Ακόμη μία χρονιά η Basket League θα είναι πρωτάθλημα δύο... ταχυτήτων ή τα πράγματα μπορούν ν' αλλάξουν; Τόσο ο Παναθηναϊκός AKTOR τόσο ο Ολυμπιακός έχουν δημιουργήσει τρομακτικά σύνολα που τους χρίζουν φαβορί όχι μόνο για τους τίτλους στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Παναθηναϊκός AKTOR και Ολυμπιακός τα φαβορί στη Basket League

Οι πρωταθλητές "πράσινοι" κατάφεραν να διατηρήσουν τον κορμό τους με την παραμονή τόσο του Κέντρικ Ναν όσο και του Μάριους Γκριγκόνις που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην περσινή επιτυχία τους.

Φρόντισαν δε να ενισχυθούν με εξαιρετικούς παίκτες όπως οι Λορέντζο Μπράουν, Ομέρ Γιουρτσεβέν και Τσεντί Οσμάν, με μοναδικό στόχο το back to back που θα τους διατηρήσει στην κορυφή.

Ξεκινάνε ως φαβορί, λόγω της χημείας που υπάρχει στην ομάδα, με τον Εργκίν Αταμάν να σχολιάζει στο Super Cup πως θέλει να πραγματοποιήσει ότι και πέρσι, να σηκώσει δηλαδή το τρόπαιο τόσο του πρωταθλητή στη Basket League, όσο και στη Euroleague

Η "μάχη" της τετράδας και της παραμονής στη Basket League

Από εκεί και πέρα, δυνατό σύνολο έδειξε πως θα έχει και τη νέα σεζόν το Περιστέρι, το οποίο αφού κοίταξε στα μάτια τον νικητή του Super Cup, Ολυμπιακό, κατάφερε να επιστρέψει και να κάνει την ανατροπή απέναντι στον Άρη. Μπορεί να έφυγε από την τεχνική ηγεσία ο Βασίλης Σπανούλης, αλλά ο Γιώργος Λιμνιάτης δείχνει έτοιμος να συνεχίσει ό,τι είχε αρχίσει.

Οι "κίτρινοι" φρόντισαν να διατηρήσουν στο ρόστερ τους τον αναγεννημένο Βασίλη Τολιόπουλο που δείχνει να έχει βρει την "Ιθάκη" του, αλλά θα χρειαστεί να κάνει μία ακόμη υπέρβαση για να βρεθεί στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος, μιας και οι ομάδες από κάτω του ενισχύθηκαν για τα καλά. 
Η ΑΕΚ κοίταξε να επιστρέψει στην... ασφάλεια του Ντράγκαν Σάκοτα, ο οποίος θα κοιτάξει από τη θέση του προπονητή να διορθώσει τα κακώς κείμενα των προηγούμενων χρόνων, έχοντας ως κινητήριους μοχλούς στη νέα εποχή τους Χάντερ Χέιλ και Πρέντις Χαμπ που ξεκίνησαν ήδη τη σεζόν με το πόδι πατημένο στο γκάζι.

Ο ΠΑΟΚ με τη σειρά του ρίσκαρε και περιμένει να δικαιωθεί με την επιλογή του Μάσιμο Καντσελέρι. Άλλαξε ριζικά το ρόστερ και η πρώτη εικόνα των αγώνων είναι θετική, δείχνοντας πως βρίσκει σιγά σιγά το δρόμο του.

Προς... Πελοπόννησο μεριά, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου έμεινε στον Προμηθέα Πατρών και δημιούργησε ένα σύνολο που μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Η επιστροφή του Μιχάλη Λούντζη με τεράστιες εμπειρίες από τον Πειραιά και η ενίσχυση με παίκτες όπως ο Κένι Γουίλιαμς και ο Ντάριους Πέρι μπορούν να του δώσουν λύσεις σε κρίσιμα σημεία των αγώνων.

Ο Κολοσσός H Hotels από την άλλη, έχει πλέον τον Γιώργο Σιγάλα στον πάγκο του κι αναμένεται να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος, καθώς προέκυψαν αρκετές αλλαγές στην ομάδα.

Τόσο η Καρδίτσα όσο και το Λαύριο έκαναν τις προσθήκες τους, κοιτάζοντας την εύκολη παραμονή στην κατηγορία, μιας και το Μαρούσι μαζί με τον νεοφώτιστο Πανιώνιο έχουν και το ρόστερ αλλά και την εμπειρία να χτυπήσουν ακόμη και οκτάδα.

Το ελληνικό μπάσκετ βρίσκεται σε τεράστια άνθιση άλλωστε, με 9(!) ομάδες να βρίσκονται σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πλέον όλοι μπορούν να έχουν ελπίδα για το... όνειρο!

Το νέο σύστημα διεξαγωγής της Basket League έχει... Play - in 

Αναφορικά με το σύστημα διεξαγωγής της Basket League αλλάζει και προσαρμόζεται στα δεδομένα της νέας εποχής και μοιάζουν πολύ μ' εκείνα της Euroleague. Οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης πήραν την απόφαση μετά την... αποτυχημένη περσινή διαδικασία ν' αποσύρουν τον τρίτο γύρο που επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τους παίκτες.

Επιλέχθηκε η είσοδος των Play - in με τη μορφή που υπάρχει και στο ευρωπαϊκό σύστημα. Μ' αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στις ομάδες που θα τερματίσουν στην ένατη και τη δέκατη θέση αντίστοιχα να διεκδικήσουν τη δυνατότητα να μπουν στα Playoffs.

Πιο συγκεκριμένα, σε μονές αναμετρήσεις με γηπεδούχο την ομάδα με την υψηλότερη βαθμολογία στην κανονική διάρκεια, ο νικητής του 7-8 καταλαμβάνει την έβδομη θέση, ενώ ο ηττημένος του 9-10 καταλαμβάνει τη δέκατη θέση. Αντίστοιχα εκείνος που θα χάσει τον αγώνα 7-8 και ο νικητής του παιχνιδιού 9-10, θ' αναμετρηθούν με τον κερδισμένο θα καταλάβει την όγδοη θέση
Οι αλλαγές δεν σταματούν εκεί, καθώς οι ομάδες που δεν θα καταφέρουν να μπουν στα Playoffs, θ' αγωνιστούν στα Playouts μαζί με τους συλλόγους που θα τερματίσουν στην 11η και την 12η θέση. Θα αγωνιστούν σε διπλές αναμετρήσεις, μεταφέροντας ταυτόχρονα την ήδη υπάρχουσα βαθμολογία που είχαν στη κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Οι τρεις "πρώτες" ομάδες θα συνεχίσουν να αγωνίζονται και τη νέα χρονιά στη Basket League και η τελευταία θα υποβιβαστεί στην Α2 κατηγορία. Στα προημιτελικά δεν θα υπάρξει καμία διαφοροποίηση, με τις ομάδες που θα αποκλειστούν να αγωνίζονται σε αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 5-8 σε μονά παιχνίδια.

Όπως συνέβη και τις προηγούμενες σεζόν, για να προκριθεί κάποια στον τελικό θα πρέπει να φτάσει πρώτη στις δύο νίκες, ενώ οι ηττημένοι θα αναμετρηθούν σ' ένα παιχνίδι για την τρίτη προνομιούχο θέση. Ο πρωταθλητής θα αναδειχθεί στη σειρά των τελικών, όπου για να σηκώσει το τρόπαιο θα πρέπει να κερδίσει τον αντίπαλο του τρεις φορές. 

Η επιστροφή του Πανιωνίου και η προσπάθεια για εδραίωση στην πρώτη κατηγορία

Πρωτεργάτης της προσπάθειας για άνοδο ήταν ο Νίκος Γκίκας, με τον 33χρονο γκαρντ να παίρνει το "εισιτήριο" για την Εθνική Ελλάδος στους αγώνες των παραθύρων και αντί να επιλέξει μία ομάδα στην πρώτη κατηγορία, ήθελε να πρωταγωνιστήσει τον Πανιώνιο και να τον βοηθήσει να γυρίσει εκεί που ανήκει.

Μαζί με τον Μιλεντίγιεβιτς πήραν το μεγαλύτερο βάρος στις πλάτες τους και κατάφεραν έστω και την ύστατη στιγμή το στόχο τους. Ο "Ιστορικός" θα έχει στο πλευρό του κόσμου του, ο οποίος... διψάει για μεγάλες μάχες με το... άρωμα του παρελθόντος

Οι νέες προσθήκες παικτών και οι "Έλληνες" που άλλαξαν στρατόπεδο

Δεν έκαναν μόνο ο Παναθηναϊκός AKTOR και ο Ολυμπιακός ποιοτικές προσθήκες, με τις υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος να ψάχνουν παίκτες που θα μπορέσουν να τους δώσουν το κάτι παραπάνω.

Ένας απ' αυτούς που ξεχώρισαν στα πρώτα κιόλας παιχνίδια του Super Cup είναι ο Τζάστιν Πάτον, ο οποίος έδειξε από νωρίς πως μπορεί να προσφέρει τρομερή βοήθεια στην ομάδα του Γιώργο Λιμνιάτη κάτω από τη ρακέτα, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στους αντιπάλους του.

Αναφορικά με τους δύο Δικεφάλους ενισχύθηκαν αρκετά, με την ΑΕΚ ν' αλλάζει πράγματα και να περιμένει από τον Χαμπ να... πυροβολεί έξω από τα 6.75 και τον ΠΑΟΚ να ποντάρει στην επιλογή του Μάσιμο Καντσελέρι που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του συλλόγου και αναμένεται να φέρει άλλον αέρα.

Ο Άρης από την πλευρά του δείχνει πως θα στηριχθεί στα... κέφια του Ντέιβιντ Ντε Τζούλιους και στον ενθουσιασμό του Λευτέρη Μαντζούκα που αναμένεται να τραβήξουν το μεγαλύτερο "κουπί" επιθετικά