Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε 2-0 εκτός έδρας από τη Λιόν στην πρεμιέρα του στη Leaue Phase του Europa League, στην πρώτη του ευρωπαϊκή αναμέτρηση μετά την ιστορική επιτυχία της κατάκτησης του Conference League. Οι "ερυθρόλευκοι" ήταν μέσα στο ματς, όσο είχαν την αμυντική συνοχή του, αλλά όταν άνοιξαν, το εκμεταλλεύτηκε η επιθετική Λιόν για να σκοράρει με τους Τσερκί, Μπενράχμα και να πάρει τη νίκη. 

Ο Ολυμπιακός είχε τις καλές στιγμές του, αλλά δεν τις εκμεταλλεύτηκε, αν και στο πρώτο ημίχρονο, στις αρχές του, ήταν ακίνδυνος επιθετικά και ήταν ένα θέμα. Επόμενος αντιπαλος η Μπράγκα, την ερχόμενη Πέμπτη στο Καραϊσκάκη, για την 2η αγωνιστική της League Phase του Europa League.


Η έκπληξη του Μεντιλίμπαρ στην τακτική του Ολυμπιακού


Τακτικά ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έκανε κάτι που δεν συνηθίζει και απέχει από την φιλοσοφία του. Χρησιμοποίησε το σύστημα 3-5-2, για να καλύψει το γεγονός πως δεν είχε δεξί εξτρέμ, αλλά και να κάνει παραπάνω αμυντικό τον Ολυμπιακό.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4ggcpurlboh)

Μάλιστα υπήρξε και η επανεμφάνιση του Παναγιώτη Ρέτσου μετά από σχεδόν 40 ημέρες απουσίας λόγω τραυματισμού. Ο Τζολάκης ήταν στο τέρμα, οι Κάρμο, Πιρόλα, Ρέτσος ήταν η τριάδα στην άμυνα και οι Ρόντινεϊ, Ορτέγκα κάλυπταν τις πτέρυγες.

Τα τρία χαφ ήταν οι Έσε, Ντάνι Γκαρθία, Τσικίνιο. Το δίδυμο της επίθεσης αποτέλεσαν οι Ελ Καμπί, Γιάρεμτσουκ. Στην αντίπερα όχθη η Λιόν, που συνηθίζει να παίζει με τρία στόπερ, παρατάχθηκε με 4-3-3.

Το αργό τέμπο και η πίεση της Λιόν


Ο Ολυμπιακός ήταν αρκετά μέτρα πίσω από την μπάλα από το πρώτο λεπτό. Ηταν ξεκάθαρη η τακτική του Μεντιλίμπαρ, να θωρακίσει την άμυνα και στη συνέχεια να γίνει απειλητική η ομάδα του στις αντεπιθέσεις.

Στην αρχή η Λιόν έμπαινε εύκολα στην μεγάλη περιοχή, παρά την αμυντική διάταξη των "ερυθρόλευκων", κάτι που έγινε μέχρι να βρουν τα πατήματα τους σε μια νέα τακτική οδηγία.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4gge5zj8xd5)

Μετά το 11' ο Ολυμπιακός έφερε το ματς στα ίσια, αλλά δυσκολευόταν να γίνει απειλητικός κι έμοιαζε "άδειος" στις πτέρυγες.

Από την άλλη κατάφερε να κρατήσει χαμηλά το τέμπο του αγώνα, κάτι που τον εξυπηρετούσε, αφου η Λυών αρέσκεται στα ανοικτά ματς παίζοντας φουλ επίθεση.

Η σουτάρα του Ρόντινεϊ και η τρομερή επέμβαση του Περί


Η πρώτη μεγάλη στιγμή σημειώθηκε στο 28' με τον Τολισό να κάνει διαγώνιο σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή και τον Τζολάκη να διώχνει.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4ggtgermkld)

Ο Ολυμπιακός, όμως έκανε την μεγαλύτερη φάση του αγώνα με το σουτ του Ρόντινεϊ στο 32', με τον τερματοφύλακα της Λιόν, Λούκας Περί, να κάνει εκπληκτική επέμβαση.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4ggy1q2g14x)

Δοκάρι με Λακαζέτ η Λιόν, άτυχος ο Γιάρεμτσουκ για τον Ολυμπιακό


Ο Ολυμπιακός και η Λιόν δεν άλλαξαν, κάτι, αρχικά και στο δεύτερο ημίχρονο. Οι γηπεδούχοι όμως είχαν δοκάρι σε σουτ του Λακαζέτ στο 48'.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4ghr79wjda9)

Οι "ερυθρόλευκοι", όμως, στο 50' είχαν την δική τους νέα καλή στιγμή, σε μια φάση με τον Γιάρεμτσουκ που στάθηκε άτυχος και δεν κατάφερε να σκοράρει.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4ghu81qi44p)

Ο Ολυμπιακός έχασε την αμυντική συνοχή του


Μετά τις δύο συγκεκριμένες φάσεις το παιχνίδι άνοιξε, κάτι που βοήθησε τη Λιόν να γίνει πιο απειλητική, καθώς οι Πειραιώτες έχασαν την αμυντική συνοχή τους.

Στο 59' ο Τολισό έπιασε κεφαλιά, με τον Κωνσταντίνο Τζολάκη να ήταν σε ετοιμότητα και μπλόκαρε την μπάλα. Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού έβγαλε και την επικίνδυνη φάση με τον Τολισό στο 64'.

Ο Τσερκί έκανε το 1-0 για τη Λιόν


Για να έρθει το 65ο λεπτό όπου η γαλλική ομάδα άνοιξε το σκορ με δυνατό σουτ του Τσερκί από πλάγια θέση.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4gi501s87yh)

Απίθανη φάση με τον Κωστούλα για τον Ολυμπιακό


Οι "ερυθρόλευκοι" πήγαν να σκοράρουν με το εντυπωσιακό ψαλιδάκι του Κωστούλα στο 70', αλλά η μπάλα δεν έκανε το χατίρι στο νεαρό επιθετικό.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4gi6gqkrjzl)

Η Λιόν έκανε το 2-0 κόντρα στον Ολυμπιακό με τον Μπενράχμα

Η Λιόν όμως, έχοντας βρει ανοιχτούς χώρους έβαλε και δεύτερο γκολ με τον Μπενράχμα στο 71'

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4gi9lpovrsp)

Ακυρώθηκε το αυτογκόλ του Τσαλέτα Τσαρ

Στο 88' ο Ολυμπιακός σκόραρε μετά από σέντρα του Γουίλιαν, όπου ο Τσαλέτα Τσαρ στην προσπάθεια να διώξει με κεφαλιά, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Μετά από εξέταση του VAR το γκολ ακυρώθηκε για οφσάιντ του Γουίλιαν.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4gindyctugx)

ΛΙΟΝ (Πιέρ Σαζ): Περί, Μέιτλαντ-Νάιλς, Ομάρι, Τσαλέτα-Τσαρ, Ταλιαφίκο, Μάτιτς (67΄ Τέσμαν), Τολισό, Νουαμά, Σερκί (67΄ Μπενραχμά), Φοφανά (67΄ Ζαχά), Λακαζέτ (75΄ Μικαουτάτζε)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Λουϊς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ρέτσος (83΄Ντόι), Κάρμο, Πιρόλα (68΄ Στάμενιτς), Ροντινέι, Τσικίνιο (83΄ Φέλντε), Ντάνι Γκαρθία (68΄ Γουϊλιαν), Εσε, Ορτέγκα, Γιάρεμτσουκ (60΄ Κωστούλας), Ελ Κααμπί