Ο νέος αθλητικός διευθυντής της ΑΕΚ, Χαβιέρ Ριμπάλτα, θα μπορούσε πριν αποφασίσει να έρθει στην Ελλάδα να ρωτήσει τον Ντέγιαν Λόβρεν, τον Αζεντίν Ουναΐ και τον Ιγκόρ Τούντορ.

Υπήρξε το καλά κρυμμένο μυστικό της Γιουβέντους. “Μυστικός πράκτωρ 007”, το προσωνύμιο που του είχε δώσει η ιταλική “Corriere dello Sport”, “Μόντσι της Γιούβε”, αυτό που του κόλλησαν τα ισπανικά ΜΜΕ. Ο Χαβιέρ Ριμπάλτα, που μιλά ισπανικά, αγγλικά, ιταλικά και πορτογαλικά, ο τύπος με το σκούρο κοστούμι και τον κομψό βηματισμό, κουβαλά μαζί του ένα ιδιαίτερα βαρύ βιογραφικό. Αυτό που αναζητούσε ο Μάριος Ηλιόπουλος, ο οποίος, ενεργώντας ως άνθρωπος που γνωρίζει πώς λειτουργούν οι επιχειρήσεις, αποφάσισε να βασιστεί σε έναν επαγγελματία του κλάδου.

“Director of Football” της ΑΕΚ ο Χαβιέρ Ριμπάλτα

Υπό αυτό το πρίσμα λειτούργησε και πλέον ο 44χρονος Καταλανός έχει στην ΑΕΚ “τη θέση του Director of Football”, κάνοντας τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, Μάριο Ηλιόπουλο, να δηλώνει ότι “τα μάτια όλης της Ευρώπης είναι πάνω στην ΑΕΚΑΡΑ μας και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Vamos!”. Ο νέος αθλητικός διευθυντής της Ένωσης έχει αποδείξει ότι ξέρει να αγοράζει και να πουλάει.

Γεννημένος στη Βαρκελώνη στις 14 Σεπτεμβρίου 1980, υπήρξε ποδοσφαιριστής για μικρό χρονικό διάστημα. “Κακός παίκτης” σε τοπικές ομάδες, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει στην ισπανική “Marca”. Το κατάλαβε νωρίς και δεν έχασε χρόνο να το παλεύει. Ξεκίνησε να γυμνάζει παιδιά στο κολέγιο του San Ignacio. Έφευγε την ώρα της προπόνησης για να παρακολουθεί την προπόνηση της αγαπημένης του Εσπανιόλ.

Πολύ πριν από την ΑΕΚ ο Χαβιέρ Ριμπάλτα έψαχνε ταλέντα

Τα Σαββατοκύριακα ταξίδευε από τη μια άκρη της Καταλονίας έως την άλλη. Ήταν στα γήπεδα από τις 9.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 9.00 το βράδυ της Κυριακής και εντόπιζε ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. “Πραγματικά άρρωστος”, έχει πει για αυτό που έκανε. Στη Σεντ Αντρέου της Βαρκελώνης ο προπονητής Τσετσού Σολντεβίλα ήταν φίλος του και του πρότεινε να συνεργαστούν.

Μετά συνέχισαν μαζί στη Φιγκέρες, με την ομάδα να μετακομίζει αργότερα στην Καστελντεφέλς. Κάπως έτσι ξεκίνησε καριέρα αθλητικού διευθυντή στον σύλλογο της Καστελντεφέλς στην τρίτη κατηγορία. Έχοντας ακονίσει το μάτι, τα κατάφερε αρκετά καλά μέχρι που συνάντησε τον Μάουρο Πεντερζόλι, επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ της Λίβερπουλ, ο οποίος είχε δημιουργήσει το στρατηγείο του στη Βαρκελώνη, παρακολουθώντας ταλέντα από τη Λα Μασία και όχι μόνο. Η συνάντηση του Ριμπάλτα με τον Πεντερζόλι αποτέλεσε έναν ποδοσφαιρικό έρωτα με την πρώτη ματιά.

Η συνεργασία τους συνεχίστηκε στην Τορίνο και αργότερα στη Μίλαν. Επόμενος σταθμός τους ήταν η Νοβάρα στη Serie A. Εκεί που η ανακάλυψη ενός πιτσιρικά από το προπονητικό κέντρο της Μποαβίστα, ονόματι Μπρούνο Φερνάντες, αποδείχθηκε στη συνέχεια κάτι εξαιρετικά σπουδαίο. Ο λόγος για τον επιθετικό χαφ που από το 2020 ανήκει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και κοστολογείται περίπου 65.000.000 ευρώ.

Το αριστούργημα Πογκμπά από τον Χαβιέρ Ριμπάλτα

Φυσικά σπουδαία ήταν και η μετακόμιση του Ριμπάλτα στη Γιουβέντους, πλέον χωρίς τον Πεντερζόλι, αλλά στην υπηρεσία του αθλητικού διευθυντή Φάμπιο Παρατίτσι, ο οποίος του ανέθεσε το προφανές, την αγορά και πώληση παικτών. Το αριστούργημα του νέου αθλητικού διευθυντή της ΑΕΚ ήταν ο Πολ Πογκμπά. Η Γιουβέντους τον πήρε ελεύθερο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον πούλησε για περισσότερα από 100.000.000 ευρώ στους “κόκκινους διαβόλους”. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απόκτηση του Κίνγκσλεϊ Κομάν από την Μπάγερν Μονάχου, ανακάλυψε τη ρήτρα που επέτρεπε στον Ντάνι Άλβες να φύγει δωρεάν από την Μπαρτσελόνα, ενώ κάτι ανάλογο έκανε με τον Πάουλο Ντιμπάλα. Μοσχοπούλησε τον Αρτούρο Βιδάλ στην Μπάγερν, πήρε τον Άλβαρο Μοράτα με 20.000.000 ευρώ και έναν χρόνο αργότερα τον πούλησε για 30.000.000 ευρώ.

Εκείνη την εποχή στη Γιουβέντους εργαζόταν κάποιος Πάμπλο Λονγκόρια. "Από την πρώτη στιγμή κατάλαβε την ιταλική φιλοσοφία και πάντα ήξερε πώς να προσαρμόζεται στους διαφορετικούς τύπους παικτών που χρειαζόταν κάθε σύλλογος", θα πει αργότερα αυτός ο Λονγκόρια, όταν έγινε πρόεδρος της Μαρσέιγ και πήρε στη Μασσαλία τον Ριμπάλτα.

Ο Χαβιέρ Ριμπάλτα από τον Ντέγιαν Λόβρεν στον Αζεντίν Ουναΐ

Προηγουμένως ο Καταλανός ανταποκρίθηκε θετικά στις “σειρήνες” της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι του 2017. Έτσι, παίκτες όπως ο Λουκάκου, ο Μάτιτς και ο Σάντσες κλήθηκαν να δώσουν παραστάσεις στο "Θέατρο των Ονείρων". Τον Ιούλιο του 2018 στο γραφείο του έφτασε μια οικονομική πρόταση, στην οποία ήταν αδύνατο να απαντήσει αρνητικά. Αποστολέας ήταν η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

Πρώτο του κατόρθωμα ήταν η πώληση του Αργεντινού Λεάντρο Παρέδες στην Παρί Σεν Ζερμέν έναντι 40.000.000 ευρώ. Ποσό που επανεπένδυσε στην ποδοσφαιρική αγορά, σε παίκτες όπως ο Γουίλμαρ Μπάριος (Μπόκα Τζούνιορς), ο Σαρντάρ Αζμούν (Ρούμπιν Καζάν), αλλά και ο πρωταθλητής Ευρώπης Ντέγιαν Λόβρεν, νυν παίκτης του ΠΑΟΚ. "Χρειαζόμασταν έναν παίκτη του επιπέδου και της πείρας του για μια θέση τόσο σημαντική όσο το κέντρο της άμυνας", έχει πει για τον Κροάτη.

Η συνεργασία του Χαβιέρ Ριμπάλτα με τον Ιγκόρ Τούντορ και τα γεύματα

Φτάνοντας στις 18 Ιουνίου 2022 στη Μασσαλία, ο Χαβιέρ Ριμπάλτα συνεργάστηκε άψογα με τον πρώην προπονητή του ΠΑΟΚ Ιγκόρ Τούντορ, τον οποίο προσέλαβε μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση του Χόρχε Σαμπάολι. Μεταξύ των παικτών που πήρε ήταν ο Αζεντίν Ουναΐ, τον οποίο τώρα θα βρει στην Ελλάδα ως αντίπαλο, καθώς αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό.

Ο Καταλανός δεν είναι συνηθισμένη περίπτωση. Στη Μαρσέιγ είχε καθιερώσει συναντήσεις με τους προέδρους των αντίπαλων ομάδων πριν από τους αγώνες. “Είναι σημαντικό να ανταλλάσσουμε απόψεις με άλλους ηγέτες, να γνωρίζουμε τις ιδέες τους και να έχουμε ένα δυνατό πρωτάθλημα. Προσπαθούμε να γευματίζουμε με τους αντιπάλους μας πριν από τους αγώνες”, είχε εξηγήσει. Δεν κατάφερε να το καθιερώσει σε πολλά ματς. Λογικά το ίδιο θα πάθει και στην Ελλάδα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ".