Κάθε άλλο παρά αναμενόμενη ήταν η είδηση. Η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή γνωστοποίησε ότι ο Στάνισλαβ Ποζντνιάκοφ δεν πρόκειται να ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρός της. Ο τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης στην ξιφασκία θα υποβάλει και τυπικά την παραίτησή του πριν από το τέλος του χρόνου.

Προφανώς το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί παραιτήθηκε -θυσιάστηκε, αν προτιμάτε- ο Ποζντνιάκοφ. Ο ίδιος δήλωσε ότι "οι γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα καθιστούν απαραίτητη τη βελτιστοποίηση και τη συγκέντρωση της διαχείρισης βασικών τομέων, συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού υψηλού επιπέδου".

Αν μη τι άλλο προσεγμένο μήνυμα, πίσω από το οποίο υπάρχει μια ξεκάθαρα πολιτική εξήγηση σχετική με τον χρόνο λήψης της απόφασης, που είναι πολύ κοντά στις επερχόμενες εκλογές τις Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η κριτική του Στάνισλαβ Ποζντνιάκοφ για την πολιτική της ΔΟΕ

Στα έξι χρόνια κυριαρχίας του στη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή, ο Ποζντνιάκοφ δεν έχει μετριάσει ποτέ την κριτική του για το ολυμπιακό κίνημα και τον πρόεδρο της επιτροπής, λέγοντας συχνά ότι οι όροι που επιβλήθηκαν στους Ρώσους αθλητές για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αγώνες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Παρισιού 2024, ήταν απαράδεκτοι και αντίθετοι με τον Ολυμπιακό Χάρτη.

Το Κρεμλίνο έχει προφανώς παίξει τον ρόλο του όσον αφορά την απόφαση του 51χρονου, που υπήρξε αντισυνταγματάρχης στον ρωσικό στρατό.

Με την προοπτική της αποχώρησης του Τόμας Μπαχ από την προεδρία της ΔΟΕ τον ερχόμενο Μάρτιο, οι άνθρωποι του Βλαντίμιρ Πούτιν θέλουν να δώσουν τα κλειδιά της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας τους σε έναν ηγέτη που θα θεωρείται πιο ικανός να διαπραγματευτεί με τον νέο ισχυρό άνδρα του ολυμπιακού κινήματος τις προϋποθέσεις για τον τερματισμό των κυρώσεων και την επιστροφή της Ρωσίας στο αθλητικό προσκήνιο.

Η πρώτη αντίδραση για τον Στάνισλαβ Ποζντνιάκοφ

Ουδείς γνωρίζει ποιος θα είναι αυτός, όμως θεωρείται βέβαιο ότι ο υποψήφιος που θα επιλεγεί θα έχει πάρει το πράσινο φως από το Κρεμλίνο. Μάλλον δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι Ντμίτρι Τσερνισένκο, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, πολιτισμού και τουρισμού, ήταν ο πρώτος που σχολίασε την ανακοίνωση της αποχώρησης του Ποζντνιάκοφ.

"Σήμερα στον κόσμο του αθλητισμού συμβαίνουν παγκόσμιες αλλαγές και απαιτούν από εμάς να λάβουμε στρατηγικές αποφάσεις", ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων του Σότσι 2014 και πρόσθεσε. "Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να ενισχυθεί η κυριαρχία του εθνικού αθλητισμού".

Η κόρη του Στάνισλαβ Ποζντνιάκοφ και ο «προδότης»

Ο Ποζντιάκοφ είναι ο πατέρας της Σόφιας Ποζντιάκοβα. Είναι η χρυσή Ολυμπιονίκης του Τόκιο στην ξιφασκία. Σύζυγός της ήταν ο επίσης ξιφομάχος Κονσταντίν Λοχάνοφ, ο οποίος μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και θεωρείται πλέον προδότης στη Ρωσία.

Το ζευγάρι χώρισε, καθώς η Σοφία δεν τον ακολούθησε, ενώ ο πατέρας της δήλωσε ότι "η αγάπη της για την πατρίδα τής επέτρεψε να μη μοιραστεί τη θλιβερή μοίρα των φοβισμένων εραστών του φραπέ βατόμουρου", αναφερόμενος σε ένα γλύκισμα των αμερικανικών Starbucks. Η Ρωσία θέλει να αρπάξει την ευκαιρία για να επιστρέψει στον αθλητισμό και με τον Ποζντνιάκοφ στο τιμόνι το παιχνίδι φαινόταν χαμένο εκ των προτέρων.