Τόμας Τούχελ: Η Αγγλία, ο Γερμανός της και πολλές παγωμένες μπύρες
Beatles vs Scorpions και τηγανητά αυγά εναντίον λουκάνικων
Ο Βαυαρός Τόμας Τούχελ, είναι το νέο επεισόδιο της διαμάχης μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας για το ποδόσφαιρο, που κρατάει χρόνια. Ή μήπως δεν πρόκειται απλώς για ποδοσφαιρική αντιπαλότητα;
Ο Τόμας Τούχελ άφησε την αγαπημένη του Γερμανία και μετακόμισε στην Αγγλία και το ποδόσφαιρό της. Είναι ο νέος προπονητής της Εθνικής Αγγλίας που έχει πλέον έναν άνθρωπο από την Γερμανία στο τιμόνι της, μιλώντας πάντα για ποδόσφαιρο. Ή μήπως πρόκειται για κάτι περισσότερο από ποδόσφαιρο;
Μπορεί να είναι απλώς η διαφορετική διάσταση μιας ήδη υπάρχουσας κόντρας. Ενδεχομένως και ένα πλήγμα στον βρετανικό συντηρητισμό που δυσκολεύεται να αποδεχθεί ότι ένας Γερμανός ανέλαβε να σώσει την Αγγλία. Το δεδομένο είναι ότι ο Βαυαρός Τόμας Τούχελ ως νέος ομοσπονδιακός προπονητής των “τριών λιονταριών” είναι πλέον ένα ακόμα επεισόδιο σε μια αντιπαλότητα που δεν είναι μόνο ποδοσφαιρική, με κάθε πλευρά να την αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Ίσως και να αποτελεί μία ακόμη απόδειξη του “μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε”.
Αγγλία vs Γερμανίας πριν από τον Τόμας Τούχελ
Η αλήθεια είναι ότι η διαμάχη μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας σε επίπεδο ποδοσφαίρου είναι περισσότερο στο μυαλό των πρώτων και λιγότερο σε αυτό των δεύτερων που “εχθρούς” τους θεωρούν τους Ολλανδούς και τους Ιταλούς. Ένας Άγγλος και ένας Γερμανός θα μπορούσαν να τσακωθούν για χίλια δυο προτού φτάσουν να “τα σπάσουν” για το ποδόσφαιρο. Φανταστείτε τους μαζί σε μια μπιραρία στο Βερολίνο ή μια παμπ στο Λονδίνο να διαφωνούν για το αν πρέπει να οδηγούμε στην αριστερή πλευρά του δρόμου ή στη δεξιά και αν είναι καλύτεροι οι ορμώμενοι από το Λίβερπουλ Beatles ή οι καταγόμενοι από το Ανόβερο Scorpions.
Αυγά από την Αγγλία, βουρστ από τη Γερμανία και συμπέθεροι
Επίσης, αν αποτελεί μεγαλύτερη απόλαυση ένα φλιτζάνι τσάι ή μια κούπα καφέ και αν είναι πιο νόστιμο ένα πιάτο με μπέικον, τηγανητά αυγά και ψητή ντομάτα -κλασικό βρετανικό πρωινό- ή μια μερίδα wurst (βουρστ) -τα λουκάνικα στα γερμανικά-, κατά προτίμηση τα διάσημα Φρανκφούρτης σερβιρισμένα σε ένα κομμάτι ψωμί, με τις δύο άκρες του παραδοσιακού γερμανικού αλλαντικού να προεξέχουν.
Και αφού οι δύο φανταστικοί φίλοι μας, που είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι εκπροσωπούν διαφορετικές κουλτούρες, διαφωνήσουν για όλα αυτά και πολλά ακόμα, θα μπορούν ελεύθερα να αγκαλιαστούν αισθανόμενοι λίγο ως συμπέθεροι ενθυμούμενοι ότι η βασίλισσα Βικτόρια, γνωστή και ως “γιαγιά της Ευρώπης”, είχε παντρευτεί τον πρίγκιπα Αλβέρτο της Σαξονίας-Κοβούργου και Γκότα, δηλαδή τον Γερμανό εξάδελφό της.
Αγγλία – Γερμανία, ο τελικός του 1966
Τότε θα μπορούν να πιουν την μπίρα τους και ας διαφωνούν και για αυτό, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι Βρετανοί πίνουν απλώς για να μεθύσουν και οι Γερμανοί για να το απολαύσουν. Έπειτα από όλα αυτά η συζήτηση λογικά θα πάει και στο ποδόσφαιρο.
Ο φίλος μας ο Άγγλος δεν θα ξεχνά τη μυθική για αυτόν μέρα του 1966, όταν η Αγγλία έπαιζε με τη Δυτική Γερμανία στο στάδιο Γουέμπλεϊ στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και νικούσε με 4-2. Ο Γερμανός θα απαντούσε ότι ήταν ένα ματς με τρία αμφισβητούμενα γκολ και θα αντιπαρέθετε στον συμπότη του ότι αυτό ήταν το ένα και μοναδικό Μουντιάλ των Άγγλων έναντι των τεσσάρων που έχουν οι Γερμανοί.
Αγγλία – Γερμανία χαιρετώντας τους ναζί
Παραγγέλνοντας ένας ακόμα ποτήρι μπίρα και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει ακουστεί το τραγούδι “Ten German Bombers”, αυτό που λατρεύουν οι Άγγλοι εθνικιστές, καθώς αποτελεί ύμνο στη RΑF που φέρεται να κατέρριψε δέκα γερμανικά βομβαρδιστικά στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, η κουβέντα μπορεί να γύριζε πίσω στον Νοέμβριο του 1899, όταν μια γερμανοαυστριακή ομάδα επίλεκτων έχασε με 7-0 από την περιοδεύουσα αγγλική ομάδα σε φιλικό αγώνα σε στρατιωτικό γήπεδο στην Καρλσρούη, στη νοτιοδυτική Γερμανία.
Ενδεχομένως να κατευθυνόταν και στον φιλικό αγώνα του 1938 στο Βερολίνο, για τον οποίο το Φόρεϊν Όφις έδωσε εντολή στους παίκτες της Αγγλίας να χαιρετήσουν όπως οι ναζί πριν από τον αγώνα.
Αγγλία – Γερμανία, το 1945, το Brexit και ο Τόμας Τούχελ
Αφού η συνομιλία θα ξεπερνούσε όσα έκαναν οι ναζί, τη στρατιωτική ήττα της Γερμανίας το 1945 και την επακόλουθη διαίρεσή της σε Ανατολική και Δυτική, θα έφτανε έως το Brexit, αφού ποδοσφαιρικά θα στεκόταν στους ημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990 και του Euro του 1996 και στους “16” του Μουντιάλ 2010. Η παρέα μας θα θυμόταν σίγουρα και την 29η Ιουνίου 2021, όταν η Αγγλία νίκησε τη Γερμανία στους “16” του Euro 2020 με 2-0 χάρη στα γκολ των Ραχίμ Στέρλινγκ και Χάρι Κέιν, στην πρώτη νίκη της Αγγλίας εναντίον της Γερμανίας σε φάση νοκ άουτ από το 1966. Κάπου εκεί η παράσταση θα λάμβανε τέλος, όμως από εδώ και στο εξής στη διαμάχη θα μπαίνει και ο Τόμας Τούχελ, που ο χρόνος θα δείξει αν και οι Άγγλοι θέλουν τον Γερμανό τους ή ο 51χρονος από το Κρούμπαχ θα μετανιώσει για την απόφασή του.
Η Αγγλία, η Γερμανία, ο Τόμας Τούχελ, δύο Γκάρι κι ένας έρωτας
Πίνοντας μια τελευταία μπίρα, θα αποχωρήσουν από το μπαρ, με τον Άγγλο να λέει: "εμείς εφεύραμε και το ποδόσφαιρο, όπως εφεύραμε και όλα τα άλλα” και τον Γερμανό να του θυμίζει ότι κάποιος δικός του, ονόματι Γκάρι Λίνεκερ, έχει πει ότι “το ποδόσφαιρο είναι απλό άθλημα, 22 παίκτες κυνηγούν μια μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί”. Παρεμπιπτόντως, ένας άλλος Γκάρι, ο Νέβιλ, είπε πως “υπάρχει μια αίσθηση απογοήτευσης για το γεγονός ότι επέλεξαν έναν ξένο προπονητή”.
Έξω από το μπαρ, αφήνοντας λογικά ο ένας τη Rolls Royce του ή το Mini του και ο άλλος τη Mercedes του ή το Golf του -η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ δεν επιτρέπεται-, θα κατευθύνονταν στα σπίτια τους μη έχοντας καταλάβει αν υπάρχει μεταξύ τους ποδοσφαιρική διαμάχη ή υποβόσκει ένας ανεκπλήρωτος ποδοσφαιρικός έρωτας.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ".