Ήταν απόλυτα αναμενόμενο να ολοκληρωθεί ο Σεπτέμβριος με την ΑΕΚ να απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής στο πρωτάθλημα της Super League. Αυτό που δεν ήταν προβλέψιμο – βάσει προγράμματος – είναι ότι η "Ένωση" απέχει μόλις ένα βαθμό από τους διώκτες της, καθώς το μονοπάτι των πρώτων έξι αγωνιστικών της επέτρεπε να πανηγυρίσει το απόλυτο των 18 βαθμών.

Υπό μία έννοια, λοιπόν, οι "κιτρινόμαυροι" του Ματίας Αλμέιδα δικαιούνται να αισθάνονται απόλυτα ικανοποιημένοι με την πρωτιά τους στο συγκεκριμένο σημείο της σεζόν, από την άλλη μάλλον θα πρέπει να… χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο που δεν έχουν εκμεταλλευτεί όσο έπρεπε τις δεδομένες "ανορθογραφίες" που εμφανίζουν ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4j2i6jpefb5)

Κλειδί της μάχης του τίτλου στη Super League η "πολυτέλεια" της ΑΕΚ

Κι αυτό είναι ένα σημείο-κλειδί στη φετινή εξαιρετικά ρευστή μάχη για τη στέψη του πρωταθλητή: Κατά πόσο η μοναδική διεκδικήτρια που δεν κουβαλά έξτρα πνευματική και σωματική κόπωση από ευρωπαϊκά ταξίδια, θα μπορέσει να "επενδύσει" βαθμολογικά στο συγκεκριμένο πλεονέκτημα, προκειμένου να εισέλθει στα playoffs με σημαντικό χάντικαπ έναντι των άλλων τριών επίδοξων πρωταθλητών.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο βαθμολογικό προβάδισμα του πρωτοπόρου της κανονικής περιόδου θα μπορεί να χαρακτηριστεί ως "ασφαλείας", μιας και δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία πάνω στα οποία θα μπορεί να βασιστεί το οποιοδήποτε πόρισμα. Με δεδομένο ότι θα παρακολουθήσουμε πρώτη φορά playoffs για τον τίτλο μόνο με τέσσερις (και όχι με έξι) συμμετέχοντες, είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε πόσο μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί για μια ομάδα πιθανό προβάδισμα 5 ή 6 βαθμών από την κανονική περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ΑΕΚ έχει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιανουαρίου όταν και θα ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στη League Phase του Europa League ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός (ο Παναθηναϊκός θα το έχει πράξει στο Conference στις 18/12).

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4j2i6jpefb5)

Η πολυτέλεια του Αλμέιδα έναντι Λουτσέσκου, Μεντιλίμπαρ, Αλόνσο

Όσο κι αν ήθελαν να το αποφύγουν Λουτσέσκου, Μεντιλίμπαρ και Αλόνσο είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν τις ενδεκάδες τους σε εκτεταμένο ροτέισον και παράλληλα να αναζητούν λύσεις σε ποδοσφαιριστές που θα έρχονται από τα… βάθη του πάγκου τους.

Σκεφτείτε για παράδειγμα τις δυσκολίες που θα κληθεί να διαχειριστεί το βράδυ της προσεχούς Κυριακής ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, όντας υποχρεωμένος να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες ενός ντέρμπι "αιωνίων" στον επίλογο ενός δεκαημέρου-φωτιά με παιχνίδια κάθε τρεις μέρες και απέναντι σε εξαιρετικά δύσκολους αντιπάλους (Λιόν, Ατρόμητο, Μπράγκα, Παναθηναϊκό).

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Ραζβάν Λουτσέσκου ο οποίος μέχρι τη διακοπή έχει να διαχειριστεί μια λίγο πιο βατή, αλλά εξίσου απαιτητική (σε επίπεδο αναγκαιότητας νικών) τετράδα διαδοχικών αγώνων με Γαλατασαράι, Άρη, Στεάουα Βουκουρεστίου, Λεβαδειακό.  

Ο Ματίας Αλμέιδα δεν έχει τέτοιους μπελάδες. Έχει το χρόνο να προετοιμάζει τα δικά του παιχνίδια για μια ολόκληρη εβδομάδα. Διαθέτει την πολυτέλεια να έχει στα αποδυτήριά του ποδοσφαιριστές που είναι αποκλειστικά προσηλωμένοι σε μία διοργάνωση. Ναι, προφανώς και η αποκλεισμός-σοκ από τη Νόα άνοιξε καλοκαιριάτικα σοβαρές "ψυχολογικές πληγές" στον οργανισμό της ΑΕΚ, πλην όμως, ο Αύγουστος μοιάζει πλέον μακρινός.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι τόσο ο Ολυμπιακός με τον ΠΑΟΚ στο Europa League, όσο και ο Παναθηναϊκός στο Conference μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να έχουν τεθεί εκτός διεκδίκησης πρόκρισης μέχρι την τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης (σ.σ. χρειάζεται να τερματίσουν 24οι για να βρεθούν στα νοκ άουτ), οι ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις θα απορροφούν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους.

Βλέπετε, οι ζημιές εντός συνόρων διορθώνονται και την Άνοιξη, στην Ευρώπη ενδεχομένως όχι, καθώς με το νέο format όσο πιο χαμηλά βρεθείς στη βαθμολογία, τόσο πιο δύσκολο μονοπάτι θα κληθείς να ξεπεράσεις στα νοκ άουτ.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".