν τη μεγαλύτερη απήχηση, ήταν η Δώρα Γκουντούρα και ο Απόστολος Χρήστου. Ο κολυμβητής του Ολυμπιακού έμοιαζε μόλις να έχει συνειδητοποιήσει ότι είχε πάρει το ασημένιο μετάλλιο στα 200μ. ύπτιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Η Γκουντούρα, δε, με την ατάκα που εκστόμισε μετά τον αποκλεισμό της στη σπάθη γυναικών, κέρδισε μια θέση στην οπτικοακουστική μυθολογία.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d323hvbuqcsp)
Εξάλλου, στο βίντεο που παρουσιάστηκε για τους Έλληνες αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, ακούγεται η φωνή της να λέει το παροιμιώδες "εμένα το μετάλλιό μου βρίσκεται στην προπόνηση". Μετά το πέρας της εκδήλωσης, θεατές στήθηκαν να βγάλουν φωτογραφία μαζί της. Η Γκουντούρα είχε εκλεκτή παρέα, τη μητέρα και την αδελφή της, οι οποίες, ωστόσο, περίμεναν υπομονετικά ώστε να τελειώσουν τα αιτήματα, για να την δουν.

Η Γκουντούρα ήταν πάρα πολύ ευγενική με όλους. Μία κυρία που πέρασε ρώτησε αν "είναι η αθλήτρια που αδικήθηκε από τη διαιτησία". Ο υπογράφων απάντησε, "τι να σας πω, δεν ξέρω ξιφασκία", και αυτό είναι το δώρο της Γκουντούρα. Το ξέσπασμα του προπονητή της μετά την ήττα της ήταν πασίδηλο, η ίδια δεν διέψευσε ότι ο αποκλεισμός της ήταν προϊόν κλοπής, μόλα ταύτα δεν σχολίασε τη διαιτησία εξοργισμένη ή δηκτικά.


@parapolitika Η Δώρα Γκουντούρα δηλώνει ότι, κάνεις την ήττα δύναμη, την ξεπερνάς και πας παρακάτω, με αφορμή την εκδήλωση για την συμπλήρωση 20 ετών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Euro #parapolitikagr #tiktokgreece #greece #sports ♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr


Ο αποκλεισμός, βεβαίως, της έχει κοστίσει. Το άδειασμα από την έκκριση ενέργειας θα ερχόταν, αλλά το να απέχει τόσο λίγο της διάκρισης και εκείνη να μην έρχεται, είναι λογικό ότι τόσο το κεφάλι της όσο και το κορμί της εκλιπαρούν για λίγο χρόνο, ώστε το ρεζερβουάρ να ξαναγεμίσει. Πάντως, όπως δήλωσε στην κάμερα του parapolitika.gr, θα ξαναμπεί στη μάχη.