Σαν... άγευστο σιρόπι για το βήχα ήταν το παιχνίδι της Παρί με τον Παναθηναϊκό AKTOR για την τρίτη αγωνιστική της Euroleague. Οι "πράσινοι" προφανώς θα πρέπει να περάσουν από διαστήματα στα οποία θα ψάχνουν εαυτόν, προκειμένου να γίνουν πλήρως λειτουργικοί. Η Παρί πέτυχε μια ιστορική πρώτη νίκη στη Euroleague και αυτό το 84-80 επί των "πράσινων" είναι παράσημο για το σύλλογο, σχεδόν ισοϋψές με την κατάκτηση του Eurocup. 

Θα ήταν πολύ δύσκολο κάποιος να θυμάται τον Τιάγκο Σπλίτερ από εκείνους τους προημιτελικούς της Euroleague την περίοδο 2005-06, όταν η τότε Τάου Κεράμικα "έκλεψε" την πρόκριση από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και πήγε στο Final 4 της Πράγας, που αποδείχθηκε ο θρίαμβος του Θοδωρή Παπαλουκά και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ωστόσο, ο Βραζιλιάνος, από τον πάγκο της Παρί, έκανε ζημιά στους "πράσινους". 



Κι αυτό έγινε παρά το γεγονός ότι το ακριβοθώρητο τρόπαιο της Euroleague είναι πολύ πιο πολύτιμο από εκείνο του Eurocup. Οι δύο ομάδες, άλλωστε, ήταν οι νικήτριες την προηγούμενη περίοδο. Μαζί με τον Κώστα Σλούκα, MVP του Final 4 της Euroleague, ήταν ο Τι Τζέι Σορτς, ήρωας της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης για λογαριασμό της Παρί. Οι δυο τους μετέφεραν τα τρόπαια στο ημίφως. 



Παρί-Παναθηναϊκός AKTOR: Χαμηλή επιθετική συγκομιδή  

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ξεκίνησε με έλλειψη συγκέντρωσης. Υπό μία έννοια, κυριάρχησε το γνώθι σαυτόν, δηλαδή το ότι η ποιοτική ανωτερότητά του θα μπορούσε να τον βγάλει από κακοτοπιές, αν και εφόσον προέκυπταν. Τα τέσσερα λάθη στα ισάριθμα πρώτα λεπτά και τα τρία που έκανε μόνος του ο Κέντρικ Ναν ως το 6', ήταν ένα μήνυμα που θα γινόταν να προκαλέσει δυσφορία. 


Αυτό, πάντως, απλώς αρκούσε ώστε η Παρί να κάνει ένα 7-0 σερί μετά το πρώτο τάιμ άουτ που πήρε ο Σπλίτερ και να προηγηθεί με 5, 14-9. Ο Παναθηναϊκός AKTOR, ωστόσο, δεν την άφησε να ξεφύγει. 



Παρ' όλα αυτά, της έδωσε θάρρος. Και αυτό ήταν πλέον σημαντικό για την οικονομία του παιχνιδιού. Η παρουσία του Ναντίρ Χίφι επηρέασε το ρυθμό. Όταν, δε, οι Γάλλοι πέρασαν μπροστά με διαφορά διψήφια, 36-25 λίγο πριν τα μισά της δεύτερης περιόδου, οι "πράσινοι" είχαν σκοράρει μόλις 4 πόντους από αιφνιδιασμό και λάθη που είχαν εξαναγκάσει τον αντίπαλο, και δέχθηκε 16. 

Ο Παναθηναϊκός AKTOR, με τον Έργκιν Αταμάν εν εξάλλω, περιμάζεψε πρωτίστως τη διαφορά με ένα επιμέρους 3-12, που μετέτρεψε σε 45-39 το σκορ του ημιχρόνου. 

Τέτοια μικρά κόλπα είναι το ψωμοτύρι των πεπειραμένων, πολλώ δε μάλλον μίας ομάδας που την περυσινή περίοδο πέρασε από πυρ και σίδηρο και σφυρηλατήθηκε με το αμμόνι για να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης. 




Ωστόσο, οι "πράσινοι" είχαν την πρώτη πραγματικά κακή απόδοσή τους σε επίσημο παιχνίδι. Ο συγκινητικός Ματίας Λεσόρ, που έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να φτιάξει τα κακώς κείμενα, μαζί με το θετικό Λορέντζο Μπράουν, δεν έφταναν. 

Παρί-Παναθηναϊκός AKTOR: Μια ημιτελής επιστροφή 

Η Παρί έμοιαζε να έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού. Κάποια διαστήματα του Παναθηναϊκού AKTOR, όμως, έδειχναν ότι η κακή βραδιά μπορούσε να είναι ανεξάρτητη του αποτελέσματος. Χωρίς να παράγει κάτι εξωπραγματικό, μείωσε στους τρεις, 47-44, μόνο, όμως, για να δεχθεί ένα μίνι 5-0, που κρατούσε τη διαφορά σε επίπεδα τα οποία αναδείκνυαν μια τρόπον τινά δυσλειτουργία. 

Το ίδιο συνέβη και στην τέταρτη περίοδο. Μάλιστα, με το σκορ στο 75-68, ο Κέντρικ Ναν έκανε αντιαθλητικό φάουλ, το οποίο έκανε... αλλόφρονα τον Αταμάν, που χρεώθηκε με τεχνική ποινή. Η Παρί πήρε τρεις πόντους, με 3'42'' για τη λήξη, προκειμένου να πάει τη διαφορά στο +10. 

Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός AKTOR έδειξε τον προφανή χαρακτήρα του και την ισχύ που υπάρχει στην έλλειψη παραίτησης. Από το 80-68 και έπειτα, πίεσε ανελέητα. Ένα τρίποντο παιχνίδι του Γκριγκόνις και ένα τρίποντο του Ναν έφεραν τη διαφορά στους 5, 81-76, με 15'' για τη λήξη. Ο Μάλκολμ Κόλινς ήταν ψύχραιμος από τη γραμμή, ωστόσο η δεύτερη άστοχη βολή του Λιθουανού σε φάουλ που λανθασμένα έφεραν οι γηπεδούχοι έστειλε την μπάλα στα χέρια του Χουάντσο, που με τρίποντο μείωσε σε 83-80.

Οι "πράσινοι" προσπάθησαν πρώτα να κλέψουν την μπάλα και ύστερα έστειλαν στη γραμμή τον Σεμπαστιάν Ερέρα. Εκείνος πέτυχε τη μία βολή που αρκούσε, με 3'' να απομένουν στο ρολόι, ώστε να σφραγιστεί μια νίκη σχετικά αναπάντεχη.