Πέθανε σε ηλικία 73 ετών ο Γιόχαν Νέεσκενς, θρύλος του Άγιαξ και της Ολλανδίας που εφάρμοσαν το λεγόμενο ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο. Αγωνίστηκε 49 φορές µε την Εθνική Ολλανδίας, µέλος των ομάδων που τερμάτισαν στη δεύτερη θέση στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1974 και του 1978. Βοήθησε τον Άγιαξ να κερδίσει τρία συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών και δύο πρωταθλήματα Ολλανδίας.

Πέρασε πέντε σεζόν στην Μπαρτσελόνα, κατακτώντας το Copa del Rey και το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Συνέχισε στη Νιου Γιορκ Κόσµος και στις Χρόνινχεν, Σάουθ Φλόριντα, Σανς Κάνσας, Σίτι Κόµετς και τις ελβετικές Μπάαρ και Τσουγκ. Ξεκίνησε την καριέρα του από τη Χέµστεντε, την ομάδα της πόλης όπου γεννήθηκε, και στη συνέχεια πήγε στον Άγιαξ του Ρίνους Μίχελς, το 1970.

Κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1971 στον τελικό εναντίον του Παναθηναϊκού, αγωνιζόμενος ως δεξιός μπακ. Από την επόμενη χρονιά άρχισε να αγωνίζεται ως κεντρικός μέσος δίπλα στον Γιόχαν Κρόιφ. Έτσι απέκτησε το παρατσούκλι “Johan Segon”, δηλαδή “Γιόχαν ο δεύτερος”.

In memoriam: Johan Neeskens

Ο Γιόχαν Νέσκενς με την Ολλανδία στον τελικό του 1974

Γεννημένος στις 15 Σεπτεμβρίου 1951, ξεδίπλωσε το ποδοσφαιρικό του ταλέντο στους χωματόδρομους του Χέµστεντε. Η αποφασιστικότητά του να διαπρέψει και η ακόρεστη πείνα του να μάθει τα μυστικά του παιχνιδιού ήταν εμφανείς. Γρήγορα έγινε αυτός που μπορούσε να καταστρέψει τις επιθέσεις των αντιπάλων και να πυροδοτήσει τη δημιουργικότητα της δικής του ομάδας.

Μία από τις καθοριστικές στιγμές της καριέρας του τύπου µε τα μακριά μαλλιά, τις φαβορίτες και τα ψηλά πόδια ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974. Η συνεργασία του µε τον Γιόχαν Κρόιφ ήταν µια συμβιωτική σχέση που ώθησε τους «οράνιε» σε δυσθεώρητα ύψη.

Ο ίδιος αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά της ομάδας. Θεωρήθηκε η ενσάρκωση του ολλανδικού “total football”, µιας φιλοσοφίας που έδινε έμφαση στην ομαδικότητα. Αγκάλιασε αυτή τη λογική και έγινε βασικό γρανάζι στο σύστημα του Ρίνους Μίχελς. Ο τελικός του 1974 εναντίον της Δυτικής Γερμανίας έμεινε στην ιστορία.

Ξεκίνησε µε δικό του εύστοχο πέναλτι, ολοκληρώθηκε µε ήττα της Ολλανδίας µε 2-1 και θεωρήθηκε η απόδειξη ότι στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντα η καλύτερη ομάδα. Τα δάκρυά του εκείνη την ημέρα δεν ήταν µόνο για την ήττα, ήταν τα δάκρυα ενός μαχητή που είχε πολεμήσει γενναία.

Johan Neeskens, The Total Footballer [Goals & Skills]

Ο Γιόχαν Νέσκενς έκανε τους αντιπάλους να υποκλίνονται

Η ικανότητά του να ελέγχει τον ρυθμό ενός αγώνα, να κάνει έγκαιρα κοψίµατα και να ξεχύνεται στην επίθεση τον έκανε έναν πλήρη µέσο, ένα πρωτότυπο που οι σύγχρονοι παίκτες προσπαθούν να μιμηθούν. Πέρα από τα στατιστικά ήταν η μαχητικότητά του που έκανε τους οπαδούς να τον λατρεύουν και τους αντιπάλους να υποκλίνονται. Το πέρασμά του στην προπονητική σήμανε τη μετάδοση της ποδοσφαιρικής σοφίας του στην επόμενη γενιά ποδοσφαιριστών. Υπήρξε ένας μαέστρος της μεσαίας γραμμής και ένα μείγμα ταλέντου, εργατικότητας και ψυχικής δύναμής.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ".