Μια σπουδαία φυσιογνωμία του παγκόσμιου μπάσκετ και ένας από τους πιο σεβάσμιους παλαιμάχους του NBA, ο Ντικέμπε Μουτόμπο, πέθανε στην ηλικία των 58 από καρκίνο του εγκεφάλου. Ο Αφρικανός αφήνει πίσω του τη σύζυγό του, Ρόουζ, και τα επτά παιδιά τους, εκ των οποίων τέσσερα ανίψια, τα οποία η οικογένεια υιοθέτησε. Ο θρήνος για τον Κονγκολέζο είναι πάνδημος, καθώς ο Μουτόμπο δεν ήταν απλώς ένας αθλητής με πορεία 18 ετών στο NBA και με πολύ ξεχωριστές στιγμές, αλλά και ένας παγκόσμιος πρέσβης του μπάσκετ. 




Ο Μουτόμπο ταξίδευε ώστε να διαδίδει το παιχνίδι σε χώρες του πλανήτη που δεν το είχαν ή το έχουν περί πολλού. Στο παρκέ, ήταν ένας πραγματικός γίγαντας, που υπερασπιζόταν με τρομερή επιτυχία το καλάθι της ομάδας του. Για την προσφορά του ως αθλητή, άλλωστε, μπήκε στο Hall of Fame το 2015, ενώ πολλοί ψηλοί του NBA, που ήθελαν να βελτιώσουν την αντίληψή τους στην άμυνα, τον προσκαλούσαν για να δουλεύουν... μαζί. 

Επιπλέον, ανήκει σε εκείνη τη σπάνια κατηγορία παικτών που έχουν δει δύο ομάδες να αποσύρουν τις φανέλες τους. Ο Μουτόμπο, που είναι δεύτερος στην Ιστορία του NBA σε κοψίματα, με 2,8 ανά παιχνίδι, είδε τη φανέλα με το νούμερο 55 να αποσύρουν τόσο οι Ντένβερ Νάγκετς όσο και οι Χιούστον Ρόκετς. 

NBA: Το αναγνωρισμένο... δάχτυλο 

Ο Μουτόμπο υπήρξε εξαιρετικός αμυντικός, ουδεμία υπερβολή υπάρχει στο να ειπωθεί ότι ήταν από τους κορυφαίους στην Ιστορία του παιχνιδιού. Γεννημένος στις 25 Ιουνίου 1966 στην Κινσάσα του Κονγκό, ήταν ένας... τυπικός Αφρικανός. Δεν είχε πιάσει την μπάλα του μπάσκετ ως τα 16, αλλά όταν το έκανε ήταν αδύνατον να παραγνωριστεί. 

Έφτασε στο κολέγιο του Τζορτζτάουν το 1988, μέσω υποτροφίας για Παγκόσμια Πρόοδο, που έδιναν οι ΗΠΑ και με το θρυλικό Τζον Τόμπσον πάνω από το κεφάλι του, εξελίχθηκε σε αμυντικό περιωπής και τίμιο επιθετικό. Ήταν ο κορυφαίος αμυντικός της Ανατολής το 1990 και το 1991. Με τον Αλόνζο Μόρνινγκ είχαν φτιάξει ένα δίδυμο που του είχαν δώσει το παρατσούκλι "Η σειρά της απόρριψης", καθώς έκοβαν ό,τι αποπειράτο να περάσει από το διάβα τους.

Ο Μουτόμπο, πτυχιούχος Γλωσσολογίας και Διπλωματίας, έγινε ντραφτ το 1991 από τους Ντένβερ Νάγκετς. Μάλιστα, ως ρούκι πέτυχε επίσης κάτι σπάνιο, αφού έπαιξε σε All Star Game, ένα από τα οκτώ συνολικά, την πρώτη χρονιά του. Μάλιστα, είχε 16,6 πόντους ανά μέσο όρο, 12,3 ριμπάουντ και σχεδόν τρία μπλοκ ανά παιχνίδι. 




Το 1994 ήταν ο πυλώνας ενός ιστορικού κατορθώματος που πέτυχαν οι Νάγκετς. Μπήκαν στα playoffs... ασθμαίνοντας, με ρεκόρ 42-40, ωστόσο έγιναν το πρώτο νούμερο 8 στην Ιστορία που απέκλεισε το νούμερο 1, δηλαδή τους Σιάτλ Σόνικς των Σον Κεμπ και Γκάρι Πέιτον.

Ο Μουτόμπο έφυγε για την Ατλάντα το 1996, αφού πρώτα είχε... εγκαθιδρύσει το δάχτυλο. Όταν ο επιθετικός προσπαθούσε να σκοράρει και εκείνος τον έκοβε, έκανε τη χαρακτηριστική χειρονομία άρνησης με το δείκτη του δεξιού χεριού. Εξαιτίας του, μάλιστα, αυτή η χειρονομία αργότερα απαγορεύτηκε.




Υπήρχαν περιπτώσεις, όπως η άνωθεν, που το έκανε... ενώ έκοβε το σουτ. 

Ντικέμπε Μουτόμπο: Η... βεντέτα με τον Μάικλ Τζόρνταν

Ο Μουτόμπο δεν πήρε ποτέ το δαχτυλίδι του πρωταθλητή, ενώ σε τελικούς του NBA έπαιξε δύο φορές, μία το 2001 απέναντι στους Λέικερς (4-1) με συμπαίκτη στους Σίξερς τον Άλεν Άιβερσον και μία το 2003 με τους Νιου Τζέρσεϊ Νετς, που ηττήθηκαν 4-2 από τους Σαν Αντόνιο Σπερς. 

Φυσικά, η ιστορία που έχει αποτυπωθεί περισσότερο στις ΗΠΑ, είναι εκείνη με τον Μάικλ Τζόρνταν. Ο Μουτόμπο άνοιξε την... κάνουλα στα αποδυτήρια, πριν το All Star Game του 1997, ισχυριζόμενος, ενώπιον του Τζόρνταν, ότι δεν έχει καρφώσει ποτέ στο πρόσωπό του. Ο Τζόρνταν το έκανε και μετά... κούνησε το δάχτυλο. 




Ο Μουτόμπο σταμάτησε το 2009, αφού έπαιξε και στους Νιου Γιορκ Νικς (2003-04) και στους Χιούστον Ρόκετς (2004-09). Ήταν τέσσερις φορές (1995, 1997, 1998, 2001) κορυφαίος αμυντικός της χρονιάς, ενώ τρεις (1997, 1998 και 2001) μπήκε στην καλύτερη αμυντική πεντάδα. Ψηφίστηκε στη δεύτερη ομάδα του NBA το 2001 και στην τρίτη το 1998 και το 2002. Μπήκε στην καλύτερη πεντάδα των ρούκι το 1992. 

Έπαιξε σε 1.196 παιχνίδια του NBA και τελείωσε με 9,8 πόντους, 10,3 ριμπάουντ και 2,8 κοψίματα ανά μέσο όρο.