Το καλοκαίρι που ολοκληρώθηκε θα το θυμούνται για πολλά χρόνια οι οπαδοί του Παναθηναϊκού AKTOR και του Ολυμπιακού, με τις μεταγραφικές κινήσεις των δύο "αιωνίων" να θυμίζουν άλλη εποχή, την εποχή του 2009 που οι δύο σύλλογοι χαρακτηρίζονταν ως... υπερομάδες!

Η ενίσχυση για το back to back του Παναθηναϊκού AKTOR

Ξεκινώντας από τον Πρωταθλητή Ευρώπης, Παναθηναϊκό AKTOR, ο Εργκίν Αταμάν είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή που θα κινηθεί για δύο παίκτες που ουσιαστικά θα πλαισιώσουν το ήδη εντυπωσιακό ρόστερ της ομάδας που την έφερε ξανά στο... Έβερεστ του ευρωπαϊκού μπάσκετ μετά από 13 ολόκληρα χρόνια! 
Η πρώτη κίνηση ήταν εντυπωσιακή, με το "τριφύλλι" να βάζει ακόμη ένα υπερόπλο στη φαρέτρα των γκαρντ του, με τον Λορέντζο Μπράουν να αφήνει τη... Σερβία και την Μακάμπι Τελ Αβίβ για να μετακομίσει στην Αθήνα και να κάνει πιο εύκολο το έργο όλων στον Παναθηναϊκό AKTOR.

Ο πολιτογραφημένος Ισπανός ήταν ένας από τους πυλώνες της "ομάδας του λαού" στην περσινή πορεία της στην Euroleague, η οποία σταμάτησε από τη νυν ομάδα του σε μία εντυπωσιακή σειρά των Playoffs. Η αχίλλειος πτέρνα του Παναθηναϊκού AKTOR τη σεζόν που μας πέρασε ήταν η θέση του σέντερ, παρότι υπήρχαν ήδη τρεις παίκτες.

Ο Τούρκος τεχνικός λοιπόν ήθελε να προσθέσει ποιότητα και η απόκτηση του Ομέρ Γιουρτσεβέν δείχνει πως θα δώσει ανάσες στον Ματίας Λεσόρ, ο οποίος έπαιζε στα "κόκκινα" όλη την προηγούμενη περίοδο. Κι εκεί που όλα έδειχναν πως οι μεταγραφές θα σταματήσουν εκεί, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έκανε το δικό του... δώρο στον Αταμάν.

Έφερε στην ομάδα τον Τσεντί Οσμάν που μετά από έξι χρόνια παρουσίας στο ΝΒΑ πήρε στις αποσκευές του τις εμπειρίες που αποκόμισε δίπλα στον Γκρεγκ Πόποβιτς και επέστρεψε με μοναδικό στόχο την κατάκτηση του όγδοου αστεριού με το τριφύλλι στο στήθος. 

Η επιστροφή του Βεζένκοφ και το "δώρο" των Αγγελόπουλων με τον Φουρνιέ 

Κάπου εκεί οι "ερυθρόλευκοι" αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις επιστροφές στην ομάδα, με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ να ήταν ο πρώτος που πήρε το αεροπλάνο για τον Πειραιά, μετά από μία όχι τόσο καλή πορεία στη Φενερμπαχτσέ την προηγούμενη διετία. Η επιθυμία των οπαδών του Ολυμπιακού ήταν μία... να γυρίσει πίσω στην ομάδα ο Σάσα Βεζένκοφ.

Ο Βούλγαρος φόργουορντ έκανε το ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά δεν πήγαν τα πράγματα όπως θα περίμενε γι' αυτό κίνησε γη και ουρανό για να επιστρέψει στο σύλλογο που λατρεύτηκε όσο λίγοι τις προηγούμενες σεζόν.

Η περίπτωση του ήταν πολύ δύσκολη, αλλά από τη μία η υπέρβαση των αδελφών Αγγελόπουλων και από την άλλη η κίνηση του να αρνηθεί το εγγυημένο συμβόλαιο που του πρόσφεραν οι Τορόντο Ράπτορς, έκαναν τα πράγματα ευκολότερα και ο Σάσα... αγκυροβόλησε ξανά στο λιμάνι της καρδιάς του. 
Οι Πειραιώτες δε σταμάτησαν εκεί όμως και "έκλεψαν" από τον Παναθηναϊκό AKTOR τον Λούκα Βιλντόζα, έναν παίκτη που δεν εμπιστεύτηκε ποτέ ο Αταμάν και έχει πλέον το δικό του κίνητρο για να πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής και να δείξει την πραγματική αξία του.

Το... γλυκό όμως δεν είχε σερβιριστεί ακόμη από τους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός, οι οποίοι ήθελαν να κάνουν μία... έκπληξη στους φιλάθλους για τα 100 χρόνια του συλλόγου και το πραγματοποίησαν με άκρως εντυπωσιακό τρόπο, φέρνοντας στην ομάδα τον Εβάν Φουρνιέ.

Τον Γάλλο "ρομαντικό" σούπερ σταρ ο οποίος μετά το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού επέστρεψε στην Ευρώπη για να φορέσει την ερυθρόλευκη φανέλα, όπως είχε υποσχεθεί δύο χρόνια πριν. Οι κινήσεις αυτές έκαναν τους οπαδούς των δύο "αιωνίων" να περιμένουν τις πρώτες μάχες, με το Super Cup της Ρόδου να είναι "λογικά" το πρώτο τους ραντεβού.

Η εξίσωση των γκαρντ και η χημεία που πρέπει να βρεθεί

Η υπεροπλία του Παναθηναϊκού AKTOR στα γκαρντ είναι αξιοθαύμαστη, με την προσθήκη του Λορέντζο Μπράουν να δένει τέλεια με την τριάδα των Τζέριαν Γκραντ, Κέντρικ Ναν και φυσικά του αρχηγού, Κώστα Σλούκα.

Ο 35χρονος γκαρντ θα μπορέσει να βγάλει από πάνω του το άγχος της δημιουργίας, έχοντας δίπλα του τον Ισπανό "μαέστρο", ενώ οι δύο Αμερικάνοι έδειξαν την προηγούμενη χρονιά πως ο ένας μπορεί να συμπληρώσει τον άλλον στα... κενά που μπορεί να έχουν στο παιχνίδι τους.

Μπορεί να μην έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αγωνιστούν όλοι μαζί λόγω τραυματισμών αλλά και έλλειψης προετοιμασίας, αλλά σίγουρα η μεταγραφή του Μπράουν στη θέση του Βιλντόζα στο "πράσινο" ρόστερ μόνο σαν αναβάθμιση μπορεί να λογιστεί.

Η χημεία θα παίξει σημαντικό ρόλο, με τον Εργκίν Αταμάν να πρέπει να χωρίσει τοσο τον χρόνο για να μην υπάρχουν "γκρίνιες" όσο και τις ευθύνες μέσα στο παρκέ για τους τέσσερις σταρ της περιφέρειάς του. 
Στην αντίπερα όχθη, ο Ολυμπιακός με τον ερχομό του Ντόρσεϊ ουσιαστικά αντικατέστησε τον Κάνααν που είχε τα σκαμπανεβάσματά του στο σκοράρισμα, ενώ πρόσθεσε ακόμη ένα όπλο στα σουτ έξω από τα 6,75 με τον Βιλντόζα να νιώθει έτοιμος να προσφέρει τόσο σε σκοράρισμα όσο και σε δημιουργία.

Ο Τόμας Γουόκαπ για ακόμη ένα καλοκαίρι δεν ξεκουράστηκε και δείχνει πως βρίσκεται εκτός ρυθμού, την ώρα που ο Νάιτζελ Γουίλιαμς - Γκος ξεκίνησε ξανά(!) με ενοχλήσεις, έχοντας ως αποτέλεσμα να χάσει ένα βασικό μέρος της προετοιμασίας της ομάδας.

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης φαίνεται να βρίσκεται εκτός ροτέισον μαζί με τον Ναζ Μήτρου - Λονγκ, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να έχει δείξει πολλάκις στο παρελθόν την αδυναμία που έχει στον Σακίλ ΜακΚίσικ, ο οποίος μπορεί να είναι ξανά καταλυτικός σε μεγάλα παιχνίδια.

Last but not least, που λένε και οι Αμερικάνοι, με τον Έβανς να επιστρέφει μόνο όταν νιώσει έτοιμο το σώμα του, καθώς θέλει προσοχή η περίπτωση του μετά από έναν τέτοιο τραυματισμό.
Σε αντίθεση με άλλες χρονιές οι δύο "αιώνιοι" δείχνουν να έχουν λυμένο το πρόβλημα στους φόργουορντ με τον μεν Ολυμπιακό να βάζει στο ρόστερ του τόσο τον Σάσα Βεζένκοφ όσο και τον Εβάν Φουρνιέ, ενώ ο Παναθηναϊκός AKTOR που δεν χρειαζόταν κάποια ιδιαίτερη ενίσχυση, πρόσθεσε ποιότητα με τον Τσεντί Οσμάν.

Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν επιτέλους έναν παίκτη για να πλαισιώσει τον Κώστα Παπανικολάου, που πρόσφερε τα μέγιστα τόσο στο 3 όσο και στο 4 ενώ έγινε αρκετή συζήτηση για τη φυγή του Φιλίπ Πετρούσεφ - λόγω της επιστροφής του Σάσα - αλλά κάτι τέτοιο αποκλείστηκε με τους πρώτους τραυματισμούς να κάνουν την εμφάνιση τους
Βλέποντας την άλλη όψη του νομίσματος, το "τριφύλλι" έχει μοιράσει το χρόνο σε Μήτογλου και Χουάντσο Ερναγκόμεθ, με τον Έλληνα ψηλό να βοηθάει ανά διαστήματα και στη θέση "5", ενώ δίπλα στον εξαιρετικό πέρσι, Μάριους Γκριγκόνις, ήρθε η πινελιά από το NBA που αν καταφέρει και βρει ρυθμό αλλά και το ρόλο του στην ομάδα τότε θα αποδειχθεί... λίρα εκατό.

Ο Οσμάν έχει την ευχέρεια να απειλήσει με διάφορους τρόπους το αντίπαλο καλάθι, θυμίζοντας αρκετά τον Ιωάννη Παπαπέτρου, ο οποίος με το ανέβασμα της απόδοσης του στο φινάλε της προηγούμενης σεζόν ήταν από τους παίκτες που έγιναν αναντικατάστατοι στα χέρια του Αταμάν

Οι "εύθραυστοι σέντερ" του Ολυμπιακού και η ενίσχυση του Παναθηναϊκού AKTOR 

Κοιτάζοντας στην Αθήνα και τον Παναθηναϊκό AKTOR τα πράγματα ήταν από την αρχή διαφορετικά, με τον Ματίας Λεσόρ να έρχεται... φουριόζος από μία απίστευτη σεζόν με τη φανέλα της Παρτιζάν και να παίρνει "σβάρνα" ό,τι βρέθηκε στο διάβα του.

Ο προπονητής των πρωταθλητών Ευρώπης είχε σε δεύτερη μοίρα τον Κώστα Αντετοκούνμπο και σε... τρίτη τον Όλεγκ Μπαλτσερόφσκι, ο οποίος βέβαια έχει κατακτήσει μέσα σε πέντε μήνες, τέσσερα τρόπαια! Γι' αυτό προστέθηκε στο ρόστερ ο Γιουρτσεβέν, ο οποίος έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και μπορεί να δημιουργήσει σκορ από μακρινή απόσταση
Οι δύο «αιώνιοι» βρίσκονται στην κορυφή της κούρσας για την κατάκτηση της Εuroleague και είναι μία μεγάλη ευκαιρία να δούμε για πρώτη φορά έναν ελληνικό τελικό. Αν όχι φέτος, τότε πότε;


Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην "Απογευματινή του Σαββάτου"