Όταν ο Ολυμπιακός υπέφερε από σοβαρές αγωνιστικές δυσλειτουργίες τις πρώτες εβδομάδες της σεζόν, η πλειοψηφία των φίλων του στο διαδίκτυο επεσήμανε την αναγκαιότητα πραγματοποίησης τουλάχιστον 3-4 μεταγραφών μέχρι το τέλος της περιόδου αγοράς ακόμη και ελεύθερων παικτών.

Κι όταν κάποιος… τολμούσε να αρθρώσει το επιχείρημα "μα ρε παιδιά, αν έρθουν άλλοι 3-4 πως θα πάρουν χρόνο οι μικροί", δεχόταν την απάντηση "με τους μικρούς θα πάρουμε πρωτάθλημα και θα διακριθούμε στο Europa";

Ο όρος "μικροί" ανήκει στο ποδόσφαιρο μιας άλλης εποχής

Δεν ήταν παράλογη η ένσταση! Απλά ανήκει στο ποδόσφαιρο μιας άλλης εποχής! Σε ένα ποδόσφαιρο που οι Ακαδημίες (όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη) δεν παρείχαν ούτε άρτιες υποδομές, ούτε πολυεπίπεδη υποστήριξη στα μέλη τους.

Πλέον, όμως, όλα είναι διαφορετικά! Ιδιαίτερα σε συλλόγους που έχουν επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια για την ανάπτυξη των τμημάτων υποδομής (όπως ο Ολυμπιακός), ένας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής ανδρώνεται έχοντας γύρω του μια πλειάδα ανθρώπων που τον προετοιμάζουν σωματικά, πνευματικά, ψυχολογικά, αγωνιστικά για να είναι πανέτοιμος όταν θα κληθεί να "ενηλικιωθεί" και να αλλάξει level στην καριέρα του.

Αυτός είναι και ο λόγος που ένας 17χρονος ή ένας 18χρονος "απαγορεύεται" να λογίζεται πλέον στο σκεπτικό μας ως "μπόμπιρας", "νεοσσός" ή "πιτσιρικάς".
Όλες αυτές είναι έννοιες που πρέπει να βγουν από τη σκέψη μας, καθώς το ηλικιακό όριο ολοκλήρωσης της προετοιμασίας ενός παιδιού για να εισέλθει στο ανδρικό επίπεδο είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το παρελθόν.

Οι εκπληκτικές εμφανίσεις του Χρήστου Μουζακίτη στα πρώτα επίσημα παιχνίδια της καριέρας του με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού, έρχονται απλά να αποτυπώσουν τη νέα πραγματικότητα που διέπει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ρίξτε μια ματιά γύρω σας στον κόσμο! Η Ισπανία κατέκτησε το Euro με απόλυτο πρωταγωνιστή τον 17χρονο Γιαμάλ! Η Αγγλία παραμιλάει την τελευταία τετραετία με τις επιδόσεις του 22χρονου Κόουλ Πάλμερ, ο οποίος… βούτηξε με απόλυτη επιτυχία στα βαθιά νερά της Premier League σε ηλικία 18 ετών.

Μη ζητάτε μεταγραφές από τις ομάδες σας, απαιτήστε... Μουζακίτηδες! 

Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ που είναι κατά ένα χρόνο μικρότερος, θεωρείται ήδη στα 21 του χρόνια ένας από τους κορυφαίους και πλέον ολοκληρωμένους ποδοσφαιριστές στον πλανήτη!

Και εντός συνόρων, όμως, έχουμε παραδείγματα που προέρχονται κυρίως από το φυτώριο του ΠΑΟΚ που ήταν εκείνο που ξεκίνησε να λειτουργεί νωρίτερα από οποιοδήποτε άλλο σε επαγγελματικά και σύγχρονα πρότυπα. Ο Τζόλης, ο Κουλιεράκης, ο Κωνσταντέλιας, όλοι τους αποδείχτηκαν όχι μόνο πανέτοιμοι να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του επαγγελματικού πρωταθλητισμού πριν καν ενηλικιωθούν, αλλά εμφανίστηκαν στην κεντρική σκηνή ως ισότιμοι πρωταγωνιστές και όχι ως κομπάρσοι ή… παιδάκια. Ο Τζολάκης είναι βασικός τερματοφύλακας του Ολυμπιακού κι ακόμη δεν έχει γίνει 22!

Μην τους φοβάστε, λοιπόν, τους πάλαι ποτέ "μικρούς". Βγάλτε από το μυαλό σας τη λέξη "πιτσιρίκια". Αντιμετωπίστε τον κάθε Μουζακίτη, τον κάθε Κωστούλα, τον κάθε Μπακούλα, τον κάθε Παπακανέλλο, τον κάθε Κουτσίδη, όπως θα υποδεχόσασταν έναν 26χρονο, 27χρονο ή 30χρονο ξένο παίκτη στην αγαπημένη σας ομάδα.
Δεν χρειάζεται ούτε να τους… χαϊδεύετε, ούτε να τους κανακεύετε και βέβαια "απαγορεύεται" πλέον να τους υποτιμάτε!

Αφήστε τους να αποθεωθούν, να δεχτούν κριτική, να «απογειωθούν» ακούγοντας μια εξέδρα να τραγουδά το όνομά τους, να «προσγειωθούν ανώμαλα» μετά από αποτυχίες.

Μην ανησυχείτε καθόλου! Έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα επί σειρά ετών για να διαχειριστούν την έκθεση στα media, την εκτόξευση της δημοφιλίας τους αλλά και τον άκρως ανταγωνιστικό και σκληρό κόσμο στον οποίο εισέρχονται.

Κι αν θέλετε να βοηθήσετε την αγαπημένη σας ομάδα – όποια κι αν είναι αυτή – σταματήστε να ζητάτε μεταγραφές με το τσουβάλι, αλλά "απαιτείστε" να παράγει περισσότερους… Μουζακίτηδες!

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".