Τα επιτεύγματα του Αντρές Ινιέστα στο ποδόσφαιρο, κυρίως στη La Liga με την Μπαρτσελόνα και φυσικά με την Εθνική Ισπανίας, είναι αυτά που τον έκαναν ευρέως γνωστό, τόσο που του αξίζει ένα ποτηράκι κρασί.

Βέβαια ο Αντρές Ινιέστα δεν είναι μόνο ο άνθρωπος που μάθαμε από το ποδόσφαιρο και όσα έκανε στη La Liga με την Μπαρτσελόνα και φυσικά με την Εθνική Ισπανίας.

Ο Αντρές Ινιέστα προφανώς είναι και όλα αυτά. Λατρεύτηκε από αυτούς που αγαπούν το ποδόσφαιρο, ειδική τη La Liga, φυσικά την Μπαρτσελόνα και την Εθνική Ισπανίας.

Εκτός γηπέδων όμως είναι πολύ περισσότερα. Ο Αντρές Ινιέστα που σαραντάρισε, λογικά δεν αφήνει το ποδόσφαιρο, καθώς σε αυτό διέπρεψε αγωνιζόμενος στη La Liga ως παίκτης της Μπαρτσελόνα. Έγραψε τη δική του ιστορία στην Εθνική Ισπανίας και ήρθε η ώρα που του αξίζει να πιει ένα ποτηράκι, ίσως και περισσότερα, από το κρασί “Μinuto 116”.

Ο Αντρές Ινιέστα μακριά από το  ποδόσφαιρο και τη La Liga, στους αμπελώνες του

Η Λα Μαντσουέλα είναι ένας δήμος -αυτό που οι Ισπανοί αποκαλούν κομάρκα- στην επαρχία Αλμπαθέτε, στο νότιο τμήμα της αυτόνομης κοινότητας Καστίλης-Λα Μάντσα, στην κεντρική Ισπανία. Στην καρδιά της Λα Μαντσουέλα βρίσκεται η Φουεντεαλμπίγια, ένα μικρό χωριό γεμάτο πηγές και τρεχούμενα νερά. Εκεί αναπτύσσονται οι αμπελώνες που δίνουν ζωή στο Oινοποιείο Ινιέστα Λουχάν. Δεν πρόκειται για συνωνυμία, αλλά για την επιχείρηση του θρύλου της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Ισπανίας Αντρές Ινιέστα Λουχάν -Ινιέστα από τον πατέρα του, Λουχάν από τη μητέρα του-, που έχει προαναγγείλει την ολοκλήρωσης μιας τεράστιας ποδοσφαιρικής καριέρας.

TOP 10 GOALS LaLiga Andrés Iniesta

Η ιστορία του οινοποιείου ξεκινά τη δεκαετία του ’90, όταν ο πατέρας του, Χοσέ Αντόνιο Ινιέστα, φύτεψε σε περίπου εκατό στρέμματα τον αμπελώνα της οικογένειας, με την ελπίδα ότι μια μέρα θα μπορέσουν να φτιάξουν τα δικά τους κρασιά. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα το 2010, όταν το οινοποιείο -Bodega Andrés Iniesta ονομάζεται- άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό. Σήμερα, ο Ινιέστα έχει στην ιδιοκτησία του 3.000 στρέμματα αμπελώνων με 14 διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού που παράγουν λευκά, κόκκινα και ροζέ, ακόμη και αφρώδη κρασιά, με Ονομασία Προέλευσης Manchuela.

Όταν ο Αντρές Ινιέστα πλάνταξε στο κλάμα

Οταν ο Χοσέ Αντόνιο Ινιέστα άρχισε να φυτεύει τον αμπελώνα, ο μικρός Αντρές ήταν κάπου στα δέκα του και έπαιζε μπάλα στην ακαδημία της Αλμπαθέτε. Τα κλήματα στο χωράφι μεγάλωναν και μαζί και ο μικρός, που λάτρευε το ποδόσφαιρο και το χωριό του. Αν και έπαιζε κατά κύριο λόγο ποδόσφαιρο σάλας λόγω της έλλειψης γηπέδων στο χωριό, οι σκάουτερ τον εντόπισαν σε ένα τουρνουά 7x7.

Ηταν 12 ετών όταν ο πατέρας του έβαλε την υπογραφή του και βρέθηκε εσώκλειστος στην περίφημη Λα Μασία, την ακαδημία της Μπαρτσελόνα. Πλάνταξε στο κλάμα ο μικρός που δεν ήθελε να αποχωριστεί τους γονείς του και το χωριό του.

Ο Αντρές Ινιέστα, το χρυσό λεπτό κι ένα κρασί

Τα χρόνια πέρασαν, ο αμπελώνας γιγαντώθηκε και ο Αντρές, που τον περασμένο Μάιο έκλεισε τα 40 του, αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του. Στις 8 του μήνα θα το ανακοινώσει, αυτός που στην Μπαρτσελόνα φορούσε πάντα τη φανέλα με το 8. Ετσι, θα τερματίσει μια σπουδαία καριέρα στην οποία κέρδισε όλους τους πιθανούς τίτλους με την Μπαρτσελόνα και την Εθνική Ισπανίας. Το όνομά του θα εμφανίζεται πάντα με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της ιστορίας του ισπανικού ποδοσφαίρου, καθώς πέτυχε το νικητήριο γκολ για την ομάδα του Βιθέντε ντελ Μπόσκε, στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2010 στη Νότια Αφρική, κόντρα στην Ολλανδία, ένα γκολ που σήμαινε το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα για την Ισπανία.

Consigue una botella de Minuto 116 firmada por Andrés Iniesta

Σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο πρέπει να προσθέσουμε και δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, το ένα υπό την καθοδήγηση του Λουίς Αραγονιές, το άλλο με τον Βιθέντε ντελ Μπόσκε στον πάγκο. Εκείνο το γκολ πάντως, τέσσερα λεπτά πριν από το τέλος της παράτασης -εξού και το κρασί “Minuto 116”, που παράγει στο οινοποιείο του-, τον έκανε τον πιο αγαπημένο παίκτη όλων των οπαδών στην Ισπανία και την επόμενη σεζόν, 2010-11, καταχειροκροτήθηκε σε όλα τα γήπεδα στην ιβηρική χώρα. Ενας παίκτης-σύμβολο για την Μπαρτσελόνα. Με τη φανέλα της πανηγύρισε μεταξύ άλλων τέσσερα Τσάμπιονς Λιγκ, εννέα πρωταθλήματα, έξι Κόπα ντελ Ρέι και με τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας δύο Παγκόσμια Κύπελλα.

Ο ακριβοπληρωμένος Αντρές Ινιέστα

Εκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο στις 29 Οκτωβρίου 2002 σε έναν αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ της Μπάρτσα στην Μπριζ (0-1). Ο Ολλανδός τεχνικός Λουίς φαν Χάαλ ήταν αυτός που του έδωσε την ευκαιρία και κάπως έτσι ξεκίνησε μια περιπέτεια που θα κρατούσε 16 σεζόν, έχοντας προπονητές τους Φρανκ Ράικαρντ, Πεπ Γκουαρντιόλα, Τίτο Βιλανόβα, Τάτα Μαρτίνο, Λουίς Ενρίκε και Ερνέστο Βαλβέρδε. Συνέχισε στην ιαπωνική Βίσελ Κόμπε κι αυτή η μεταγραφή τον έκανε έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές στον κόσμο, σύμφωνα με το περιοδικό “Forbes”. Το 2019, ένα χρόνο μετά την άφιξή του στην Ιαπωνία, ως αρχηγός της ομάδας του σήκωσε το τρόπαιο του Emperor’s Cup, αυτό που πρώτη φορά κατέκτησε στην ιστορία της η Βίσελ Κόμπε. Ακολούθησε το Super Cup τον Φεβρουάριο του 2020.

Andres Iniesta goal vs Netherlands | ALL THE ANGLES | 2010 FIFA World Cup

Στις 25 Μαΐου 2023 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ιαπωνική ομάδα και έκλεισε την καριέρα του στη Μέση Ανατολή και την Emirates Club, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πίσω στη Φουεντεαλμπίγια, αυτήν την εποχή έχει ολοκληρωθεί ο τρύγος. Ο μούστος έχει μπει στα βαρέλια και οι τρυγητές ξεκουράζονται περιμένοντας υπομονετικά να δοκιμάσουν τα νέα κρασιά. Κάπως έτσι και ο Ινιέστα -που σε κρασιά του έχει δώσει και τα ονόματα των παιδιών του-, τρυγητής των δικών του ποδοσφαιρικών καρπών, όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, μάλλον ως προπονητής.

Ετσι, θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε την ποδοσφαιρική ευφυΐα που επί τόσα χρόνια μας προσέφερε. Προφανώς θα έχει πλέον περισσότερο χρόνο να ασχοληθεί με το οινοποιείο που έχει στην πατρίδα του και που τον οδήγησε να παίξει στην Ιαπωνία προκειμένου -μεταξύ άλλων- να προωθήσει τα κρασιά του. Αλλωστε προς στιγμήν η επιχείρησή του μόνο χρέη τού προσθέτει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις πωλήσεις.

Δημοσιεύθηκε στην "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ".