Το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Αρμάνι Μιλάνο για την 3η αγωνιστική της Euroleague είχε μόλις ολοκληρωθεί. Οι 10.000 "ερυθρόλευκοι" φίλαθλοι που βρέθηκαν στο Στάδιο "Ειρήνης και Φιλίας" είχαν παρακολουθήσει μια ακόμη οργιώδη εμφάνιση του Σάσα Βεζένκοφ, είχαν συνειδητοποιήσει πόσο κομβική είναι η παρουσία του Μουστάφα Φαλ στην αγαπημένη τους ομάδα, ενώ είχαν πάρει και μια μικρή γεύση από… αργεντίνικο τανγκό ελέω Λούκα Βιλντόσα.

Κι όμως, στην αίθουσα των συνεντεύξεων Τύπου του ΣΕΦ ένα ήταν το όνομα που μονοπωλούσε το ενδιαφέρον, όχι μόνο στις συζητήσεις των ανθρώπων του Ολυμπιακού, αλλά και σε αυτές των στελεχών της ιταλικής ομάδας: Αυτό του Σακίλ ΜακΚίσικ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4wpi5ncbydl)

Η αποθέωση του ΜακΚίσικ από Μεσίνα και Μπαρτζώκα μετά το Ολυμπιακός - Αρμάνι

Ο Έτορε Μεσίνα τον αποθέωσε: "Ο ΜακΚίσικ αξίζει το θαυμασμό μας. Είναι πρότυπο αθλητή στο πως διαχειρίζεται το χρόνο συμμετοχής του στην ομάδα του. Μπορεί για δύο παιχνίδια να μην αγωνιστεί καθόλου και στο επόμενο θα είναι εκεί. Δεν είναι εύκολο να το κάνουν όλοι οι αθλητές! Ειδικά σε ομάδες με το βάθος του ρόστερ, σαν αυτό που διαθέτει ο φετινός Ολυμπιακός η νοοτροπία του πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους"!

Λίγο μετά ήταν η ώρα του Γιώργου Μπαρτζώκα να αποθεώσει τον αγαπημένο του "Σακ Ατάκ": "Εμείς γνωρίζουμε πόσο πολύτιμος είναι ο Σακίλ για τον οργανισμό μας. Δεν ξέρω, βέβαια, αν ακόμη και μεγάλη μερίδα του κόσμου αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει για την ομάδα", παραδέχτηκε ο Έλληνας τεχνικός και είχε όλο το δίκιο με το μέρος του.

Όταν το καλοκαίρι έγινε γνωστή η ύπαρξη ενδιαφέροντος της Μονακό για τον Αμερικανό άσο (με τους Πειραιώτες να έχουν ήδη αποκτήσει Φουρνιέ, Βεζένκοφ) όποτε γινόταν «καφενειακή» ή διαδικτυακή συζήτηση για τον παίκτη που έπρεπε να αποχωρήσει για να "αποσυμπιεστεί" το ρόστερ, το πιο δημοφιλές όνομα ήταν αυτό του ΜακΚίσικ.

Όχι ότι δεν λατρεύουν τον Αμερικανό οι φίλοι του Ολυμπιακού. Κάθε άλλο! Απλά λίγο η ηλικία του και λίγο ότι ουδέποτε αποτελούσε πρώτο βιολί της ομάδας, καθιστούσαν πιο… αποδεκτή την απουσία του.

Το φετινό πρωτόγνωρο "πείραμα" του Ολυμπιακού

Ο ΜακΚίσικ, όμως, είναι κάτι πολλά περισσότερα από έναν απλά καλό καλαθοσφαιριστή. Δίνει την ευκαιρία στον Μπαρτζώκα να έχει ένα πρότυπο στα αποδυτήρια, σε ότι αφορά την υπαγωγή του "εγώ" κάτω από το "εμείς".

Και ο "Σακ" θα ήθελε να παίζει 25 και 30 λεπτά σε κάθε παιχνίδι. Από το ΝΒΑ και την Euroleague, μέχρι τα… τοπικά πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ, δεν υπάρχει παίκτης που θέλει να γυαλίζει τον πάγκο ή να βρίσκεται εκτός δωδεκάδας. Πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε σε διεθνείς αθλητές που έχουν αποδείξει πολλάκις στην καριέρα τους ότι μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο Πετρούσεφ, για παράδειγμα, ξέρει ότι στον Ερυθρό Αστέρα θα ήταν βασικός με εγγυημένα 20-25 λεπτά παρουσίας σε κάθε αγώνα.

Ο Λαρεντζάκης από "βασικό γρανάζι" της ομάδας, αντιλαμβάνεται ότι στα περισσότερα παιχνίδια της Euroleague ενδέχεται να βρίσκεται εκτός δωδεκάδας. Δεν είναι καθόλου, μα καθόλου εύκολο να αποδεχτούν τη συγκεκριμένη πραγματικότητα. Ακόμη και ο Γιώργος Μπαρτζώκας παραδέχτηκε ότι η διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης συνθήκης αποτελεί ένα είδος "πειράματος" και μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της καριέρας του.

Αν διέθετε… άλλους 15 ΜακΚίσικ, όλα θα ήταν πολύ πιο εύκολα. Από τη στιγμή, όμως, που η συγκεκριμένη πολυτέλεια είναι από ουτοπική έως ανέφικτη, είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχει οποιοσδήποτε προπονητής στα αποδυτήριά του έναν παίκτη που θα δείχνει σε όλους τους υπόλοιπους και θα λέει "τον βλέπετε στα 34 του; Βλέπετε πως βάζει το εγώ του κάτω από το συνολικό μας καλό; Αυτό θέλω απ’ όλους σας"…

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".