Το έχουμε το κουσούρι οι Έλληνες να προσπαθούμε να υποτιμήσουμε την επιτυχία ενός ανταγωνιστή μας. Όχι μόνο στον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο…
Αυτή η άτιμη φράση "μαγκιά σου ρε φίλε" δύσκολα βγαίνει από το στόμα μας! Έρχονται όμως τα ίδια τα γεγονότα να αποτυπώσουν με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο το μέγεθος ενός επιτεύγματος, όπως ήταν φυσικά η περσινή κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό.

Το βράδυ της Πέμπτης ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ συνειδητοποίησαν ότι στη φάση του League Phase ευρωπαϊκής διοργάνωσης δεν υπάρχουν ούτε "χωριά", ούτε "μπυραρίες", ούτε "καφενεία".

Μπορεί στην Ελλάδα να θεωρούμε ομάδες τύπου Μπόρατς ή Στεάουα του χεριού μας, αλλά η πραγματικότητα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη και ενίοτε αποδεικνύεται και άκρως επώδυνη! Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο στις διοργανώσεις της UEFA. Ιδιαίτερα στην εποχή του νέου format όπου μια ομάδα γνωρίζει ότι δύο νίκες ενδέχεται να τη στείλουν στα νοκ άουτ!

Και βέβαια, άπαντες, κατάλαβαν από το ξεκίνημα της ευρωπαϊκής σεζόν ότι η κατάκτηση ενός τροπαίου, συνιστά επίτευγμα επικών διαστάσεων, ακόμη κι αν πρόκειται για το Conference League, το λατρεμένο μας… Milko Cup!

Η Ευρώπη βολεύει περισσότερο το παιχνίδι του Ολυμπιακού

Τι είδαμε, όμως, συνολικά από τις τρεις ελληνικές ομάδες στη δεύτερη αγωνιστική της League Phase του UEFA Europa League και την πρεμιέρα της αντίστοιχης φάσης του Conference League.

Ο θρίαμβος του Ολυμπιακού επί της Μπράγκα, ήρθε απλά να πιστοποιήσει όσα επισημαίναμε τις προηγούμενες εβδομάδες όταν η… μουρμούρα περίσσευε στο λιμάνι. Τα ευρωπαϊκά παιχνίδια βολεύουν πολύ περισσότερο τις ομάδες που "χτίζει" ο Μεντιλίμπαρ σε σχέση με το "ταμπούρι" που αντιμετωπίζει από τους αντιπάλους του στο πρωτάθλημα της Super League. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που λατρεύει να βρίσκει χώρους, να "πνίγει" τον αντίπαλο με την πίεσή του.

Βρήκε μπόσικη και την Μπράγκα του Κάρλος Καρβαλιάλ (σ.σ. οι εμπνεύσεις του στο Καραϊσκάκη αποτέλεσαν βούτυρο στο ψωμί του Μεντιλίμπαρ) και ο κάτοχος του Conference League έφτασε σε μία νίκη που ενδεχομένως να του φανεί πολύτιμη στην εξίσωση του πλασαρίσματος στην πρώτη οκτάδα της βαθμολογίας και την απ’ ευθείας πρόκριση στους "16".

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4megpnyc0rl)

Γιατί, κακά τα ψέματα, αυτός είναι ο στόχος του Ολυμπιακού. Μέχρι στιγμής οι "ερυθρόλευκοι" βρίσκονται εντός προγράμματος: Ήττα στο Λιόν, νίκη (και μάλιστα έχοντας μπόνους τη σημαντική διαφορά στο σκορ) επί της Μπράγκα.

Μέχρι το επόμενο πολύ δύσκολο ταξίδι του στην Πορτογαλία και το "Ντραγκάο", οι Πειραιώτες έχουν μπροστά τους τέσσερα παιχνίδια που μόνο απαγορευτικά δεν φαντάζουν ακόμη και για την κατάκτηση 12 βαθμών. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά δεν μοιάζει και απίθανο. Μάλμε (εκτός), Ρέιντζερς (εντός), Στεάουα (εκτός), Τβέντε (εντός). Έχοντας… μαξιλαράκι ασφαλείας και το τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι με την Καραμπάγκ, το όριο των 17 βαθμών (που βάσει προσομοιώσεων ενδέχεται να αποδειχτεί αρκετό για να στείλει μια ομάδα στις πρώτες οκτώ θέσεις) δεν μοιάζει τόσο απλησίαστο.

Απλά ο Ολυμπιακός θα πρέπει να διαφυλάξει την έδρα του απέναντι σε τρεις ομάδες που, σε θεωρητικό επίπεδο, είναι υποδεέστερες της Μπράγκα και να αναζητήσει από 4 έως 6 βαθμούς μακριά από την έδρα του. Βέβαια, επαναλαμβάνουμε τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο με το νέο format, γιατί ήδη από το ξεκίνημα της League Phase οι εκπλήξεις… πέφτουν βροχή και στις τρεις διοργανώσεις.

Ρεαλιστικός στόχος του ΠΑΟΚ πλέον η πρόκριση στα playoffs

Για τον ΠΑΟΚ η ζημιά της ήττας από τη Στεάουα είναι τεράστια, σε ότι αφορά τις πιθανότητες του "Δικέφαλου του Βορρά" να αναρριχηθεί όσο ψηλότερα γίνεται στη βαθμολογία της League Phase του Europa League.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4mhka4kw4q9)

Όχι μόνο ουσιαστικά αποτρέπει τους Θεσσαλονικείς να… κρυφοκοιτάζουν προς την πρώτη οκτάδα, αλλά θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την παρουσία τους στα playoffs. Βάσει των προσομοιώσεων της UEFA για να θεωρεί μια ομάδα σίγουρη μια θέση πάνω από την 24η θα πρέπει να κατακτήσει 8 βαθμούς.

Με τον ΠΑΟΚ να βρίσκεται στο απόλυτο μηδέν και θεωρητικά να έχει ηττηθεί στο πιο βατό από τα τέσσερα παιχνίδια που θα δώσει στην Τούμπα, το σενάριο της πρόκρισης περιπλέκεται επικίνδυνα.

Έχοντας δύο εξαιρετικά δύσκολα ταξίδια σε Σοσιεδάδ και Μάντσεστερ, η ομάδα του Λουτσέσκου ενδέχεται να ψάξει τους 8 βαθμούς στα 4 παιχνίδια με Πλζεν, Σλάβια, Φερεντσβάρος (στην Τούμπα) και Ρίγα στη Λετονία. Κανένα τρίποντο δεν φαντάζει ανέφικτο, αλλά και κανένα δεδομένο!

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να ρεφάρει τη ζημιά με την Τσέλσι

Εξίσου μεγάλη είναι και η ζημιά που υπέστη ο Παναθηναϊκός στη Βοσνία απέναντι στην Μπόρατς. Με δεδομένο ότι ακολουθούν τα δύο πιο δύσκολα από τα εναπομείναντα παιχνίδια του (εντός με την Τσέλσι και εκτός με την Τζουργκάρντεν) οι "πράσινοι" καλούνται να ρεφάρουν άμεσα την απώλεια βαθμών της πρεμιέρας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4mhka4cwpi9)

Σκεφτείτε την πιθανότητα να έχει ολοκληρωθεί η τρίτη αγωνιστική και ο Παναθηναϊκός να έχει χάσει από την Τσέλσι στο ΟΑΚΑ, να έχει μείνει στην ισοπαλία στη Σουηδία και να μετρά μόλις 2 βαθμούς σε τρεις αγωνιστικές.

Όχι μόνο θα έχει απωλέσει την πιθανότητα απ’ ευθείας πρόκρισης στους "16", αλλά θα χρειάζεται απαραίτητα δύο νίκες στα τελευταία του παιχνίδια με TNS, Ντινάμο Μινσκ και Ελσίνκι για να εξασφαλίσει μια θέση στις πρώτες 24 ομάδες του βαθμολογικού πίνακα.

Θυμίζουμε ότι στη League Phase του Conference League κάθε ομάδα δίνει έξι και όχι οκτώ παιχνίδια, άρα κάθε απώλεια βαθμών είναι ακόμη πιο δύσκολο να καλυφθεί.

Για τον Παναθηναϊκό, βέβαια, προέχει να αποκτήσει ξεκάθαρη αγωνιστική ταυτότητα αρχής γενομένης από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για τη Super League. Γιατί προς το παρόν η εικόνα του μόνο προβληματισμό γεννά και όχι αισιοδοξία για το μέλλον.