Ολυμπιακός, Euroleague: Η δύσκολη πρεμιέρα, ο γρίφος της χρονιάς και το... άγνωστο ταβάνι!
"Ερυθρόλευκο" ποδαρικό στην Πόλη
Ο Ολυμπιακός ξεκινά από την Πόλη κόντρα στην πανίσχυρη και εξαιρετικά φιλόδοξη Φενερμπαχτσέ το ταξίδι του στην Euroleague σε μια σεζόν που μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να προσεγγίσει κανείς το "ταβάνι" και τα όρια της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα.
Βήμα-βήμα, παιχνίδι με παιχνίδι, καλάθι με καλάθι! Και ο… Λεμπρόν Τζέιμς να φορούσε την ερυθρόλευκη φανέλα με το δαφνοστεφανωμένο έφηβο, το δόγμα του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν υπήρχε περίπτωση να διαφοροποιηθεί ούτε στο ελάχιστο.
Μόνο που η φετινή σεζόν δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες, τόσο στην ιστορία του Ολυμπιακού, όσο και στην απόλυτα πετυχημένη διαδρομή του Έλληνα τεχνικού στους πάγκους της Euroleague.
O Ολυμπιακός πρέπει να διαχειριστεί φέτος το βάρος του φαβορί και της "dream team"
Μέχρι τώρα οι μεν Πειραιώτες λάτρευαν να φτάνουν σε υπερβάσεις και θρυλικές επιτυχίες κουβαλώντας τον τίτλο του αουτσάιντερ, ενώ και ο “Coach B” έδειχνε πιο άνετος με το να υπογράφει προπονητικά “θαύματα” σε ομάδες που δεν αποτελούσαν το πρώτο φαβορί μιας διοργάνωσης.
Φέτος, όμως, Ολυμπιακός και Μπαρτζώκας καλούνται να βαδίσουν σε κάπως… αχαρτογράφητα νερά. Γιατί το ρόστερ που έχει δημιουργηθεί προκαλεί… σοκ και δέος! Ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξε ευρωπαϊκή ομάδα με τόσο ποιοτικό βάθος σε όλες τις θέσεις της πεντάδας της. Σκεφτείτε απλά ότι αν επιστρέψει υγιής ο Κίναν Έβανς μετά τον Ιανουάριο, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης και ο Ναζ Μήτρου Λονγκ θα λογίζονται πιθανότατα ως ο… 15ος και ο 16ος "στρατιώτης" της ιεραρχίας.
Η δε επιλογή της δωδεκάδας θα βρίσκει τουλάχιστον δύο παικταράδες να παρακολουθούν τα παιχνίδια με πολιτικά! "Αισθάνομαι ευγνώμων στους αδελφούς Αγγελόπουλους για το ρόστερ που δημιούργησαν", τόνισε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Νίκολα Μιλουτίνοφ σε συνέντευξή του στην αθλητική ιστοσελίδα sportal.gr. Και δεν έχει άδικο!
Για τον Σέρβο σέντερ η κατάκτηση της πρώτης του Euroleague αποτελεί… ιερή αποστολή. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Εβάν Φουρνιέ, που επέστρεψε στα ευρωπαϊκά παρκέ για να κερδίσει τίτλους και να νιώσει το ελιξίριο του πρωταθλητή να ρέει στις φλέβες του.
Ο Σάσα Βεζένκοφ, κουβαλάει ακόμη… βαρέως την απώλεια του τίτλου στο Final Four του Κάουνας, όσο κι αν δεν πρόκειται να το παραδεχτεί ποτέ δημόσια.
Το ρόστερ του Ολυμπιακού είναι ονειρεμένο, αλλά κανείς δεν κέρδισε την Euroleague λόγω ρόστερ ή μπάτζετ
Θεωρητικά και πρακτικά ο Ολυμπιακός διαθέτει το κορυφαίο ρόστερ της ιστορίας του και ένα από τα πιο… τρομακτικά που έχει εμφανίσει ποτέ ευρωπαϊκή ομάδα στην εκκίνηση μιας σεζόν της Euroleague.
Κανείς, όμως, δεν στέφθηκε ποτέ πρωταθλητής Ευρώπης στα λόγια ή στα χαρτιά. Στον Πειραιά, άλλωστε, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ως θύτες ιστορικών εκπλήξεων ότι οι μεταγραφές και τα μπάτζετ δεν φέρνουν τρόπαια! Αν ίσχυε κάτι τέτοιο δεν θα είχαν μπορέσει να μετατρέψουν επί σειρά ετών τη ζάμπλουτη ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε… πελάτισσά τους στα Final Four.
Ποια είναι η πιο κρίσιμη παράμετρος που ενδεχομένως να ορίσει και τις πιθανότητες επιτυχίας των Πειραιωτών τη νέα σεζόν; Ο βαθμός προσαρμογής σε μια νέα πραγματικότητα. Από τους παίκτες, τον Μπαρτζώκα, τους Αγγελόπουλους, τον κόσμο. Όλους!
Ο Ολυμπιακός μοιάζει… υποχρεωμένος να συνδυάσει τον εορτασμό των εκατοστών του γενεθλίων σαρώνοντας όλους τους τίτλους, εντός και εκτός συνόρων. Μεγάλο βάρος ευθύνης και απαιτήσεων, ιδιαίτερα σε μια τόσο απαιτητική διοργάνωση όπως η Euroleague που είναι δεδομένο ότι όλες οι ομάδες θα έχουν… τα πάνω τους και τα κάτω τους.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι άκρως γοητευτικό το φετινό "ερυθρόλευκο" project! Σε κάνει να ανυπομονείς για να διαπιστώσεις στο παρκέ πόσο ψηλά βρίσκεται το ταβάνι της συγκεκριμένης ομάδας. Τι μπάσκετ, για παράδειγμα, μπορούν να σου προσφέρουν σε ένα βράδυ παίκτες όπως ο Βεζένκοφ, ο Φουρνιέ, ο Πίτερς, ο Μιλουτίνοφ, ο Φαλ, ο Παπανικολάου, ο Γουόκαπ, ο Βιλντόζα, ο Πετρούσεφ, ο Γουίλιαμς – Γκος, ο ΜακΚίσικ και ο Ράιτ αν βρεθούν… έστω οι μισοί στην καλή τους μέρα. Και επαναλαμβάνουμε, όλα αυτά, χωρίς να υπολογίζεται καν στην εξίσωση ο Κίναν Έβανς!
* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".