Ο Κώστας Τσαρτσαρής ανέλυσε στα "Π" τον Παναθηναϊκό AKTOR και τον Ολυμπιακό λίγο πριν την επικείμενη πρώτη μάχη τους στη Ρόδο για το Super Cup και με φόντο τη Euroleague, στην οποία αμφότεροι είναι φαβορί. 

Τα φιλικά των δύο "αιωνίων" κράτησαν τη θολούρα στη γυάλα με τα μελλούμενα. Η καλοκαιρινή έκσταση για τις μεταγραφές και ο ανταγωνισμός, που κατέστησε αμφότερους φαβορί για την κατάκτηση της Euroleague, θα χρειαστούν χρόνο για να ανταμώσουν με τη μετουσίωσή τους, δηλαδή την έμπρακτη δικαίωση των προσδοκιών.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4h6yg74v0nl)
Ωστόσο, το Super Cup που διεξάγεται στη Ρόδο αυτό το Σαββατοκύριακο, με τους Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό να επικρατούν των Άρη και Περιστερίου αντιστοίχως, είναι ένας τίτλος. Ο πρώτος της σεζόν. Δεν καθορίζει, βεβαίως, πέρυσι οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν στον τελικό με 24 πόντους διαφορά τους "πράσινους", οι οποίοι στο τέλος κατέκτησαν τα τρόπαια της Euroleague και της Basket League, ωστόσο πιθανότατα και εφόσον δεν πέσει κάποιος εκ των δύο θύμα τρανταχτής έκπληξης, είναι ο πρώτος, πολυαναμενόμενος, διαξιφισμός.

Όπως αναδείχθηκε και στα φιλικά, ουδείς περιμένει ένα παιχνίδι υψηλής ποιότητας. Τα ρόστερ θα είναι λειψά: ο Ολυμπιακός δεν έχει Μουσταφά Φαλ, Νίκολα Μιλουτίνοφ, φυσικά τον Κίναν Έβανς, ο Παναθηναϊκός τον Κώστα Αντετοκούνμπο, ενώ οι Κώστας Σλούκας και Λορέντζο Μπράουν πάλευαν μεσοβδόμαδα προκειμένου να προλάβουν τουλάχιστον τον τελικό της Κυριακής.

Κώστας Τσαρτσαρής: "Περισσότερο φιλικό το Super Cup"


Ο Κώστας Τσαρτσαρής, από τη μεριά του, βρέθηκε μόνο στη μία όχθη. Μια εμβληματική φυσιογνωμία του ελληνικού μπάσκετ, ένας σμολ φόργουρντ στα νάματά του που έγινε πάουερ φόργουρντ και που, λόγω της στοχοπροσήλωσης και της αντίληψής του δικαίωσε τις προσδοκίες που τον ακολουθούσαν στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, όταν έφτασε στην Ελλάδα από την Ισλανδία, για να παίξει στο Περιστέρι.

Ο Τσαρτσαρής έγινε ανεκτίμητο μέλος του Παναθηναϊκού του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς από το 2002 και είναι βέβαιο ότι ο Σέρβος προπονητής θα δυσκολευόταν πολύ να τον αφήσει εκτός της αγαπημένης του ομάδας από παίκτες που έχει κοουτσάρει αυτά τα 33 χρόνια που είναι προπονητής. Εξάλλου, μαζί πανηγύρισαν τρεις Euroleague, το 2007, το 2009 και το 2011, ενώ η ομάδα της σεζόν 2008-09 δικαίως θεωρείται μία από τις κορυφαίες, σε τρόπο παιχνιδιού, ψυχαγωγία και ρόστερ, στην Ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ο πλέον 44χρονος Βεροιώτης βλέπει μια αναβίωση εκείνης της εποχής, δηλαδή των τελών της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Κλήθηκε από τα «Π» να κάνει μια ανάλυση των δύο "αιωνίων", οι οποίοι, με τις προσθήκες που έκαναν φέτος, φαντάζουν τα δύο πρώτα φαβορί για την κατάκτηση της Euroleague. Μάλιστα, για να αποκαλυφθεί και μια χρονική λεπτομέρεια, μίλησε ανήμερα της επετείου του ημιτελικού του Eurobasket 2005 με τη Γαλλία, που κρίθηκε με το τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη τρία δευτερόλεπτα για τη λήξη. Ο τελικός με τη Γερμανία, πάντως, μία ημέρα αργότερα, ήταν το δικό του αριστούργημα, καθώς θύμισε... Φάνη Χριστοδούλου στον ημιτελικό της ίδιας διοργάνωσης του 1987 με τη Γιουγκοσλαβία, τόσο με τους 10 πόντους που πέτυχε όσο με τη λυσσαλέα, αλλά και υψηλής νόησης, άμυνά του στον Ντιρκ Νοβίτσκι.

Φρέσκα φρούτα, πάντως. Ο Τσαρτσαρής φυσιολογικά ξεκίνησε με τον Παναθηναϊκό. "Ο Παναθηναϊκός είναι στην κορυφή της Ευρώπης και θέλουν να ρίξουν πάντα τον κορυφαίο. Είναι μεγάλη η διαφορά από την περυσινή περίοδο, αφού δεν ήξερε κάποιος τι να περιμένει από τον Παναθηναϊκό. Όμως, έκανε μια καταπληκτική χρονιά. Πλέον, θα πρέπει να κρατήσει τα κεκτημένα. Έχει γεμάτο ρόστερ και φτιάχνει ένα γήπεδο-διαμάντι για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Βέβαια, δεν ξεκίνησε τα φιλικά με εντυπωσιακό τρόπο, ωστόσο ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή της σεζόν", σχολίασε αρχικά.

Έπειτα, μίλησε για τον Ολυμπιακό: "Ο δε Ολυμπιακός και πέρυσι ήταν καλή ομάδα, έκανε πολλές και καλές προσθήκες, ουσιώδεις προσθήκες, σίγουρα θα είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικός. Ο Ολυμπιακός είχε καταφέρει με χαμηλό μπάτζετ να κατακτά τίτλους και να πηγαίνει σε Final 4. Και για τους μεν και για τους δε υπάρχει πρόκληση, αλλά το ζητούμενο είναι το πώς θα βγουν στο παρκέ και σε τι κατάσταση θα βρίσκονται. Το Super Cup δεν είναι ο τίτλος που κυνηγούν. Είναι στην αρχή της σεζόν και οπωσδήποτε αυτό που νοιάζει και τους δύο είναι οι τίτλοι τον επόμενο χρόνο, δηλαδή το Κύπελλο, η Euroleague και η Basket League. Παρ’ όλα αυτά, είναι κρας τεστ και οπωσδήποτε οι δύο ομάδες θα κυνηγήσουν τη νίκη για το πρεστίζ τους".

Πάντως, στο ψυχολογικό κομμάτι, ο 44χρονος παλαίμαχος τονίζει ότι ο ηττημένος δεν θα πρέπει να σπαταλήσει πολύ χρόνο για να αναλύσει τι πήγε στραβά: "Ούτε ο νικητής ούτε ο ηττημένος θα πρέπει να μείνει για πολύ καιρό στο Super Cup. Είναι θέμα πρεστίζ και βοηθά στο επικοινωνιακό κομμάτι. Όπως είπες και εσύ, είναι περισσότερο ένα φιλικό παρά ένα σοβαρό παιχνίδι για την κατάκτηση ενός τροπαίου".

Αυτό, βέβαια, αποδείχθηκε και πέρυσι, όταν ο Παναθηναϊκός συνετρίβη 75-51, επίσης στη Ρόδο, από τον Ολυμπιακό, ωστόσο κατόρθωσε να κάνει ένα αξιοσημείωτο και καθ’ όλα παροιμιώδες νταμπλ. Η διαφορά είναι ότι η ομάδα τότε ήταν ολοκαίνουργια.

"Μένει στην Ιστορία με back2back"


Η αναφορά στην ομάδα του Παναθηναϊκού το 2009 δεν ήταν τυχαία. Ο Τσαρτσαρής θεωρεί ότι το συγκρότημα του Έργκιν Αταμάν έχει τις δυνατότητες να σταθεί δίπλα της. Ο Ολυμπιακός, από τη μεριά του, και εφόσον παίξει το όγδοο Final 4 του τις τελευταίες 14 σεζόν και με το τρίτο Κύπελλο Πρωταθλητριών στην τροπαιοθήκη, δεν θα υστερεί. "Αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να κάνει back2back στη Euroleague, θα πρέπει να θεωρείται μία από τις κορυφαίες ελληνικές ομάδες. Το ρόστερ είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, και οι δύο είναι ομάδες πλήρεις. Έχουν πέσει πολλά χρήματα στο τραπέζι. Ο Ολυμπιακός είχε καταφέρει να νικήσει με πολύ λιγότερα και να πηγαίνει στα Final 4".


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1jvffpa897d)
Αγωνιστικά, οι δύο ομάδες έχουν εγγενείς διαφορές. Ο πυλώνας, δηλαδή οι προπονητές, έχουν τον τρόπο που πρέπει να παίζεται το μπάσκετ διαφορετικά στο μυαλό τους. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ένας προπονητής σχολαστικός και ζητά συγκεκριμένα πράγματα από τους παίκτες του. Μάλιστα, εγείρονται και αμφιβολίες για μερικές από τις προσθήκες του Ολυμπιακού και τον τρόπο που θα ανταποκριθούν στα διαφορετικά πράγματα που θα τους ζητάει ο προπονητής τους.

Ο Έργκιν Αταμάν, από την άλλη, φροντίζει το γενικό πλαίσιο και αφήνει τους παίκτες να αποφασίσουν. Η προσθήκη του Ομέρ Γιούρτσεβεν θεωρείται η πλέον σημαντική, καθώς με τον Τούρκο σέντερ θα μπορούσε ενδεχομένως να ματσάρει την πανίσχυρη front line τιου Ολυμπιακού.

Πάντως, πρέπει να υπάρχουν και ομοιότητες. Ο Τσαρτσαρής απαντά: "Και οι δύο ομάδες στηρίζονται αρκετά στην περιφέρειά τους. Σε αυτήν στηρίζεται ο κύριος όγκος των επιθέσεων. Ο Ολυμπιακός με τους δύο ψηλούς (σ.σ. Φαλ και Μιλουτίνοφ) είχε πέρυσι ένα πλεονέκτημα. Όμως φέτος ο Παναθηναϊκός έκανε προσθήκες. Ο Κωστάκης (σ.σ. Αντετοκούνμπο) θα είναι πιο έτοιμος. Εϊναι πραγματικότητα ότι ο Παναθηναϊκός πηγαίνει περισσότερο στο ταλέντο. Όμως, το πώς θα φτάσει κάποιος κάπου μπορεί να διαφοροποιείται".

Σε ό,τι αφορά την πιο σημαντική προσθήκη που έκαναν οι δύο ομάδες, ο Τσαρτσαρής διάλεξε τον Λορέντζο Μπράουν και τον Σάσα Βεζένκοφ. Ο πρώτος, πέρα από δείνος οργανωτής, θα έχει σημαντικό ρόλο στην οικονομία του ρόστερ. Ο δεύτερος, από τη μεριά του, φέρνει στον Ολυμπιακό δεξιότητες που δεν υπήρχαν. "Ο Μπράουν είναι η πιο σημαντική προσθήκη του Παναθηναϊκού. Ο Σλούκας έκανε μια φανταστική σεζόν, αλλά τα χρόνια, όπως και να το κάνουμε, περνάνε. Θα πρέπει να αντέξει σε μία περίοδο 80 παιχνιδιών και με τον Μπράουν μπορεί να το κάνει. Επιπλέον, είναι αυτούσια εξαιρετική προσθήκη, με ταλέντο και προσωπικότητα.

Σε ό,τι αφορά τον Ολυμπιακό, είναι ξεκάθαρο ότι ο Βεζένκοφ αλλάζει τα δεδομένα. Είναι ένας παίκτης που ανοίγει το γήπεδο, τρέχει στον αιφνιδιασμό. Έχει εξαιρετικό φίλινγκ με την μπάλα και παίζει εκπληκτικά χωρίς αυτήν, βάζει τα χέρια του και μπορεί να τελειώσει φάσεις".




Ο Τσαρτσαρής ήταν ένας αθλητής που θριάμβευσε ως συμπαίκτης, αλλά και παίκτης του προπονητή. Η εμπιστοσύνη που έδειξε στους κόουτς του και ο τρόπος που συμπεριφέρθηκε τον αντέμειψαν με μπόλικους τίτλους. Τρεις Euroleague, 10 πρωταθλήματα Ελλάδος, οκτώ Κύπελλα Ελλάδος, ένα χρυσό μετάλλιο σε Eurobasket, ένα ασημένιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και του 2008 συμπληρώνουν το παλίμψηστο μιας σπουδαίας καριέρας. Έπαιξε σε σημαντικά παιχνίδια υψηλής έντασης και φυσικά οι ρέκτες του παιχνιδιού στα ημέτερα θα θυμούνται -και θα μειδιούν με- το περίφημο shrug στον ημιτελικό της Σαϊτάμα με τους Αμερικανούς το 2006, όταν σήκωσε τους ώμους έπειτα από ένα εύστοχο τρίποντο.




Οπότε, ένας τόσο πειθαρχημένος αθλητής, που έχει πάρει μέρος σε μερικά από τα πιο αξιομνημόνευτα παιχνίδια του μπάσκετ, υψηλής έκκρισης αδρεναλίνης, έπρεπε να απαντήσει σε μια τελευταία ερώτηση. Αν ήταν τώρα παίκτης, σε ποια από τις δύο ομάδες θα ήθελε να παίζει: "Αυτήν τη στιγμή, δεν μου αρέσει το μπάσκετ που παίζουν και οι δύο. Μέσα στη χρονιά ίσως αυτό αλλάξει. Ως φίλαθλος, όμως, αρέσκομαι στο ελεύθερο μπάσκετ που παίζει ο Παναθηναϊκός. Αν στέκει αυτό ως απάντηση στην ερώτησή σου".