Όταν μια ομάδα δοκιμάζει το χαρακτήρα και την αυτοπεποίθησή της σε περιόδους που τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά, συνήθως οι προπονητές αναζητούν... σανίδα σωτηρίας στους πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές των ομάδων τους. Το απόγευμα της Κυριακής στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έπραξε το ακριβώς αντίθετο! 

Σε ένα παιχνίδι που ο Ολυμπιακός "καιγόταν" για βαθμούς και η μπάλα... ζεμάταγε, ο Βάσκος τεχνικός στράφηκε στο χρυσάφι της Ακαδημίας των εγκαταστάσεων του Ρέντη για να ανακαλύψει το "χρυσό" τρίποντο που χρειαζόταν. Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά πέντε παίκτες που γαλουχήθηκαν στα τμήματα υποδομής των "ερυθρόλευκων" την τελευταία δεκαετία, βρίσκονταν στο αρχικό σχήμα των γηπεδούχων, στην αναμέτρηση με τον Ατρόμητο για την 6η αγωνιστική της Super League. 

Πέντε "απόφοιτοι" της Ακαδημίας στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού

Γιατί δίπλα στις "παλιοσειρές", πλέον, τον Τζολάκη και τον Ρέτσο, υπήρχαν στο αρχικό σχήμα ο 22χρονος Απόστολος Αποστολόπουλος, και δύο 17χρονα παιδιά, ο Θανάσης Κωστούλας και ο Χρήστος Μουζακίτης. Συνολικά ο Μεντιλίμπαρ πραγματοποίησε εφτά αλλαγές στην ενδεκάδα σε σχέση με το παιχνίδι με τη Λιόν και το ίδιο το ποδόσφαιρο ήρθε να δικαιώσει και την επιλογή του και το θάρρος του! 

mouzakitis_olympiakos_atromitos_super_league

Στην εκκίνηση μιας εξαιρετικά απαιτητικής εβδομάδας που περιλαμβάνει αναμετρήσεις με την Μπράγκα (για τη 2η αγωνιστική της League Phase του Europa League, το βράδυ της Πέμπτης, 19.45) και με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ την επόμενη Κυριακή, η νίκη επί του εξαιρετικού Ατρόμητου του Πάμπλο Γκαρσία (η οποία ήρθε τελικά με "καθαρό" 2-0) έμοιαζε με απαραίτητο ηρεμιστικό μετά τα τελευταία αποτελέσματα, αλλά και συνολικά την εξαιρετικά μέτρια εικόνα των κατόχων του Conference League στην εκκίνηση της σεζόν. 

Τι είδαμε από τους "μικρούς" του Ολυμπιακού στο χορτάρι

Τι είδαμε από τους "μικρούς"; Ο Κωστούλας ήταν μια διαρκής πηγή κινδύνου για την εστία των φιλοξενούμενων και με την υψηλή τεχνική του, αλλά και τη διαρκή του πίεση στους αντίπαλους αμυντικούς, κέρδισε δικαιολογημένα το χειροκρότημα της εξεδρας. 

Ο Μουζακίτης πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην "ερυθρόλευκη" ενδεκάδα με... αέρα 35χρονου. Ώριμος, ψύχραιμος, με εξαιρετικές μεταβιβάσεις προς τους επιθετικούς, "γλύκανε" σε μεγάλο βαθμό με τις εμπνεύσεις του τη μεσαία γραμμή των Πειραιωτών και δεδομένα βάζει σκέψεις στον Μεντιλίμπαρ και για τα επόμενα παιχνίδια. 

Ο Αποστολόπουλος ήταν σαφώς πιο επιθετικός από τον Ορτέγκα και παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε κάποια προβλήματα απέναντι στον Μπάκου, δεν εκτέθηκε από τον Γερμανό, παίζοντας σαφώς πιο έξυπνα από τον Αργεντινό βασικό ακραίο μπακ του Ολυμπιακού. Σε μια φάση που πήγε να εκτεθεί, τράβηξε από τη φανέλα τον αντίπαλό του, τον σταμάτησε στο χώρο του κέντρου και προστάτευσε τόσο την ομάδα του, όσο και τον εαυτό του. Κάτι που, για παράδειγμα, ο Ορτέγκα δεν είχε πράξει στο "Κλεάνθης Βικελίδης" στη φάση του πρώτου γκολ του Άρη. 

Η γκάφα του Χουτεσιώτη και το πέναλτι στον Βέλντε

Παρά το γεγονός, όμως, ότι ο Ολυμπιακός ήταν σαφώς πιο ενεργητικός επιθετικά, δυσκολευόταν να δημιουργήσει "καθαρές" ευκαιρίες μπροστά από την εστία του Χουτεσιώτη, με τον Έλληνα πορτιέρο να αντιδρά αποτελεσματικά τόσο στο 5' σε κεφαλιά του Κωστούλα, όσο και 26' σε κοντινό σουτ του Ροντινέι. Ο τερματοφύλακας του Ατρόμητου, όμως, έμελλε να είναι και μοιραίος παίκτης για την ομάδα του, καθώς ένα δικό του λάθος επέτρεψε στους "ερυθρόλευκους" να προηγηθούν στο σκορ πριν από την ανάπαυλα των δύο ημιχρόνων. 

Στο 36' μετά από άτσαλο διώξιμο του Μπρόνσον, η μπάλα πήρε μεγάλο ύψος, ο Χουτεσιώτης επιχείρησε εξαιρετικά ριψοκίνδυνη έξοδο μακριά από τη μικρή του περιοχή και αντί να τη βρει με τις γροθιές του "γκρέμισε" τον Βέλντε. Ο Παπαπέτρου καταλόγισε το εμφανέστατο πέναλτι και ο Ροντινέι με υποδειγματική εκτέλεση διαμόρφωσε το 1-0. 

xoutesiotis_penalti_olympiakos_atromitos_super_league

O... εξτρέμ Ροντινέι και το δίδυμο με τον Κοστίνια

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της αναμέτρησης, από τακτικής άποψης, ήταν η επιλογή του Μεντιλίμπαρ να χρησιμοποιήσει σε ρόλο δεξιού ακραίου επιθετικού τον Ροντινέι, έχοντας στην πλάτη του τον Κοστίνια. 

Και είναι μια ιδέα που δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και σε επόμενα παιχνίδια του Ολυμπιακού και στην Ευρώπη, γιατί ο μεν Βραζιλιάνος ήταν εξαιρετικός στα καθήκοντά του (έχοντας μάλιστα και δοκάρι σε απίθανο σουτ στο 53' μετά από κεφαλιά του Κωστούλα), ο δε Πορτογάλος πιστοποίησε ότι είναι μάλλον μια υποτιμημένη μεταγραφή για τους Πειραιώτες. 

Όχι μόνο κέρδισε τις περισσότερες "μάχες" αμυντικά απέναντι στον Ουάρντα, αλλά ήταν εξαιρετικά δραστήριος και επιθετικά, καθώς έφτασε δύο φορές κοντά στο γκολ με δυνατά σουτ (ένα στο 60' από το ύψος της περιοχής που απέκρουσε εντυπωσιακά στη γωνία του ο Χουτεσιώτης και ένα στο 68' από μακρινή απόσταση με την μπάλα να βρίσκει και το οριζόντιο δοκάρι). 

Βέβαια, ούτε ο Κοστίνια, ούτε ο Ροντινέι κατάφεραν να "κλέψουν" τον τίτλο του MVP από τον Χρήστο Μουζακίτη. Η "μαγική" ασίστ του, μάλιστα στο ασύλληπτο γκολ του Ελ Κααμπί στο 74' (όταν ο Μαροκινός... άδειασε τον Μπρόνσον με απίθανη προσποίηση και "εκτέλεσε" τον Χουτεσιώτη) έμελλε να αποδειχτεί σε... κερασάκι της απολαυστικής παράστασης που προσέφερε στους φίλους του Ολυμπιακού.  

Έλειψε πολύ ο Καρλίτος από τον Ατρόμητο

Όσο κι αν ο Ατρόμητος πάλεψε να εκμεταλλευτεί τη δεδομένη πίεση στις πλάτες των παικτών του Ολυμπιακού, δεν κατάφερε να βρει τις επιθετικές λύσεις που χρειαζόταν για να απειλήσει την εστία των γηπεδούχων, "πληρώνοντας" σε μεγάλο βαθμό την απουσία του Καρλίτος. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η καλύτερη στιγμή των "κυανόλευκων" στα "ερυθρόλευκα" καρέ, ήρθε στο 79' μετά το 2-0 των Πειραιωτών, όταν ο Τζολάκης επενέβη σωτήρια σε κοντινό "κεραυνό" του Γιουμπιτάνα. 

Οι φιλοξενούμενοι, μάλιστα, έπρεπε να έχουν τελειώσει με δέκα παίκτες την αναμέτρηση, καθώς ο Παπαπέτρου χαρίστηκε στον Μπρόνσον ο οποίος "ψαλίδισε" τα πόδια του Γουίλιαν και παρότι η φάση εξετάστηκε από το VAR, ο Έλληνας ρέφερι δεν συμμερίστηκε την ένσταση του Φωτιά. 

Ολυμπιακός: Τζολάκης, Κοστίνια, Ρέτσος, Κάρμο, Αποστολόπουλος (69' Ορτέγκα), Στάμενιτς (61' Έσε), Μουζακίτης, Ολιβέιρα (61' Τσικίνιο), Ροντινέι, Βέλντε (46' Γουίλιαν), Κωστούλας (69' Ελ Κααμπί). 
Ατρόμητος: Χουτεσιώτης, Κίνι, Μανσούρ, Μπρόνσον, Αθανασίου, Γκονζάλες (82' Κολοσκάμης), Τσιγγάρας (71' Μίχορλ), Ουεντραόγκο, Μπάκου, Ουάρντα, Φαν Φέερτ.