Τέσσερις μήνες μακριά από το NBA είναι αρκετοί και επιτέλους το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου επιστρέφει. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα παλέψει για το δεύτερο δαχτυλίδι της καριέρας του και οι Μιλγουόκι Μπακς έχουν τις δικές τους ελπίδες ν' ανέβουν ξανά στο θρόνο.

Οι ελπίδες του Γιάννη Αντετοκούνμπο και οι ενισχυμένοι ανταγωνιστές στην Ανατολή

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή όμως, το πρώτο φαβορί φαντάζουν οι Μπόστον Σέλτικς, οι πρωταθλητές της προηγούμενης σεζόν που επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά της regular season και πήραν την κούπα σπίτι τους.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d22tex7no6o9)
Οι αλλαγές στο ρόστερ είναι απειροελάχιστες και η χημεία των παικτών του Τζο Μαζούλα τους φέρνουν ξανά στην... pole position τη νέα σεζόν, έχοντας πλέον τον γνώθι σαυτόν.

Συνεχίζοντας στην πλευρά της Ανατολής, έτοιμοι να κάνουν το βήμα παραπάνω μοιάζουν οι Φιλαδέλφεια Σίξερς, καθώς πρόσθεσαν στην φαρέτρα τους τον Πολ Τζορτζ που "διψάει" για ένα πρωτάθλημα. Οι Εμπίντ και Μάξεϊ είναι έτοιμοι να πρωταγωνιστήσουν δίπλα του με τον Νικ Νερς να ψάχνει την κατάλληλη... συνταγή.

Ακολουθούν κατά πόδας τα "ελάφια" του δικού μας Γιάννη Αντετοκούνμπο, που περιμένουν η δεύτερη σεζόν των Λίλαρντ στο παρκέ αλλά και του Ρίβερς στον πάγκο να είναι ευεγερτική και να προσφέρει στο σύλλογο αυτό που του έλειψε πέρσι.

Ο "Greek Freak" - που ενίσχυσε την Εθνική Ελλάδος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού – είναι έτοιμος να ηγηθεί ακόμη μία χρονιά και πιστεύει πως οι ελάχιστες αλλαγές – αναβαθμίσεις που έγιναν στο ρόστερ θα βοηθήσουν περισσότερο και θα κοιτάξουν στα... μάτια τους ανταγωνιστές για το δαχτυλίδι.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0g0rbxq0jnd)
Οι φιλόδοξοι Ιντιάνα Πέισερς αναμένονται ακόμη καλύτεροι, ενώ την υγεία τους θέλουν να έχουν στο Μαϊάμι για να μπορέσουν να προχωρήσουν παρακάτω, με τον Τζίμι Μπάτλερ να ετοιμάζεται από τώρα για τα... Playoffs που τόσο πολύ αγαπά.

Για το τέλος, άφησα την ομάδα ενός φίλου, τους Νιου Γιορκ Νικς, οι οποίοι βρήκαν τον ηγέτη που έψαχναν στο πρόσωπο του Τζέιλεν Μπράνσον, αλλά επέλεξαν τα παίξουν όλα για όλα με τις ανταλλαγές των Μπρίτζες και Τάουνς και δεν έμειναν στην "πετυχημένη" περσινή συνταγή.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cxvxw4c0iurt)

Το Ντένβερ που έχει το πρώτο λόγο και ο Κλέι Τόμπσον που ψάχνει την... Ιθάκη του στο Ντάλας

Πηγαίνοντας στην αντίπερα όχθη και τη Δύση, θα δούμε τους Ντένβερ Νάγκετς να μένουν αναλλοίωτοι και να ενισχύονται με τον Ράσελ Γουέστμπρουκ που φαίνεται να ψάχνει πλέον το πρωτάθλημα και όχι τα ατομικά στατιστικά του παρελθόντος.

Ο Νίκολα Γιόκιτς έδειξε και στο Παρίσι πόσο μεγάλος παίκτης είναι και αναμένεται να πάρει το μεγάλο βάρος ξανά πάνω του, περιμένοντας του σουτέρ του να είναι... καυτοί. Ιδιαίτερη περίπτωση θα έλεγε κανείς πως είναι οι φιναλίστ του περσινού πρωταθλήματος, Ντάλας Μάβερικς, οι οποίοι πρόσθεσαν στο δίδυμο των Ντόντσιτς και Ίρβινγκ, τον Κλέι Τόμπσον.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0e9py2gwevl)
Ο Αμερικάνος σούτινγκ γκαρντ άφησε τον "splash brother" του και το Σαν Φρανσίσκο για να πάει στο Τέξας και να τα... στάζει εκεί. Ο Σλοβένος σούπερ σταρ θα πάρει ανάσες με αυτόν τον τρόπο επιθετικά και θα μπορέσει να προστατέψει τα πόδια του που είναι ακόμη επιβαρυμένα.

Η Δύση ήταν τα τελευταία χρόνια δυσκολότερη για να μπορέσεις να την "μαντέψεις", με την Οκλαχόμα να κάνει την έκπληξη πέρσι και να πρωταγωνιστεί με το νεανικό της σύνολο. Φρόντισε να μην αλλάξει πολλά, να δώσει λίγο περισσότερη βάση στην άμυνα που της έλειπε πέρσι και αναμένεται να διεκδικήσει επί ίσοις όροις τις πρώτες θέσεις.

Το δικό τους ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς και οι Λος Άντζελες Λέικερς, με τον Στεφ Κάρι να χάνει το στήριγμα του, αλλά να δείχνει πόσο... εύκολα μπορεί να πάρει ένα παιχνίδι μόνος του, ενώ ο Λεμπρόν Τζέιμς – που θα έχει δίπλα του τον γιο του – βαδίζει στα 40 και ψάχνει το βήμα παραπάνω, ελπίζοντας πως θα παραμείνει υγιής ο Άντονι Ντέιβις.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cxe82ul8e7ex)
Θα μπορούσε να ξεγράψει κανείς τις παρέες των Κέβιν Ντουράντ και Καουάι Λέοναρντ; Υπάρχει άραγε κάποια ομάδα που δεν περιμένουμε, να κάνει τη διαφορά στο τέλος; Το NBA επιστρέφει και υπόσχεται εκτός από εντυπωσιακές φάσεις και πολλές συγκινήσεις.


Το Last dance(;) του Λεμπρόν στο NBA και ο... Μπρόνι

Για πολλούς είναι ο GOAT του παγκόσμιου μπάσκετ και φρόντιζει να το δείχνει με κάθε ευκαιρία, όντας κομβικός για την Αμερική στο χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Ο Λεμπρόν Τζέιμς οδεύει με... μαθηματική ακρίβεια στα 40 του χρόνια και έχει αρχίσει να κάνει τις πρώτες σκέψεις του για αποχώρηση από την ενεργό δράση.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czk8yet4y9kh)
Μπορεί ν' ανανεώσε το συμβόλαιο του μέχρι το 2026 με τους Λος Άντζελες Λέικερς, αλλά έχει κρατήσει το "player option" για τη δεύτερη σεζόν μιας και η τελευταία του επιθυμία αναμένεται από το πρώτο κιόλας παιχνίδι της σεζόν να γίνει πραγματικότητα.

Ο "King James" είχε δηλώσει πως θέλει να παίξει μαζί με τον γιο του, Μπρόνι, και οι "Λιμνάνθρωποι" φρόντισαν να του κάνουν το χατίρι και να τον επιλέξουν στο draft. Πρόκειται για την πρώτη συνύπαρξη πατέρα και γιου στην ίδια ομάδα και θα γραφτεί για ακόμη μία φορά ιστορία από τον Λεμπρόν.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2b5g06097nt)
Κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο του NBA Cup και πλέον είναι ελάχιστα τα οποία δεν έχει καταφέρει. Είναι ένας παίκτης που δείχνει να έχει κίνητρο, το σώμα του τον συντροφεύει χωρίς να του στέλνει "απαγορευμένα" μηνύματα και πλέον πρέπει να απολαύσει τη στιγμή. Θα είναι η τελευταία χρονιά του "Βασιλιά" άραγε ή θα αποφασίσει να δώσει τη σκυτάλη στους... υπηκόους του;

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cxke21mo7yh5)

Εντυπωσιακές μεταγραφές με στόχο να αλλάξουν οι ισορροπίες στο NBA

Το φετινό καλοκαίρι άλλαξε αρκετά τόσο τις ομάδες όσο και τις ισορροπίες στο NBA, με αρκετούς σημαντικούς παίκτες να αλλάζουν στρατόπεδο είτε μέσω ανταλλαγής είτε ως ελεύθεροι.

Η πρώτη μεγάλη κίνηση έγινε από τους Φιλαδέλφεια Σίξερς που κατάφεραν να αποσπάσουν το πολυπόθητο "ναι" από τον Πολ Τζορτζ που αποφάσισε να αφήσει τους Λος Άντζελες Κλίπερς και τη Δύση για να γίνει συμπαίκτης του Τζοέλ Εμπίντ. Ο Καμερουνέζος σέντερ ήθελε έναν all star δίπλα του και τον βρήκε σ' έναν παίκτη που περίμενε διαφορετικά να εξελιχθεί η καριέρα του μετά το εκρηκτικό ξεκίνημα στην Ιντιάνα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cylsdnpt24q9)
Ένας παίκτης που έχει γράψει ιστορία στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου με τα ατομικά του στατιστικά είναι ο Ράσελ Γουέστμπρουκ, ο οποίος δεν πήρε τυχαία τον τίτλο του "Mr Triple Double", κάνοντας τα πάντα όσο βρισκόταν στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ.

Πλέον, έχει πάρει την απόφαση να πάρει ένα ακόμη δαχτυλίδι και πήγε σε μία ομάδα που άλλος κάνει... κουμάντο. Το Ντένβερ έχει βρει τους ρυθμούς του και ήθελε μία ένεση από τον πάγκο, κάτι το οποίο μπορεί να προσφέρει με ποιοτικά λεπτά ο βετεράνος γκαρντ που θα αντικαταστήσει ουσιαστικά τον Κάλντγουελ - Πόουπ.

Τον παίκτη που θα μπορέσει να «δέσει» τέλεια δίπλα στους Λούκα Ντόντσιτς και Καϊρί Ίρβινγκ έψαχναν οι ιθύνοντες των Ντάλας Μάβερικς και φαίνεται πως το βρήκαν στο πρόσωπο του Κλέι Τόμπσον. Ο μέχρι πρότινος σούτινγκ γκαρντ των Γουόριορς μπορεί να προέρχεται από μεγάλο ντεφορμάρισμα μετά το σοβαρό τραυματισμό που είχε, αλλά δεν ξέχασε τη τέχνη του σκοραρίσματος.

Γνωρίζει δε πολύ καλά πως δίπλα στους δύο σούπερ σταρ που πολλές φορές θα αντιμετωπιστούν με double team θα βρει το χώρο και τον χρόνο για να δείξει την αξία κυρίως έξω από τα 7.25. Θα υπάρξει ένα πρόβλημα στην άμυνα των Τεξανών, αλλά ο Τζέισον Κιντ γνωρίζει καλά τον τρόπο για να περιορίσει την όποια... ζημιά.


Εντυπωσιακές κινήσεις και ένα λεγόμενο "all in" αποφάσισαν να κάνουν οι Νιου Γιορκ Νικς, οι οποίοι αν και πήγαν εξαιρετικά την περσινή σεζόν βασιζόμενοι κυρίως σ' έναν κορμό 6-7 παικτών στα Playoffs πήραν την απόφαση να ρισκάρουν.

Έδωσαν πολλές επιλογές πρώτου γύρου στους Μπρούκλιν Νετς για να πάρουν τον Μάικλ Μπρίτζες, ενώ εκεί που έδειχναν πως έχουν τελειώσει οι κινήσεις τους έκαναν το... ρουά ματ με τον Καρλ Άντονι Τάουνς, ο οποίος άφησε τη Μινεσότα για να βρεθεί στα χέρια του Τιμποντό που αναμένεται να τον κάνει ακόμη καλύτερο.

Το αντίστροφο δρομολόγιο της ανταλλαγής έκαναν οι Τζούλιους Ραντλ και Ντόντε ντιΒιντσέντζο, με τον Αμερικάνο φόργουορντ να είναι ναι μεν επιρρεπής στους τραυματισμούς, αλλά όταν είναι υγιής μπορεί να προσφέρει πολλά πράγματα στους "λύκους".

Από την άλλη ο πρώην συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Μιλγουόκι ήταν εξαιρετικός πέρσι, κάτι που αν καταφέρει και φέτος στη Μινεσότα, θα την βοηθήσει να γίνει μία από τις διεκδικήτριες των πρώτων θέσεων στη Δύση.

Ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα μπαίνει στη δεύτερη σεζόν του στο NBA και ο Γκρεγκ Πόποβιτς έψαχνε έναν οργανωτή για να του βγάλει όλα του τα... χαρίσματα. Το νεανικό σύνολο των Σαν Αντόνιο Σπερς είναι ιδανικό για να ταιριάξει με την εμπειρία του Κρις Πολ, ο οποίος μπορεί να μη κυνηγάει το πρωτάθλημα πλέον, αλλά ο τίτλος του μέντορα του ταιριάζει απόλυτα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cy6eikyy24c1)
Η ευχάριστη έκπληξη της περσινής σεζόν ήταν οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ που από το πουθενά βρέθηκαν στην πρώτη θέση της κανονικής διάρκειας στη Δύση και φρόντισαν να κινηθούν με μεθοδικό τρόπο στο μεταγραφικό παζάρι.

Αντάλλαξαν τον πολυδιάστατο Αυστραλό "Παπαλουκά", Τζος Γκίντεϊ που έβαλε πλώρη για τους Σικάγο Μπουλς, για να βάλουν στη φαρέτρα τους τον καλύτερο ίσως περιφερειακό του πρωταθλήματος, τον Άλεξ Καρούζο. Οι παίκτες από το draft αναμένεται να πάρουν χρόνο και είναι ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα κάνει την... έκπληξη.


Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην "Απογευματινή του Σαββάτου"