Θα μπορούσε να είναι μια κόντρα του Πάουλο Γκασανίγκα με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Για ένα χατ τρικ στη La Liga. Μόνο που στο ποδόσφαιρο δεν είναι όλα τα χατ τρικ ίδια. Όσοι είδαν την αναμέτρηση της Χιρόνα κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε το συνειδητοποίησαν.

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι συγκέντρωσε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Ο Πολωνός φορ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο Εστάδιο ντε Μεντιθορόθα, πετυχαίνοντας τρία γκολ στη νίκη της Μπαρτσελόνα επί της Αλαβές με 3-0. Ο "Λέβα” στα 36 του έδωσε μία ακόμα παράσταση.

Ο Πάουλο Γκασανίγκα και η παράστασή του που δεν καταγράφηκε

Λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα στη Βιτόρια-Γκαστέις, πρωτεύουσα της επαρχίας Άλαβα, κάπου 685 χιλιόμετρα μακριά, στο στάδιο Μοντιλίβι της Χιρόνα οι φίλοι της ομώνυμης ομάδας της Καταλονίας, στη βορειοανατολική Ισπανία, πανηγύριζαν για ένα διαφορετικό χατ τρικ.

Και ας μην καταγράφεται τυπικά ως τέτοιο. Αυτοί τρεις αποκρούσεις σε πέναλτι από τον τερματοφύλακα της ομάδας τους, Πάουλο Γκασανίγκα, πανηγύρισαν. Και οι φίλοι της Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε τρεις φορές είδαν τον Αργεντινό τερματοφύλακα να τους σταματά από την άσπρη βούλα. Ο 32χρονος γκολκίπερ είναι αναμφισβήτητα ο ήρωας της Χιρόνα στη νίκη επί της Αθλέτικ Μπιλμπάο με 2-1. Έγραψε ιστορία αποκρούοντας τρία πέναλτι στο ίδιο ματς.

GIRONA FC 2 - 1 ATHLETIC CLUB | RESUMEN LALIGA EA SPORTS

Ο Πάουλο Γκασανίγκα και το πέναλτι που δεν του μέτρησαν

Ναι, τρία και ας μέτρησαν μόνο τα δύο στη στατιστική καταγραφή. Αυτός απέκρουσε τρία πέναλτι. Το πρώτο στο 0-0, όταν σταμάτησε τον Άλεξ Μπερενγκέρ. Το δεύτερο στο 1-1, όταν νίκησε τον Ινάκι Ουίλιαμς. Ωστόσο, σύμφωνα με το VAR, κινήθηκε κατά μερικά εκατοστά μπροστά. Αυτή τη φορά ανέλαβε να εκτελέσει ο Αντέρ Ερέρα, αλλά ο Γκασανίγκα παρέμεινε ανίκητος. Και λίγο αργότερα, θαρρείς και η μοίρα συμμάχησε μαζί του προκειμένου να δώσει ακόμα μεγαλύτερη διάσταση στο επίτευγμά του, ο Κριστιάν Στουάνι, στο ένατο λεπτό των καθυστερήσεων, διαμόρφωσε το τελικό 2-1 υπέρ της Χιρόνα. Μοιάζει με ειρωνεία το γεγονός ότι το νικητήριο γκολ των γηπεδούχων μπήκε με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι. Όλα αυτά λίγες ημέρες μετά την απόκρουση πέναλτι από τον Γκασανίγκα σε εκτέλεση του Ουέντα, στην εντός έδρας ήττα από τη Φέγενορντ με 3-2 για το Champions League.

Ο Πάουλο Γκασανίγκα από το χωριό του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο

Το παραμύθι του Πάουλο Ντίνο Γκασανίγκα Φαρίας άρχισε πριν από 32 χρόνια στο Μέρφι του Σάντα Φε της Αργεντινής. Εκεί ήρθε στον κόσμο και έζησε τα πρώτα του παιδικά χρόνια ο γιος του παλιού ποδοσφαιριστή Ντανιέλ Γκασανίγκα. Παρεμπιπτόντως, πρόκειται επίσης για την πατρίδα του μετέπειτα προπονητή του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. Χωρίς να έχει παίξει λεπτό στο αργεντίνικο ποδόσφαιρο, πέρα από την ακαδημία στο Μέρφι, ο μικρός Πάουλο, αφού πήγε στο μοναδικό δημόσιο σχολείο και για λίγο στο τοπικό γυμνάσιο, άφησε την πατρίδα του για την Ισπανία σε ηλικία μόλις 15 ετών, συνοδευόμενος από τον πατέρα και τον αδελφό του, Τζιανφράνκο, ο οποίος αγωνιζόταν επίσης ως τερματοφύλακας. Έπαιξε σε έναν ερασιτεχνικό σύλλογο μέχρι που τον ανακάλυψε η Βαλένθια.

Ο Πάουλο Γκασανίγκα στο Κεντ για τη Τζίλιγχαμ με ένα πενηντάρικο στην τσέπη

Στα 18 και ενώ δεν σταύρωσε συμμετοχή στις “νυχτερίδες”, είπε να ψαχτεί. Έφυγε λοιπόν για άλλες πολιτείες και βρέθηκε στο Κεντ της Αγγλίας με μόλις 50 ευρώ στην τσέπη να προσπαθεί στη Γ΄ κατηγορία με τη φανέλα της Τζίλιγχαμ. Έψαχνε να τρυπώσει και φάνηκε πως η περιπέτεια άξιζε τον κόπο. Έναν χρόνο αργότερα η Σαουθάμπτον τού άνοιξε την αγκαλιά της και σε ηλικία 20 ετών έκανε το επίσημο ντεμπούτο του στην Premier League. Σιγά σιγά όλα πήραν τον δρόμο τους.

Ύστερα από μία σεζόν ως δανεικός στη Ράγιο Βαγεκάνο οι καλές εμφανίσεις του τράβηξαν την προσοχή της Τότεναμ, στην οποία υπέγραψε το 2017. Εκεί όπου υπήρχε ήδη ο Ούγκο Γιορίς. Έναν χρόνο αργότερα ήρθε η κλήση στην εθνική ομάδα της Αργεντινής του Λιονέλ Σκαλόνι. Έκανε το ντεμπούτο του το 2018 σε ένα φιλικό με το Μεξικό. Στην Τότεναμ πάντως δεν βρήκε χρόνο συμμετοχής και μετανάστευσε ξανά στην Ισπανία, δανεικός, αυτή τη φορά προκειμένου να παίξει στην Έλτσε. Ξεκίνησε ως αναπληρωματικός και κατέληξε να κάνει οκτώ εμφανίσεις για την ομάδα του Αλικάντε.

NO WAY PAST PAULO GAZZANIGA! | Spurs 1-0 Chelsea | Moments of the Match

Ο Πάουλο Γκασανίγκα και ο παράδεισος της Χιρόνα

Ο δανεισμός του έληξε, έμεινε ελεύθερος από την Τότεναμ και συνέχισε στη Φούλαμ, η οποία τότε μετείχε στην Championship. Δεν κατάφερε ποτέ να καθιερωθεί και τελικά αποχαιρέτησε την αγγλική ομάδα. Τότε μπήκε στη ζωή του η Χιρόνα. Έμεινε στον πάγκο στην αρχή, αλλά ο τροχός γύρισε και μετά το ντεμπούτο του κόντρα στην Οσασούνα δεν ξαναβγήκε από την ενδεκάδα. Έπαιξε 28 συνεχόμενα παιχνίδια στην ισπανική λίγκα. Η δεύτερη σεζόν του ήταν ακόμα καλύτερη. Ήταν βασικός παίκτης στην απίθανη σεζόν που έκανε η καταλανική ομάδα. Έγραψε 38 συνολικά παιχνίδια και κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο έφτασε στον μεγάλο άθλο, αποδεικνύοντας ότι βρήκε επιτέλους τον παράδεισο που έψαχνε.

✋🏻 TOP 10 ATURADES DE PAULO GAZZANIGA! | GIRONA FC

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ".