Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και στη μανατζερική πιάτσα… κρυφό καμάρι ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο Παναθηναϊκός πραγματοποιοεί διακριτικά επαφές με υποψήφιους προπονητές, σε περίπτωση που ο Ντιέγκο Αλόνσο δεν αρπάξει από τα μαλλιά την παράταση ζωής που του προσέφερε ο Γιάννης Αλαφούζος.

Εδώ και πάνω από ένα μήνα ο ιδιοκτήτης δέχεται "καταιγισμό" συμβουλών, ακόμη και από πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος, για άμεση αντικατάσταση του Ουρουγουανού, προτού χαθούν οι στόχοι της φετινής σεζόν. Παρ’ όλα αυτά, επέλεξε να δώσει μια ακόμη ευκαιρία στον 49χρονο τεχνικό για να… γυρίσει μια παρτίδα, που στα μάτια πολλών φίλων του Παναθηναϊκού μοιάζει να χάνεται πρόωρα.

Μια "καυτή" εξάδα αγώνων του Παναθηναϊκού που κρίνει το μέλλον του Αλόνσο

Τα πράγματα είναι πολύ απλά: Ο προπονητής του "τριφυλλιού" έχει μπροστά του μια εξάδα αγώνων πολύ υψηλού βαθμού δυσκολίας, μέχρι την επόμενη διακοπή, για να πείσει ότι μπορεί να οδηγήσει τους ποδοσφαιριστές του τόσο στην κατάκτηση του τίτλου στη Super League, όσο και σε μια μεγάλη διάκριση εκτός συνόρων στο Conference League.

Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου (όταν σταματούν εκ νέου οι δραστηριότητες των συλλόγων για τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων), ο Παναθηναϊκός «κατηφορίζει» την Κυριακή στο "Γεντί Κουλέ" για να συναντήσει ξανά τον Μίλαν Ράσταβατς (για δεύτερη φορά μετά το… κάζο της πρεμιέρας και τον θρίαμβο του Astera AKTOR στο ΟΑΚΑ), εν συνεχεία υποδέχεται την «αφιονισμένη» φετινή Τσέλσι του Έντσο Μαρέσκα, φιλοξενεί τον εξαιρετικό Άρη, την ομάδα δηλαδή που απειλεί να τον "πετάξει" εκτός της πρώτης τετράδας των playoffs, πάει στο Πανθεσσαλικό για να συναντήσει τον Βόλο, ταξιδεύει στη Σουηδία για πολύ επικίνδυνη εκτός έδρας αποστολή με την Τζουργκάρντεν, και ολοκληρώνει το "μίνι Γολγοθά" με τη Λαμία στο ΟΑΚΑ.

O Αλόνσο, ο Γιοβάνοβιτς και μια "απάνθρωπη", αλλά αναπόφευκτη σύγκριση

Απόφαση του Γιάννη Αλαφούζου είναι να εκδοθεί τελική ετυμηγορία για τον Αλόνσο, μετά και από τα παραπάνω παιχνίδια. Και σαν να μην έφτανε η πίεση της αναγκαιότητας των αποτελεσμάτων, ο Ουρουγουανός απέκτησε και έναν πρόσθετο… αντίπαλο για το δύσκολο μήνα που ακολουθεί: Τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς!

Με όλη τη χώρα να ζει στον αστερισμό του ομοσπονδιακού μας προπονητή, κάθε απόφαση του Αλόνσο, κάθε επιτυχία ή αποτυχία του, κάθε επιλογή του τοποθετείται αυτομάτως σε… ζυγαριά σύγκρισης με τον πρώην τεχνικό του "τριφυλλιού".

Ακόμη και η διαχείριση της τραγωδίας του θανάτου του Τζορτζ Μπάλντοκ (που στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού είναι ακόμη πιο δύσκολη, λόγω της καθημερινής συνύπαρξης των παικτών με τον αδικοχαμένο συμπαίκτη του) μπαίνει σε μια διαδικασία "απάνθρωπης" σύγκρισης με τον τρόπο που βοήθησε ο Γιοβάνοβιτς τους Έλληνες διεθνείς να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό απέναντι σε Αγγλία και Ιρλανδία για να τιμήσουν τον αγαπημένο τους Γιώργο.

Επιπλέον, το γεγονός ότι παίκτες όπως ο Τάσος Μπακασέτας αναδεικνύουν στην εθνική ομάδα τα ηγετικά τους χαρακτηριστικά και στον Παναθηναϊκό του Αλόνσο αδυνατούν να το πράξουν, ενισχύει καθημερινά τη… μουρμούρα για τον Ουρουγουανό.

Κι αυτό είναι ένα φαινόμενο που δεν περιορίζεται μόνο στους Έλληνες διεθνείς. Ο Ουναί, για παράδειγμα, τρελαίνει κόσμο με τη φανέλα της εθνικής Μαρόκου, αλλά ακόμη αδυνατεί να εξασφαλίσει θέση βασικού στην ενδεκάδα των "πράσινων".

Δεν είναι καθόλου εύκολες οι εξετάσεις που θα υποβληθεί ο Ντιέγκο Αλόνσο τις επόμενες εβδομάδες. Όχι μόνο λόγω του υψηλού βαθμού δυσκολίας του προγράμματος που καλείται να διαχειριστεί, αλλά και εξαιτίας όσων μεσολάβησαν στο διάστημα της διακοπής. Κι ίσως τα δύο παιχνίδια που ακολουθούν με ΟΦΗ και Τσέλσι να επισπεύσουν τις όποιες αποφάσεις, είτε προς τη θετική, είτε προς την αρνητική κατεύθυνση σε ότι αφορά το μέλλον του…

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".