Έλληνες του εξωτερικού: Άγνωστα "διαμάντια" της διασποράς με λαμπρό μέλλον
Η "χρυσή" φουρνιά της ομογένειας
Σαν τα... μανιτάρια ξεπετιούνται οι νεαροί Έλληνες ποδοσφαιριστές, για τους οποίους ελάχιστα γνωρίζουμε, αλλά στο μέλλον θα ξέρουμε τα πάντα, όπως είναι ο Καρέτσας και ο Ράλλης
Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε μια άνθηση, αφήνοντας πίσω μια δεκαετία όπου η… παραγωγή ταλέντων, με κάποιες εξαιρέσεις, είχε πάθει καθίζηση. Τα δύο τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι νεαροί Έλληνες ποδοσφαιριστές έρχονται στο προσκήνιο για να κάνουν ντόρο. Αποκορύφωμα είναι η χρυσή φουρνιά του Ολυμπιακού, που έχει να κάνει με την ομάδα Νέων, η οποία πέρσι κατέκτησε το UEFA Youth League, δηλαδή αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης στην ηλικία τους.
Εξαιρετική η δουλειά που γίνεται στην ακαδημία του Ολυμπιακού, το ίδιο εξαιρετική και αυτή που γίνεται στην ακαδημία του ΠΑΟΚ, ο οποίος έχει βγάλει πολλά ταλέντα.
Ωστόσο υπάρχουν και πολλοί νεαροί ποδοσφαιριστές εκτός των συνόρων που ετοιμάζονται να λάμψουν. Νεαροί ποδοσφαιριστές που είτε αποφάσισαν να κυνηγήσουν το όνειρο φεύγοντας οικογενειακώς στο εξωτερικό, είτε ξενιτεύτηκαν σε μικρή ηλικία, για λόγους βιοποριστικούς των γονιών τους.
Ο Χρήστος Ζαφείρης είναι ένα τρανό παράδειγμα, ο οποίος μπορεί να γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά βρέθηκε από πολύ μικρός στη Νορβηγία και ανδρώθηκε εκεί ποδοσφαιρικά, για να φτάσει πλέον να γίνει μέλος της Εθνικής Ελλάδος. Υπάρχουν όμως πολλές ανάλογες περιπτώσεις σαν και αυτές του Ζαφείρη, που αναμένεται να απασχολήσουν την φίλαθλη ποδοσφαιρική Ελλάδα, στα επόμενα χρόνια.
Η λάμψη του Κωνσταντίνου Καρέτσα
Ενας τέτοιος είναι και ο Κωνσταντίνος Καρέτσας. Ο οποίος έχει αρχίσει να ακούγεται έντονα στη χώρα μας και ήδη θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο ποδόσφαιρο του Βελγίου. Γεννημένος στις 19 Νοεμβρίου του 2007 και πλαισιώνει την πρώτη ομάδα της Γκενκ πλέον. Είναι μεσοεπιθετικός με τρομερή τεχνική και σκοράρισμα.
Είναι γιος μεταναστών στο Βέλγιο. Ο γεννημένος στη Γκενκ μέσος έπαιξε για τρία χρόνια στην Άντερλεχτ, ενώ τον Ιανουάριο του 2023 επέστρεψε στην ομάδα της γενέτειράς του για να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο σε ηλικία 15 ετών! Ήταν βασικός στέλεχος της Κ17 του Βελγίου. Μέχρι να ενηλικιωθεί διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει την εθνική Ελλάδας, κάτι που ήδη έχει κάνει.
Το ξεπέταγμα του Δημήτρη Ράλλη
Τις τελευταίες ημέρες έχει έρθει στην επιφάνεια και ο Δημήτρης Ράλλης. Ο 19χρονος επιθετικός έχει πάρει φανέλα βασικού στη Χέρενφεν, στην οποία προπονητής είναι ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι. Ο Δημήτρης Ράλλης έχει ξεκινήσει την πορεία του ποδόσφαιρο από τις ακαδημίες των Ολλανδών, καταφέρνοντας σταδιακά και με πολλή προσπάθεια να φτάσει μέχρι την πρώτη ομάδα.
Ο ίδιος πραγματοποίησε το ντεμπούτο του τον περασμένο Αύγουστο και μάλιστα απέναντι στον Άγιαξ, περνώντας ως αλλαγή στο 80ο λεπτό της αναμέτρησης για την 1η αγωνιστική της Eredivisie. «Το ντεμπούτο μου με τη Χέρενφεν είναι μια από τις ωραιότερες στιγμές που έχω να θυμάμαι. Είδα στο κοινό την αδερφή μου και μετά τη λήξη του παιχνιδιού ήταν η πρώτη που με αγκάλιασε. Ήταν πολύ σημαντικό για μένα το ότι ήταν κάποιο δικό μου άτομο εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο 19χρονος φορ στο επίσημο κανάλι της ομάδας.
Η πορεία του ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής και σύντομα χρειάστηκε να μείνει σε ανάδοχη οικογένεια προκειμένου να είναι συνεπής στις προπονήσεις, μιάς και οι γονείς του δεν είχαν την δυνατότητα να τον μεταφέρουν. Ο προπονητής του, ενώ ο ίδιος ήταν σε ηλικία 11 ετών, είχε ξεχωρίσει σε εκείνον το οτι συνδύαζε ταχύτητα και δύναμη, κάτι που τον έκανε καθοριστικό σε κάθε ματς. Όσον αφορά τη θέση στην οποία έπαιζε, αυτή δεν ήταν σταθερή. Μπορούσε να αγωνιστεί τόσο στο κέντρο, όσο και στην επίθεση, καθώς είχε την ικανότητα να δημιουργεί φάσεις.
Οι γερμανικές μετοχές των Μυτακίδη, Σαββίδη
Μια αναζήτηση στα ποδοσφαιρικά κιτάπια της Γερμανίας θα βρει κανείς πολλά ταλέντα με ελληνική υπογραφή. Πρόκειται άλλωστε για την χώρα που έχει τους περισσότερους Έλληνες μετανάστες. Υπολογίζεται πως ζουν εκεί πάνω από 500.000 Έλληνες.
Φυσικά και είναι πολλοί οι παίκτες που παίζουν αρχίζουν να ξεχωρίζουν. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Δημήτρης Μυτακίδης, με καταγωγή από την Ορεστιάδα Ο 18χρονος στόπερ είναι αρχηγός της Κ19 της Καρλσρούης. Ενώ ξεκίνησε από την ακαδημία της Στουτγκάρδης.
Μάλιστα η ομάδα νέων της Καρλσρούης βρίσκεται στην κορυφή του 4ου ομίλου της Bundesliga νέων U19 με σπουδαίες εμφανίσεις απέναντι σε εξίσου ισχυρούς αντιπάλους. Ο Μυτακίδης είναι εκ των πρωταγωνιστών με αποτέλεσμα να έχει κληθεί για προπονήσεις με την πρώτη ομάδα. Ο ομογενής άσος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Στουτγάρδη, είχε εξ’αρχής το γήπεδο σαν δεύτερο του σπίτι, αφού από την ηλικία των 4 ετών γράφτηκε σε ακαδημία.
Από το 2106 βρέθηκε στην ακαδημία της Στουτγκάρδης που είναι και από τις κορυφαίες στη Γερμανία. Τον Ιούλιο αποχώρησε ως ελεύθερος για την Καρλσρούη. Πρόκειται για έναν δεξιοπόδαρο κεντρικό αμυντικό με πολλά προτερήματα τόσο στο ανασταλτικό κομμάτι όσο και σε αυτό της ανάπτυξης από πίσω. Στόχος του φυσικά είναι να κληθεί σε κάποια φάση και στην Εθνική Ελλάδας.
Δυνατή και η περίπτωση του Ραφαήλ Σαββίδη. Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα χωριό λίγο έξω από την Στουτγάρδη, όμως την καταγωγή του την έλκει από την Δράμα και την Έδεσσα. Είναι μεσοεπιθετικός και ανήκει στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Κλήθηκε και στην Εθνική μας Νέων τον Οκτώβριο του 2023 και μόλις το όνομα του αρχίζει να γίνεται γνωστό εντός των ελληνικών συνόρων.
Η ποδοσφαιρική αφετηρία για τον Ραφαήλ έγινε σε ηλικία 6 ετών, στην τοπική ακαδημία SKV Rutesheim. Η Χοφενχάιμ ήταν η ομάδα που τον ανέδειξε και τη σεζόν 2022-23 αναδείχθηκε πρωταθλητής με την ομάδα Κ17 στο όμιλο South/Southwest. Εκείνη τη σεζόν έβαλε 8 γκολ κι έδωσε 9 ασίστ σε 18 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Εκείνο το καλοκαίρι τον έκανε δικό της η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης. Στο γήπεδο, το επιθετικογενές πακέτο του Ραφαήλ Σαββίδη αξιοποιείται καλύτερα είτε στο δεξί ή αριστερό φτερό της επίθεσης, είτε σε θέση επιτελικού μέσου. Πρόκειται για έναν δυναμικό ποδοσφαιριστή με τεχνική κατάρτιση και οξυδέρκεια.
Τα σουτ του Μπόζιαρη και ο Πατουλίδης
Το όνομα του Δημήτρη Γκούμα έχει μπει για τα καλά στο μπλοκάκι πολλών σκάουτερς. Ο Λαρισαίος τερματοφύλακας που γεννήθηκε στις 4/11/2003 και τα τελευταία χρόνια ζει στη Γερμανία, αφού εκεί μετανάστευσαν οι γονείς του για ένα καλύτερο μέλλον. Κάνοντας τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ακαδημία Πλίτση σε ηλικία 6 ετών, ακολούθως η ποδοσφαιρική του πορεία στην Ελλάδα συνέχισε στην ΑΕΛ και την Δόξα Βαλανίδας.
Στη Γερμανία ξεκίνησε να παίζει σε τοπική ομάδα της περιοχής όπου μένει, αλλά γρήγορα ξεχώρισε και τον “τσίμπησε” η ιστορική Νυρεμβέργη. Στη συνέχεια πήγε στην Τσβίκαου. Εκεί πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις, τη σεζόν 2021-22 με αποτέλεσμα να πάρει μεταγραφή για την Γκρόιτερ Φιρθ. Αρέσκεται στο παιχνίδι με τα πόδια και στην συμμετοχή ως έξτρα πρόσωπο στο build-up. Πλέον καλείται και στην Εθνική Ελπίδων της Ελλάδας.
Στη Γερμανία αγωνίζεται και ο Γιάννης Μπόζιαρης. Πιο συγκεκριμένα ανήκει στη Στουτγκάρδη. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρλσρούη. Αγωνιζόμενος κυρίως ως 10άρι, αλλά και ενίοτε λίγο πιο πίσω (κεντρικό χαφ) ή και λίγο πιο μπροστά (μέχρι και επιθετικός κορυφής), τα στοιχεία αυτά που βγάζει στο παιχνίδι του και του προσδίδουν ρυθμιστικό ρόλο στις προσπάθειες της ομάδας του είναι η δημιουργικότητα του, ο δυναμισμός του, η τεχνική του κατάρτιση, η ευθυκρισία του, τα μακρινά, κεραυνοβόλα του σουτ και η έφεση του στο σκοράρισμα.
Φεύγοντας από την Γερμανία για το Βέλγιο, εκεί συναντούμε και τον Βαγγέλη Πατουλίδη. Ο 20χρονος (24/9/2001) μεσοεπιθετικός ανδρώθηκε στην Οστάνδη, αλλά πλέον ανήκει στην Χάκα της Φινλανδίας. Γεννήθηκε στις Βρυξέλλες (με καταγωγή από την Μακεδονία), μόνιμο τόπο διαμονής του, και εκεί έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα σε ηλικία 6 ετών, αρχής γενομένης από τα τμήματα υποδομής της Άντερλεχτ, ομάδας με βαρύ όνομα στο διεθνές στερέωμα.
Στην Άντερλεχτ αγωνίστηκε μέχρι και την Κ16, σκοράροντας πολυάριθμα γκολ και μοιράζοντας ουκ ολίγες ασίστ. Μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ έδειξαν ενδιαφέρον να τον αποκτήσουν. Εκείνος και η οικογένεια του, προς το παρόν, προτιμούν στην σιγουριά του Βελγίου. Η Οστάνδη, που στηρίζεται κυρίως σε νεαρούς παίκτες, τον έπεισε με το πρότζεκτ της και είναι εκεί από τον Σεπτέμβριο του 2020. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που δεν έχει κληθεί ακόμα σε κάποια από τις μικρές Εθνικές ομάδες, αν και το τελευταίο διάστημα τσεκάρεται από την Ελλάδα, αλλά ακόμα δεν υπάρχει κάποιο μήνυμα.
Το ξεπέταγμα του Ματθαίου Τσίγκα
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και για τον Ματθαίο Τσίγκα (4/6/2007), ο οποίος πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις με την Στουτγκάρδη. Βέβαια πήγε εκεί πριν από δύο χρόνια και αφού προηγήθηκε μια 5ετία παραμονής στον Παναθηναϊκό, όπου πάντως δεν αξιοποιήθηκε σωστά. Πλέον είναι πρώτος σκόρερ της Bundesliga U17 και λέγεται ότι πολύ σύντομα θα υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με αποδοχές-ρεκόρ για Έλληνα παίκτη, έχει αγωνιστεί στην εθνική μας ομάδα Κ17, ενώ τον έχει βολιδοσκοπήσει και η γερμανική ομοσπονδία. Μια εξαιρετική περίπτωση ποδοσφαιριστή, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για πολλές ομάδες με βάση το scouting που του έχουν κάνει.
*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής