Ο Νάντο ντε Κολό είναι ένα σπουδαίο όνομα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ως εκ τούτου αποτελεί μείζονα είδηση, αν και αναμενόμενη, το γεγονός ότι σταματά από την εθνική ομάδα της Γαλλίας. Έπειτα από διεθνή καριέρα που άρχισε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, ο Ντε Κολό νιώθει γεμάτος από την πορεία του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Εξάλλου, λίγοι μπορούν να λένε ότι το τελευταίο παιχνίδι τους με το εθνόσημο ήταν ένας τελικός Ολυμπιακών Αγώνων

Ωστόσο, το ονοματεπώνυμό του φέρνει θετικά... vibes για το ελληνικό μπάσκετ. O Ντε Κολό έχει στη συλλογή του το ασημένιο των Ολυμπιακών Αγώνων το 2020, το (μόνο) χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 2013, το ασημένιο το 2011 και το χάλκινο το 2015. Επιπλέον, έχει το χάλκινο στο Παγκόσμιο του 2019. 


Νάντο ντε Κολό: Η τελευταία μεγάλη στιγμή


Οι μυημένοι, πάντως, θα τον θυμούνται για ένα καλάθι. Εκείνο που έβαλε απέναντι στην εθνική Ελλάδας το 2009, στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Με αυτό, οι "τρικολόρ" νίκησαν τη "γαλανόλευκη" 71-69, και κατέκτησαν την πρώτη θέση στον α' όμιλο, όμως ο Ντε Κολό εξαγρίωσε τους συμπαίκτες του. Ο λόγος ήταν πως οι Γάλλοι έπεφταν πάνω στους πανίσχυρους Ισπανούς, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους ήταν τέταρτοι στο β' όμιλο.




Η Εθνική πήγε πάνω στην Τουρκία, την οποία νίκησε. Η Ισπανία την απέκλεισε μεν στα ημιτελικά, όμως η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας πήρε το χάλκινο μετάλλιο, με τη νίκη της στον μικρό τελικό επί της Σλοβενίας. 

Ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός, Βασίλης Σπανούλης, θυμάται καλά το παιχνίδι. Όχι μόνο επειδή είχε βάλει ένα απίθανο, αν και αθέλητο, τρίποντο, αλλά διότι αυτό το χάλκινο είναι το τελευταίο που κατέκτησε η Εθνική σε μεγάλη διοργάνωση.