Ο Παναθηναϊκός είχε αντίπαλό του την πίεση και το τεράστιο "πρέπει" για τη νίκη. Ο Ολυμπιακός έπρεπε να καλύψει το χάντικαπ της κόπωσης από την υπερπροσθπάθεια της αναμέτρησης με την Μπράγκα, λίγα 24ωρα νωρίτερα. Γιατί την ώρα που ο Ντιέγκο Αλόνσο εμφάνισε την ενδεκάδα του διαφοροποιημένη κατά τα 6/11 σε σχέση με το παιχνίδι με την Μπόρατς για το Conference League, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ πραγματοποίησε μόλις μια αλλαγή στο δικό του αρχικό σχήμα κι αυτή αναγκαστική με τον Ολιβέιρα να παίρνει τη θέση του τραυματία, Τσικίνιο. 

Όπως αντιλαμβάνεστε το 71ο πρώτο ντέρμπι "αιωνίων" στο πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό γηπεδούχο έμοιαζε ιδιαίτερων συνθηκών πριν καν σφυρίξει για πρώτη φορά ο Γερμανός, Ντάνιελ Σίμπερτ.  Το τελικό 0-0, μάλλον αφήνει περισσότερο ικανοποιημένους τους Πειραιώτες, δεδομένου ότι οι γηπεδούχοι έδειχναν να παίζουν... ρέστα στο ντέρμπι σε όλα τα επίπεδα και δεν κατάφεραν να φτάσουν στο "τρίποντο". 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4ownu6t4ljl)

Πίεσε περισσότερο ο Παναθηναϊκός, αλλά ήταν πολύ αγχωμένος στην τελική προσπάθεια

Μπροστά σε περισσότερους από 50.000 φίλους των "πράσινων" (με τη στρατηγική της ΠΑΕ να πιάνει τόπο και το ΟΑΚΑ να μετατρέπεται σε "καυτή" έδρα), οι δύο ομάδες κλήθηκαν να υπερπηδήσουν διαφορετικά εμπόδια και δυσκολεύτηκαν αμφότερες αρκετά για να το πράξουν. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4owylow10nd)

Από το πρώτο λεπτό ήταν φανερό ότι οι γηπεδούχοι είχαν περισσότερη ενέργεια, αλλά και... περισσότερο άγχος στις κινήσεις τους κάτι που φαινόταν ξεκάθαρα στις προβληματικές εκτελέσεις τους, στις κάμποσες επισκέψεις τους στα καρέ του Τζολάκη. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4ox0mu9jt0x)

Μέχρι το 21' ο Παναθηναϊκός είχε βρεθεί τρεις φορές σε θέση βολής, αλλά τόσο οι δύο κεφαλιές των Γεντβάι και Ίνγκασον (μετά από ισάριθμες εκτελέσεις στατικών φάσεων) όσο και ο "κεραυνός" του Τζούρισιτς από το ύψος της μεγάλης περιοχής (στο 16') δεν βρήκαν στόχο. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4ox599gq1rt)

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο ημίωρο η μοναδική καλή επιθετική στιγμή για τους Πειραιώτες ήρθε από τα πόδια του Έσε ήρθε στο 25', χωρίς πάντως να καρδιοχτυπήσει ιδιαίτερα ο Λοντίγκιν. Ο πολύπειρος τερματοφύλακας κλήθηκε να αγωνιστεί μόλις για δεύτερο παιχνίδι από το ξεκίνημα της σεζόν, καθώς ο Ντραγκόφσκι αντιμετώπισε πρόβλημα στους προσαγωγούς και έμεινε εκτός αποστολής λίγη ώρα πριν από την έναρξη του ντέρμπι. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4oxbxdq64k9)

Δύο... τσαφ από Λοντίγκιν, Τζολάκη απείλησαν να βάλουν "φωτιά" στο ντέρμπι

Η φάση που τα... χρειάστηκε για τα καλά ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού ήρθε στο 35' όταν από δικό του "τσαφ" βρέθηκε σε θέση βολής ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί, αλλά το λανθασμένο κοντρόλ του Μαροκινού προσέφερε στον Ίνγκασον την πολυτέλεια να υπερασπιστεί τη γραμμή της εστίας και να αποσοβήσει το πρώτο γκολ της βραδιάς. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4oxj0noe2o1)

Από λάθος τερματοφύλακα ξεκίνησε, βέβαια, και η καλύτερη στιγμή των "πράσινων" στα πρώτα 45' λεπτά, καθώς μια άστοχη έξοδος του Τζολάκη στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, έδωσε τη δυνατότητα στον Σπόραρ να "ανοίξει" το σκορ, αλλά ο Σλοβένος αρχικά σημάδεψε το κορμί του Έλληνα κίπερ και σε δεύτερο χρόνο τον είδε να του στερεί το γκολ με απίθανη επέμβαση. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4oxpafsoel5)

Πως βρέθηκε ο Σπόραρ στο χορτάρι; Λόγω ενός μυικού τραυματισμού που υπέστη ο Φώτης Ιωαννίδης στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου. Ο διεθνής επιθετικός αισθάνθηκε ενοχλήσεις, επέλεξε να μείνει όσο περισσότερο μπορούσε στο παιχνίδι, αλλά δεν άντεξε να φτάσει ούτε στην ανάπαυλα και εγκατέλειψε πρόωρα τον αγωνιστικό χώρο "σκοτεινιάζοντας" όχι μόνο το πρόσωπο του Ντιέγκο Αλόνσο, αλλά και αυτό του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, καθώς ο ομοσπονδιακός τεχνικός θα στερηθεί  των υπηρεσιών του καλύτερου Έλληνα επιθετικού στα δύο παιχνίδια με Αγγλία και Ιρλανδία για το Nations League. 

Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τον Τσέριν... να παίζει με τη φωτιά καθώς σε ένα πολύ άτσαλο και επικίνδυνο μαρκάρισμα σήκωσε πολύ ψηλά το πόδι του προς το κεφάλι του Ροντινέι, ωστόσο ο Σίμπερτ έκρινε ότι η κίνησή του δεν συνιστούσε περίπτωση αποβολής, με τον Γερμανό να μην θέλει να διαταράξει τις αριθμητικές ισορροπίες ενός τόσο μεγάλου ντέρμπι (μια φιλοσοφία που χαρακτηρίζει τους Γερμανούς διαιτητές και στα παραδοσιακά ντέρμπι της Bundesliga). 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4oxyf1wtfht)

Η είσοδος του Κωστούλα έδωσε μεγαλύτερη ταχύτητα στον Ολυμπιακό

Με την έναρξη της επανάληψης ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ διαφοροποίησε αρκετά τη φιλοσοφία της επιθετικής λειτουργίας της ομάδας του αποσύροντας τον Ολιβέιρα και αντικαθιστώντας τον Πορτογάλο με τον Μπάμπη Κωστούλα. 

Ο δεύτερος "ερυθρόλευκος" 17χρονος που πήρε το βάπτισμα του πυρός σε ντέρμπι "αιωνίων" (μαζί με τον Μουζακίτη) έκανε αρκετά αισθητή την παρουσία του από τα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου, καθώς οι φιλοξενούμενοι απέκτησαν μεγαλύτερη ταχύτητα στις κινήσεις τους, και μάλιστα έφτασαν μια ανάσα από το γκολ στο 56' όταν η κεφαλιά του Ελ Κααμπί σταμάτησε στην αγκαλιά του Λοντίγκιν. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4oyf6glmd9t)

Βλέποντας τον Παναθηναϊκό να οπισθοχωρεί και να έχει επηρεαστεί από τον τραυματισμό του Ιωαννίδη, ο Μεντιλίμπαρ φρέσκαρε ακόμη περισσότερο την ενδεκάδα του με την είσοδο παικτών που δεν είχαν επιβαρυνθεί την Πέμπτη (όπως ο Βέλντε και ο Ντάνι Γκαρθία), μεταφέροντας παράλληλα τον Μουζακίτη πιο κοντά στην περιοχή των γηπεδούχων. Τα πρώτα είκοσι λεπτά της επανάληψης έμοιαζαν... ακριβώς αντίθετα από εκείνα του πρώτου ημιχρόνου. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4oydrgq8dgh)

Μουζακίτης και Κωστούλας ταλαιπωρούσαν αφάνταστα την άμυνα των γηπεδούχων και μάλιστα οι δύο "μικροί" έφτασαν κοντά στο γκολ στο 71', απειλώντας να "παγώσουν" το ΟΑΚΑ. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4oylwa5dumx)

Ο... αγριεμένος Ουναί "ξύπνησε" Παναθηναϊκό και ΟΑΚΑ

Από το 45' μέχρι το 75' ο Παναθηναϊκός έμοιαζε να περιορίζεται σε δεύτερο ρόλο, με το παθητικό παιχνίδι της ομάδας του Αλόνσο να προκαλεί αρκετό εκνευρισμό στην εξέδρα. Η είσοδος του Ουναί, όμως, στη θέση του Μπακασέτα... ανακάτεψε αρκετά το σενάριο του ντέρμπι στα τελευταία λεπτά, με τον Μαροκινό μάλιστα να αγγίζει το γκολ στην πρώτη του επαφή με την μπάλα, εκματελλευόμενος αδράνεια του Ορτέγκα. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4oyv1ghdrk1)

Ωστόσο, ο Ολυμπιακός (που εμφανίστηκε πολύ πιο ορμητικός στο δεύτερο ημίχρονο παρά το γεγονός ότι θεωρητικά και πρακτικά είχε καταναλώσει πολύ περισσότερες δυνάμεις στα ευρωπαϊκά παιχνίδια της Πέμπτης) ήταν η ομάδα που έφτασε ξανά πιο κοντά στο γκολ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Λοντίγκιν να επεμβαίνει σωτήρια σε πλασέ του Μασούρα. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4oz6qj2ukox)

Παναθηναϊκός: Λοντίγκιν, Γεντβάι, Ίνγκασον, Μπάλντοκ (75' Κώτσιρας), Μλαντένοβιτς, Αράο, Τσέριν (65' Μαξίμοβιτς), Μπακασέτας (75' Ουναί), Τετέ, Τζούρισιτς (65' Πελίστρι), Ιωαννίδης (44' Σπόραρ).
Ολυμπιακός: Τζολάκης, Ορτέγκα, Κάρμο, Ρέτσος, Κοστίνια (62' Γκαρθία), Έσε, Μουζακίτης (86' Μασούρας), Ολιβέιρα (46' Κωστούλας), Μάρτινς (62' Βέλντε), Ροντινέι, Ελ Κααμπί.